Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 102
Ispiši ovu stranicu

Predstavljeni rezultati istraživanja postupka javne nabave na lokalnoj razini

U gradskoj vijećnici grada Vukovara održano je predstavljanje rezultata istraživanja postupka javne nabave na lokalnoj razini, koje je provedeno u sklopu projekta „Jačanje društvenih kapaciteta za borbu protiv korupcije – E-SCORE“. Opći cilj projekta je  izgradnja društvenih kapaciteta Hrvatske za stalni napredak u području borbe protiv korupcije na svim razinama (lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj) s posebnim naglaskom na civilno društvo, lokalnu samoupravu i stručnjake za javnu nabavu.

Rezultate je predstavio Munir Podumljak izvršni direktor Partnerstva za društveni razvoj, koje je i nositelj projekta. Utvrđen je velik broj anomalija. – Vidljiv je rast bagatelne nabave, koji dostiže i do 10 milijardi kuna godišnje, a ta nabava je izvan zakona i nad njom nema kontrole. Nadalje, većina nabave odvija se u nekompetitivnom okruženju. To smo utvrdili tako što smo detaljno pregledali ugovore 70 velikih naručitelja, kao što su ministarstva, lokalne uprave, javna poduzeća. – Rekao je Podumljak dodavši da  uz sve to, u izbornim godinama poštivanje zakona pada za 50%. – Sve to dovodi nas do zaključka da tržišta nemamo te da ono nije otvoreno za male i srednje poduzetnike koji nisu povezani s politikom, odnosno nemamo zdravo tržište i zdravu snagu koja bi gradila ovu državu. Također, politika na određeni način koristi javnu nabavu kao predizborni instrument. – Istaknuo je Podumljak  

Tihomila Jovanović, slobodna novinarka koja je radila na projektu, također je naglasila velik politički utjecaj na javnu nabavu, dodavši da iako postoje mehanizmi koji kontroliraju javnu nabavu, ne djeluju na način na koji bi trebali.

Pročitano 1318 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI