Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Započela edukacija „Rad s mladima i rad u zajednici“

Rad s mladima Rad s mladima Foto: Vedran Vuleta

Projekt Školontiranje, u partnerstvu s odgojno-obrazovnim ustanovama – Ekonomska škola Vukovar, Osnovna škola Nikole Andrića Vukovar i Tehnička škola Sisak te organizacijom civilnog društva – Volonterski centar Osijek, provodi PRONI Centar za socijalno podučavanje. U okviru navedenog programa u Gradskoj knjižnici Vukovar započela je izobrazba “Rad s mladima i rad u zajednici”.

Riječ je o edukaciji koju provode trenerice iz PRONI Centra za socijalno podučavanje, a koja prvenstveno ima za cilj jačati kapacitete u udrugama za vođenje i razvoj novih aktivnosti i održivih programa za rad s mladima u zajednici, odnosno pripremiti iste za suradnju sa školama i njihovim školskim volonterskim klubovima u području organizacije i provedbe volonterskih akcija u zajednici.

- Budući da se radi o organizacijama civilnoga društva oni će ovdje prije svega naučiti dodatne vještine u području rada s mladima i rada u zajednici. Dakle, kako raditi s grupama mladih, kako im pristupiti, kako organizirati određene aktivnosti, a s druge strane povezati ih sa školama koje će volonterizam preusmjeriti od škola prema udrugama. Posebno nam je to važno kada je školski raspust u pitanju. Dakle, ako školarci u školskom klubu provode određene aktivnosti, kada dođe ljetni raspust želimo im pružiti mogućnost da se nastave družiti i razvijati svoje volonterske ideje s organizacijama s kojima će sada ostvariti kontakte – pojasnio je Goran Jelenić, voditelj projekta Školontiranje.

Navedeni projekt vrijedan je 1,1 milijun kuna, dok iznos koji je sufinancirala Europska unija iznosi 911 tisuća kuna.

RAD S MLADIMA

- U projekt smo planirali uključiti 6 škola, no kako smo nakon uvodnih konferencija dobili veliki iskaz interesa odlučili smo se podići broj škola na 10. Malo smo iznos razdijelili što znači da će svaka škola dobiti opremu u vrijednosti oko 10 tisuća kuna, alata u vrijednosti 2,5 tisuća kuna te oko 5 tisuća kuna za provedbu aktivnosti i slično. Ono što se ne može izmjeriti su te edukacije  i drugi radni materijali koji su namijenjeni za podizanje daljnjeg kapaciteta učenika i školskih djelatnika – rekao je Jelenić.

Na edukaciji je sudjelovala Katrina Perković, djelatnica Lokalne akcijske grupe Šumanovci koja se bavi promoviranjem i provođenjem programa ruralnog razvoja.

- Pišemo i projekte koje nalazimo na Europskom socijalnom fondu, a u svaki projekt uključujemo volontere. LAG Šumanovci ima 28 volontera. Na ovu smo se edukaciju prijavili kako bi vidjeli neke mogućnosti ili pokupili nečije ideje pa da pokušamo nešto zajedno. Trenutno od 4. travnja do 5. svibnja traju prijave na natječaj iz naše lokalne razvojne strategije za mjeru razvoja malih poljoprivrednih gospodarstava. Vidjet ćemo kako će sve proći – rekla je Perković.

Ovome dodajmo kako se izobrazba “Rad s mladima i rad u zajednici” provodi od 09. do 11. travnja.

Pročitano 1482 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI