Ispiši ovu stranicu

Nikada bolji turistički rezultati u Vukovaru

Gradonačelnik Penava i pročelnica Sekulić prezentirali nikada bolje turističke rezultate Gradonačelnik Penava i pročelnica Sekulić prezentirali nikada bolje turističke rezultate Foto: R. Rac / camping.hr / HRV

Povodom pozitivnih statističkih podataka koji ukazuju na ekspanziju turističkog sektora u Vukovaru te novih projekata koji će dodatno proširiti i ojačati turističku djelatnost, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić održali su konferenciju za novinare. 

Na području cijele Vukovarsko-srijemske županije u 2017. godini ostvareni su rekordni turistički podaci 30,17 posto više dolazaka i 36,23 posto više noćenja u odnosu na 2016., a najviše noćenja 70.621  odnosno 46,63 posto ostvareno je u Vukovaru, ispričao je gradonačelnik Penava.

- Otvoreno je 8 novih privatnih smještajnih objekata s novih 188 ležajeva. Destinacija Vukovar - Vučedol - Ilok proglašena je nacionalnim pobjednikom Europske destinacije izvrsnosti na temu kulturnog turizma. Potpisan je sporazum o suradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije. Osnovana je Udruga turističkih vodiča grada Vukovara te je u tijeku provedba projekta edukacije 10 turističkih vodiča koje financira Grad Vukovar. Strukovna škola Vukovar osvojila 1. mjesto na natječaju Ministarstva turizma - rekao je Penava, navodeći smo neke od razloga koji su uvjetovali turističku ekspanziju grada na Dunavu u prošloj godini.

Penava je iznio i podatke eVisitora po kojima je u prošloj godini broj noćenja u Vukovaru iznosio 70.621 što je povećanje od 23.117 u odnosu na 2016. godinu, kada je brojka noćenja iznosila 47.504.

- Bilježimo i porast u broju dolazaka. U 2017. godini ta brojka iznosi 47.894, što je porast od 12.932 dolaska u odnosu na godinu ranije, kada je u Vukovar došlo 34.917 osoba - pojasnio je Penava.

Dva značajna događaja u 2017. godini koji su uvelike utjecali na povećanje broja turista u Vukovaru su susret Hrvatske katoličke mladeži u travnju, te Svečana Sinjska alka u svibnju.

- U 2016. godini u travnju smo bilježili 3.029 noćenja i 1.977 dolazaka, godinu kasnije, za vrijeme održavanja susreta Hrvatske katoličke mladeži broj noćenja je porastao na 7.198, a broj dolazaka na 4.017, dakle riječ je o porastu od 4.169 odnosno 2.040 osoba - kaže Penava.

Slični porasti zabilježeni su i mjesec dana kasnije u vrijeme održavanja Svečane Sinjske alke.

- U Vukovaru smo u svibnju 2017. godine imali 9.907 noćenja i 4.852 dolazaka, što je povećanje od 3.208 odnosno 42 osobe u odnosnu na isto razdoblje u 2016. godini kada je u našem gradu registrirano 6.699 noćenja i 4.810 dolazaka.

Penava je na konferenciji iznio i podatke Lučke uprave Vukovar po kojima je u Vukovaru u 2016. godini pristalo 224 kruzera s 27.122 putnika, dok se u prošloj godini na obali Dunava usidrio manji broj kruzera, njih 205, ali s većim brojem turista, njih 27.162.

Iznio je i podatak Lučke uprav Vukovar, po kojemu bi u ovoj godini u našem gradu trebao pristati 221 kruzer.

Grafikon 1
Usporedba turističkih podataka u 2016. i 2017. godini u Vukovaru

Jačanje turizma s jasno zacrtanim ciljevima

Pročelnica Sekulić je pojasnila kako sve navedeno daje jaki vjetar u leđa i poticaj za daljnje unaprjeđenje turističke ponude našega grada.  Po njezinim riječima turizam u našem gradu će se temeljiti na novim i značajnim projektima, a izgradnja Arheološkog parka Vučedol, samo je jedan od njih.
- Uz Arheološki park Vučedol koji će zasigurno postati jedna od vodećih okosnica našega turizma, svakako valja istaknuti i izgradnju adrenalinskog parka u park-šumi Adici - pojašnjava Sekulić.

Od kapitalnih projekata istaknula je i skorašnju obnovu i prenamjenu hotela Dunav, u kojemu će se između ostaloga nalaziti kongresni centar, uz pomoć kojega će se u Vukovaru pokušati razvit i grana kongresnog turizma.

- Iako crkva sv. Filipa i Jakova te Franjevački samostan i danas broje veliki broj turističkih posjeta, integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu Vukovar zasigurno će dodatno osnažiti turističke pokazatelje, jer će se ciljane skupine turista imati prilike upoznati s nevjerojatnim kulturnim vrijednostima i blagom koje se krije u Franjevačkom samostanu - ispričala je Sekulić.

Kako je najavila, novim sadržajima obogatit će se i Mala ada. Naime, upravo je u tijeku natječaj Hrvatske turističke zajednice za nerazvijena područja, na koji je prijavljen projekt revitalizacije prostora na ovom najpoznatijem vukovarskom izletištu na kojemu bi trebala biti izgrađena i edukativna staza.

Pročitano 1197 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac