Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 102
Ispiši ovu stranicu

Organizirana prometno-preventivna edukacija za učenike vukovarskih srednjih škola

18. i 19. Svibnja, organizirano je provođenje prometno-preventivne edukacije, pod nazivom KLIK, za učenike trećih razreda vukovarskih srednjih škola.


Prometno-preventivnu edukaciju KLIK, organizirao je Autoklub“Polet“Vukovar u suradnji s Gradom Vukovarom, u okviru projekta KLIK - sigurnosni pojas - navika odgovornog ponašanja u prometu“, koji  Hrvatski autoklub provodi diljem Hrvatske, a usmjeren je na rizičnu skupinu- adolescente i učeničke završnih razreda srednjih škola. Program cijele aktivnosti sastoji od 2 dijela: prvi dio podrazumijeva interaktivno predavanje u komunikaciji s mladima, dok drugi dio obuhvaća demonstriranje situacija u slučaju prevrtanja vozila i direktnog udara u tvrdi objekt.

- U prvom djelu govorimo o problematici prometa, stradavanja u prometu i ulozi mladih, koji su često žrtva stradanja zbog spleta okolnosti, zbog činjenice da su mladi, neiskusni te ne znaju kako se pravilno zaštiti u vozilu - rekao je Krešimir Viduka, voditelj ureda sigurnosti cestovnog prometa u HAK-u, naglasivši koliko je važno ispravno postaviti sigurnosni pojas i naslon za glavu jer ukoliko dođe do sudara, trzajne sile koje u tom trenutku nastaju, mogu uzrokovati ozbiljne ozlijede čak i pri malim brzinama. Dodao je kako na ovaj način nastoje pripremiti učenike za sudjelovanje u prometu, naučiti ih odgovornom ponašanju te na taj način smanjiti broj prometnih nesreća. – Prvi uzrok smrti mladih u svijetu su upravo prometne nesreće i nama je stoga cilj ukazati na to kako ih samo jedan klik, koji im treba postati navika odgovornog ponašanja, može zaštititi u prometu – istaknuo je Viduka. 

U pastoralnom centru Crkve Sv. Filipa i Jakova, predstavljen je cijeli projekt te održan  prvi dio edukacije, predavanje za učenike vukovarske gimnazije, kojemu je, u ime Grada Vukovara, prisustvovala i pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović. – Ova akcija namijenjena je učenicima trećih razreda srednjih škola, baš u vrijeme kada se pripremaju za svoje vozačke ispite jer važno je upoznati ih s prometnim pravilima te tako spriječiti negativne posljedice koje se mogu dogoditi u prometu. – Rekla je Živanović.

Nakon predavanja gimnazijalci su se uputili u središte grada gdje su imali priliku  vidjeti demonstraciju prevrtanja vozila te udar u tvrdi objekt pri brzini od 40 km na sat te sve prednosti korištenja sigurnosnog pojasa u tim situacijama. Demonstracija će bit će održana i u petak 19. Svibnja, od 10 do 14 sati, a pristup programu imaju i svi zainteresirani građani stariji od 15 godina. 

Pročitano 1458 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI