Ispiši ovu stranicu

Otvorene izložbe Umijeće šaranja tikvica u Slavoniji i Zlatovez na području istočne Hrvatske

Otvorene izložbe Umijeće šaranja  tikvica u Slavoniji  i  Zlatovez na  području istočne  Hrvatske Foto: Valerija Lozančić

U povodu 3. svibnja, Dana grada Vukovara i održavanja 1. festivala nematerijalne baštine „ SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“  u Izložbenom paviljonu Dvorca Eltz, otvorene su dvije izložbe - Umijeće šaranja  tikvica u Slavoniji  i  Zlatovez na  području istočne  Hrvatske.

Izložbu zajednički organiziraju Gradski muzej Vukovar i Zavičajni muzej „Stjepan Gruber“ Županja.

- Obje izložbe autorsko su djelo Janje Juzbašić, ravnateljice Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber iz Županje koja je okupila eksponate iz više slavonskih muzeja i na taj način predstavlja cjelokupnu kulturnu baštinu slavonskih muzeja i članova muzejske udruge istočne Hrvatske. Izložbom na više načina potičemo pozornost na vrijednosti šaranja tikvica, zlatoveza, ali i bećarca koji se također nalazi na listi svjetske kulturne baštine s ciljem da tu kulturnu baštinu prenesemo mlađima, rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić.

Tikvice


Janja Juzbašić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber iz Županje rekla je kako su muzejske zbirke uistinu bogate i cilj im je bio to bogatstvo predstaviti široj javnosti.
- To su uistinu raritetni predmeti ukrašeni zlatovezom, a riječ je uglavnom o nošnjama iz okoline Županje, Vukovara, Vinkovaca, Slavonskog Broda, Babine Grede, Đakova…, rekla je Juzbašić.
 
Osim originalnih predmeta na izložbi su prikazane i fotografije zlatoveza i šarenih tikvica.

Izložba će biti otvorena do sredine svibnja, a u okviru nje bit će održane radionice zlatoveza i šaranja tikvica.

Pročitano 809 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić