Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Tribina o djelatnosti dadilje

Dadilje Dadilje Foto: Vedran Vuleta

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji, u prostorijama Podružnice Obiteljskog centara u Vukovaru održana je javna tribina pod nazivom „Djelatnost dadilje – novi izvaninstitucionalni oblik skrbi o djeci.

 Organizatori ističu da unatoč tomu što je Zakon o dadiljama stupio na snagu još u travnju 2013. god., na području Vukovarsko-srijemske županije, nemamo niti jednu registriranu dadilju, pomoćnu dadilju, a niti otvoren obrt za obavljanje djelatnosti dadilje. Upravo zbog toga ova javna tribina ima za cilj promoviranje ove djelatnosti, odnosno upoznavanje šire javnosti o sadržaju, načinu i uvjetima za obavljanje djelatnosti dadilje. Inače, čl. 5 Zakona o dadiljama propisano je da je dadilja fizička osoba koja djelatnost dadilje obavlja kao obrtnik ili je zaposlena kod obrtnika koji obavlja djelatnost dadilje te koja je upisana u imenik dadilja, a pomoćna dadilja je fizička osoba koja je zaposlena kod obrtnika koji obavlja djelatnost dadilje te koja neposredno i osobno pruža pomoć dadilji u čuvanju i skrbi za djecu, a upisana je u imenik pomoćnih dadilja.

- Djelatnost dadilje obuhvaća čuvanje, brigu i skrb za djecu u dobi do 14 godina u stambenom ili poslovnom prostoru koji služi za obavljanje djelatnosti dadilje ili u stambenom prostoru roditelja, u skladu s odredbama Zakona o dadiljama. Ovu djelatnost može obavljati obrtnik koji ispunjava uvjete za obavljanje djelatnosti dadilje sukladno odredbama Zakona o dadiljama – rekla je Marija Bilandžić, stručna radnica Podružnice Obiteljskog centra Vukovar.

Dadilje

Na tribini je bilo govora i o postupku otvaranja obrta za djelatnost dadilje te o tome kako iskoristiti mjere za poticanje samozapošljavanja za otvaranje obrta, a Snježana Thes, psihologinja na učilištu Studium govorila je o tome kako se stručno osposobiti za djelatnost dadilje.

- Za dadilju se stručno možete osposobiti upisom programa osposobljavanja za dadilju koji je napravljen na nacionalnoj razini, odnosno isti je u svim učilištima. Program se izvodi u trajanju od 400 sati, a sastoji se od teorijskog dijela koji se sluša na učilištima i od praktičnog dijela u iznosu od 150 sati koji se provodi u socijalnim ustanovama, odgojnim domovima i jedan dio u zdravstvenim ustanovama. Po završetku programa svi polaznici dobiju uvjerenje o osposobljavanju za dadilje koje se potom upisuje u e-radnu knjižicu – kazala je Thes.

Ukoliko ste i sami zainteresirani za posao dadilje sve detaljne informacije možete dobiti u Obiteljskom centru Vukovar, Uredu državne uprave, Zavodu za zapošljavanje te u Učilištu Studium. Dodajmo kako su na tribini su govorile i predstavnice Ureda državne uprave, Mirjana Horvat iz Službe za društvene djelatnosti i Hilda Baumschabel iz Službe za gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove te Ivana Primorac stručna savjetnica za zapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Vukovar.

Pročitano 1791 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI