Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Do kada će trajati suđenje za Lovas?!

Viši sud u Beogradu Viši sud u Beogradu Foto: www.slobodnaevropa.org

U utorak se na Višem sudu u Beogradu trebala se održati glavna rasprava u predmetu koji se protiv 10 okrivljenika vodi zbog počinjenja ratnog zločina 1991. godine u mjestu Lovas. No suđenje je kao i proteklih nekoliko puta odgođeno.

Ovaj puta iz razloga jer je određeno vještačenje optuženog Miodraga Dimitrijevića, a nalaz vještaka još nije gotov, pa je stoga suđenje odgođeno za 14. lipanj 2018. godine. – potvrdila je za HRV odvjetnica Marina Kljaić, opunomoćenica oštećenih.

Izjavila je kako misli da Dimitrijević neće biti sposoban za daljnje suđenje, s obzirom da ima 79 godina i da je imao težak moždani udar.

U ovom predmetu suđenje je započelo 17. travnja 2008. godine, a prvostupanjska presuda donesena je 26. lipnja 2012. No, Žalbeni sud rješenjem je 9. prosinca 2013. godine ukinuo presudu te naložio novo suđenje koje je započelo 4. ožujka 2014. godine. Pravomoćna presuda u ovom predmetu nije donesena unatoč više od 10 godina suđenja, a do kada će Lovašani čekati pravdu pitanje je na koje odgovora nema.

Optužnica je u ovom sudskom postupku u početku bila podignuta protiv 14 okrivljenika, no s protokom vremena 4 ih je umrlo, pa je u odnosu na njih postupak obustavljen.

Valja naglasiti i kako se u svom Izvještaju o suđenjima za ratne zločine u Srbiji tijekom 2016. Fond za humanitarno pravo iz Beograda kritički osvrnuo na rad srbijanskog Tužiteljstva s obzirom da optužnicom nisu obuhvaćeni slučajevi silovanja kao ni protjerivanja hrvatskog stanovništva iz okupiranog Lovasa.

Pročitano 966 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI