Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Crveni križ Vukovar besplatno mjeri tlak i šećer do 15. svibnja

Besplatna kontorla tlaka, šećera... Besplatna kontorla tlaka, šećera... Foto: Crveni križ Vukovar

Nastavljajući svoju tradicionalnu djelatnost približavanja zdravstvene preventive građanima, vukovarski Crveni križ Povodom Dana Europe i Tjedna Hrvatskog Crvenog križa od 8. do 15. svibnja, kao i obilježavanja Dana sestrinstva 12.05.2017. u središtu grada Vukovara od 10 do 12 sati organizira besplatnu kontrolu zdravlja, mjerenje tlaka i razinu šećera u krvi.

- Istodobno, građanima je omogućeno da se o svojim zdravstvenim teškoćama savjetuju s liječnicima uz upute i savjete o preventivi. Kontrolu i pregled  te savjetovanje obavit će stručna ekipa OŽB Vukovar, Ankica Vlačić, bacc.med.techn., Sandra Matanović, bacc.med.techn., i Renata Malekinušić, med.techn., pod stručnim nadzorom pomoćnice za sestrinstvo Agneze Aleksijević, dipl.med.techn., mag.med.techn. i dr. Mira Osmakčić specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, te predsjednika GDCK Vukovar dr. Vladislava Nadaša. Akcija je više nego potrebna i mnogim građanima će pomoći u njihovim zdravstvenim poteškoćama jer će biti upućeni kojoj se medicinskoj službi obratiti i što poduzeti u daljnjem liječenju – kazala je ravnateljica Crvenog križa Vukovar Zorica Grgić.

Danas se akciji kontrole zdravlja, mjerenja tlaka i razine šećera u krvi odazvalo 130 osoba. Rezultati su pokazali kako je akcija i više nego potrebna te da će mnogima pomoći i njihovim zdravstvenim teškoćama.

- Kod 35% građana koji su pristupili liječničkom pregledu, utvrđen je povišen krvni tlak, a kod 15% građana i povišen šećer u krvi. Prekomjerna tjelesna težina, više od 45 godina, visoki krvni tlak ili simptome poput pretjerane žeđi i mokrenja, slabosti i umora, zamagljenog vida ili neosjetljivog stopala, odmah se obratiti liječniku. Šećerna bolest je rastuća u svijetu. Brojni ne znaju da imaju povišen šećer dok ne dožive srčani i moždani tlak. Zato je podizanje svijesti o važnosti mjerenja šećera u krvi bitna i to nekoliko puta godišnje – poručuje Grgić.

Građanima će se demonstrirati i pružanje prve pomoći uz realistički prikaz ozljeda, te reanimacija unesrećene osobe sve kako bi u slučaju prometne nesreće bili spremni brzo i pravilno reagirati na licu mjesta do dolaska Hitne medicinske pomoći. I sama ideja Crvenog križa začeta je na pružanju prve pomoći ranjenicima na bojnom polju davne 1859.g. pa Hrvatski crveni križ veliku pažnju posvećuje teoretskom i praktičnom podučavanju prve pomoći građanima i vozačima, a posebno mladima.

Pročitano 1212 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI