Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Kako Slavonija može uspješnije i efikasnije izvlačiti novac iz fondova Europske unije

Rob Jonkman: Vukovaru je potreban novac iz EU fondova Rob Jonkman: Vukovaru je potreban novac iz EU fondova Foto: J. Vrdoljak

„Kako Slavonija može uspješnije i efikasnije izvlačiti novac iz fondova Europske unije“ konferencije o urbanom i ruralnom razvoju održane u Vukovaru.

Konferenciju su uvodnim govorima otvoriti predsjednik grupe Europskih konzervativaca i reformista u Odboru regija Rob Jonkman te predsjednik Hrvatske konzervativne stranke i zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Marijan Pavliček, koji je izrazio zadovoljstvo što se konferencija održava u Vukovaru.

 – Ovdje su vršitelji izvršne vlasi iz zemalja EU-a koji će dati primjere dobre prakse, kako to funkcionira kod njih, a mi imamo još dosta toga za naučiti, rekao je Pavliček.

Riječ je o ljudima koji imaju jako veliku odgovornost u svojim gradovima i koji su povlačili jako puno novaca iz EU fondova i koji imaju namjeru temeljem svojih iskustava pomoći Vukovaru, rekla je europarlamentarka Ruža Tomašić.

-Mi dovoljno ne radimo. U Eu fondovima ima puno novaca koje mi ne izvlačimo, izjavila je Tomašić dodajući kako je nedavno njeno izvješće o tehničkoj pomoći prihvaćeno. – Vlasti će morati daleko bolje raditi s lokalnim dionicima kako bi im pomogli i na taj će način imati daleko više informacija nego što su imali prije. Hrvatska nije naučila povlačiti novac iz EU-a  i uvijek čeka da to netko drugi odradi za nas. Ali ako lokalne dionike naučimo kako se to radi onda oni  neće čekati lokalnu vlast već će to sami odraditi, zaključila je Tomašić.

Predsjednik grupe Europskih konzervativaca i reformista u Odboru regija Rob Jonkman je rekao kako na konferenciji sudjeluje i nekoliko gostiju iz Nizozemske s namjerom prenošenja svojih iskustava te izrazio nadu uzajamnog učenja. Upitan gdje se nalazi Hrvatska u odnosu na primjerice Rumunjsku i Bugarsku,  Jonkman odgovara kako takvih podataka nema, ali kako to ovisi od regije unutar jedne zemlje. – Uvijek postoje veće ili manje razlike, pa je tako slučaj i sa Hrvatskom, Bugarskom i svim drugim zemljama. Neke su regije razvijenije više, neke manje. Koliko sam uspio shvatiti i čuo od gradonačelnika Ivana Penave, ovdje je novac iz EU fondova prijeko potreban kako bi se riješila neka ključna pitanja kao što je primjerice nezaposlenost mladih.

Nakon uvodnih govora, uslijedila su dva radna panela s mnoštvom domaćih i internacionalnih govornika.

Pročitano 1393 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI