NAJNOVIJE
Počela izgradnja vukovarske obilaznice

Dugo očekivani radovi na izgradnji vukovarske obilaznice duge 19 kilometara počeli su u ponedjeljak na dionici Bršadin sjever-čvorište Lužac, u duljini 6,5 kilometara, vrijednoj 28 milijuna eura. Po riječima predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića, riječ je o iznimno značajnom projektu cestovne infrastrukture za građane Vukovara, vrijednom ukupno više od 100 milijuna eura, prenosi HINA.

(Ponedjeljak, 15 Travanj 2024 14:34)
OŠ "Ivan Kozarac" u Županji dobila energetsku obnovu vrijednu više od 3 milijuna eura

U okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova zgrada javnog sektora, naša je županija prijavila projekt pod nazivom Energetska obnova osnovne škole i dvorane Ivana Kozarca u Županji. Projekt je zadovoljio sve propisane uvjete javnoga poziva i predložen je za financiranje. Ukupna je vrijednost projekta nešto veća od 3 milijuna eura, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobreno je gotovo 2,6 milijuna eura, a ostatak novca osigurat će osnivač škole odnosno Vukovarsko-srijemska županija. Tim je povodom ovu školu izgrađenu još sedamdesetih godina prošloga stoljeća obišao vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

(Ponedjeljak, 15 Travanj 2024 14:20)
Na Gradskome vijeću Grada Vukovara za nagradu za životno djelo predloženi Mirjana Kulić, dr. Siniša Maslovara i Tomislav Čorak

U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je 25. sjednica Gradskog vijeća kojoj je prethodio aktualni sat gradonačelnika.

(Ponedjeljak, 15 Travanj 2024 13:46)
Trostruka prometna nesreća u Vukovaru

Iz vukovarsko-srijemske policije priopćili su o 10 prometnih nesreća, pet s materijalnom štetom (Ilok-2, Vukovar, Vinkovci, autocesta A3) i pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. 

(Ponedjeljak, 15 Travanj 2024 10:41)
U tri dana sedam dojava o dragovoljnoj predaji oružja

Od 12. ožujka do 15. travnja 2024. godine policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske postupali su u sedam dojava o dragovoljnoj predaji minsko-eksplozivnih sredstava te u 16 dojava o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava, priopćeno je iz vukovarsko.srijemske policije.

(Ponedjeljak, 15 Travanj 2024 10:31)
Otvoren 17. Memorijalni boćarski turnir pukovnik Ivo Šoljić

Na natkrivenim boćarskim terenima Sportsko-rekreacijskog centra Lijeva bara u Vukovaru otvoren je 17. Memorijalni boćarski turnir pukovnik Ivo Šoljić u spomen za zapovjednika obrane Mitnice. Na svečanom otvaranju nazočnima se obratio nećak pukovnika Ive Šoljića Franjo Šoljić koji se zahvalio svim sudionicima turnira na čuvanju uspomene na Ivu Šoljića i Boćarskom klubu Mitnica koji su organizatori turnira.boćanje 2 Nazočne je pozdravio predsjednik Boćarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Igor Banovac. Turnir je bacanjem boće otvorio predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Vukovara Ivan Polhert koji je naglasio da su nakon nogometa najbrojniji boćarski klubovi.boćanje 3 Turnir je okupio 16 ekipa iz Hrvatske i BiH (Tolisa). Igrat će se na natkrivenim i vanjskim terenima BK Mitnica.Boćanje 4

(Subota, 13 Travanj 2024 09:54)
Šahovski velemajstor Alojzije Janković mladima u Vukovaru održao predavanje o šahu

Dom učenika Vukovar jučer je posjetio šahovski velemajstor Alojzije Janković kako bi učenicima i mlađim članovima šahovskih klubova iz Vukovara održao predavanje te s njima odigrao šahovsku simultanku na 10 šahovskih ploča i na taj ih način pripremio za predstojeću Regionalnu domijadu u Osijeku, a potom i Državnu u Rovinju.

(Petak, 12 Travanj 2024 15:56)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60

Bivši logoraši protiv dvojezičnosti

  • Četvrtak, Pro 27 2012
  • Piše: 
Križ u spomen na stradanje Vukovara Križ u spomen na stradanje Vukovara Foto: HRV

Vukovarski ogranak Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora protivi se uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru i traže da se još jednom provjeri koliko Srba zaista živi u ovom gradu.

Izražavajući nezadovoljstvo zahtjevom Samostalne demokratske srpske stranke da se na svim ustanovama u gradu Vukovaru uvedu dvojezični natpisi, vukovarsko društvo logoraša u svom priopćenju ocjenjuje da je postotak od 34,87 Srba u udjelu stanovništva Vukovara "sasvim sigurno prenapuhan, jer velika većina Srba živi u susjednoj Srbiji, a u Vukovar dolaze samo po potrebi da bi podigli mirovine i ostvarili neka od socijalnih i materijalnih prava.

Zdravko Komšić, predsjednik vukovarskih logoraša podsjeća kako su u Vukovaru Hrvati oduvijek imali većinu, a prema popisu iz 1991. Srbi su činili 32,3 posto ukupnog stanovništva Vukovara iz kojega je u Domovinskom ratu, sve nesrpsko stanovništvo protjerano iz grada. Nakon pada Vukovara, Srbi su počinili najveće zločine, ubijeno je oko 5 000 stanovnika Vukovara, uglavnom Hrvata, oko 10 000 branitelja i civila odvedeno je u logore u Srbiji, a u Veleprometu u Vukovaru bilo je zatočeno oko 10 000 Vukovaraca od kojih je u logoru ubijeno oko 700 i za sve te zločine i etničko čišćenje do sada nitko nije odgovarao.

Zbog svega navedenog vukovarski branitelji smatraju da bi dvojezični natpisi u Vukovaru bili samo nagrada agresoru koji je u vrijeme Domovinskog rata pokazao neviđenu mržnju prema većinskom narodu začinjenu nezamislivim zvjerstvima koja Hrvati u gradu na Dunavu i danas pamte.

Pročitano 2802 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija