Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Svečano otvoren 1. Festivalu nematerijalne kulturne baštine...

SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ Foto: Vedran Vuleta

U prepunoj sportskoj dvorani u Borovu naselju svečano je otvorena manifestacija SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ.  

Riječ je o 1. Festivalu nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija.

- Festival je to koji okuplja i prezentira različite turističke manifestacije koje se tijekom godine održavaju u različitim dijelovima Hrvatske, poput Kaj su jeli naši stari, Štruklijade, Đakovački vezovi, Ogulinski festival bajki, Festival klapa iz Omiša, Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni itd. - rekao je producent Festivala Aleksandar Kovačević i dodao kako se na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine nalazi 13 hrvatskih kulturnih dobara te da je Hrvatska na drugom mjestu po brojnosti u Europi i na petom u svijetu.

Sveukupno će se predstaviti 32 manifestacije, uz programe za djecu i večernje koncerte. Sve manifestacije koje će biti prezentirane mogu se pronaći na internetskoj stranici www.hrvatskonaj.com.

svi za jedno hr naj2

Na otvorenju Festivala predstavila se i Keglevićeva straža, počasna straža iz Krapinsko-zagorske županije. Zapovjednik postrojbe Milan Flegar kaže kako je manifestacija prekrasna te da njegova postrojba svake godine sudjeluje u koloni sjećanja 18. studenog na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

- Predstavili smo se u našim odorama koje potiču iz 1523. godine i prikazali smo tradiciju koja datira iz tog doba, a to je pucanje iz pištola ili kako ih neki vole zvati kubura. Danas su one malo su bučnije jer nemaju namjenu kao prije kada su služile za obranu i ubijanje, nego da se čim glasnije čuju – rekao je Flegar i pojasnio kako je pucanje iz pištola povezano s uskrsnućem Isusa Krista koje se na taj način slavi.

1. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” održava se do 6. svibnja. Organizacijiraju ga Grad Vukovar, Turistička zajednica grada Vukovara i Udruga Organizatori bez granica, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i Hrvatskog sabora.

Namjera je organizatora da se Festival održava u Vukovaru i narednih godina jer po riječima Kovačevića, Vukovar najbolje simbolizira hrvatsko zajedništvo.

Pročitano 1268 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI