Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Dan sigurnijeg interneta u Gimnaziji Vukovar

Dan sigurnijeg interneta u Gimnaziji Vukovar Dan sigurnijeg interneta u Gimnaziji Vukovar FOTO: Vedran Vuleta

Sa svrhom podizanja svijesti javnosti o problematici sigurnosti djece na Internetu, već niz godina u Hrvatskoj i diljem svijeta, u mjesecu veljači obilježava se Dan sigurnijeg Interneta. Inicijativa je pokrenuta od Europske Komisije u okviru Programa za sigurniji Internet, a raznim edukacijama građane se poziva na uključivanje u aktivnosti za stvaranje sigurnijeg i boljeg Interneta za djecu i mlade.

Davor Šijanović, ravnatelj Gimnazije Vukovar, kaže kako je Dan sigurnijeg interneta događaj koji zauzima posebno mjesto u edukaciji učenika vukovarske Gimnazije. Prema njegovim riječima na nastavnicima je velika odgovornost jer ne smiju propustiti nijednu priliku za edukacijom o odgovornom i sigurnom korištenju Interneta i suvremenih tehnologija.

- Gimnazija Vukovar već tradicionalno šestu godinu za redom provodi niz aktivnosti vezanih uz obilježavanje Dana sigurnijeg interneta. Smatramo kako smo upravo mi, obrazovno odgojni djelatnici, obvezni osigurati u najvećoj mogućoj mjeri odrastanje učenika u sigurnom Internet okruženju. Edukacija učenika ključ je sigurnosti i možemo se pohvaliti činjenicom da naši učenici posjeduju razvijenu svijest, a stečena znanja uspješno implementiraju u svrhu sigurnijeg i odgovornijeg korištenja interneta te modernih informacijsko - komunikacijskih tehnologija – rekao je Šijanović.
Dan sigurnsti na internetu šefovi

Edukacije traju cijeli tjedan

Tijekom cijelog tjedan edukaciju u Gimnaziji Vukovar proći će svi učenici. Inače, ovaj dan se svake godine obilježava drugoga dana u drugom tjednu u mjesecu veljači.

- Kako bi se upozorilo na opasnosti na internetu i pravila sigurnog ponašanja, od 2004. svake se godine obilježava Dan sigurnijeg interneta i to u svega par zemalja Europe ali kako zanimanje za ovo područje raste neopisivom brzinom danas se provodi na šest kontinenata – kazala je Sanja Pavlović-Šijanović, profesorica u Gimnaziji Vukovar.

Edukativnu radionicu s ciljem upoznavanja i senzibilizacije djece na rizike koje donosi korištenje suvremenih tehnologija, provela je s učenicima gošća predavačica Marina Bukal, policijska službenica za prevenciju u Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj.

Dan sigurnsti na internetu klinci 2

- Internet i njegovi brojni servisi predstavljaju svakodnevnicu za milijune ljudi, a pritom sve više je korisnika interneta djece i mladih. Budući da oni još uvijek životno nisu iskustveno zreli u tom području, iako tehnološki možda jesu napredniji od svojih roditelja, smatramo da je naša dužnost upozoriti ih na moguće rizike i rizična ponašanja na koja mogu naići prilikom korištena interneta. U tom dijelu želimo im pomoći da steknu određene samo zaštitne mjere koje mogu poduzeti odnosno da imaju saznanja kome se obratiti za pomoć ukoliko se nešto loše dogodi – poručuje Bukal.

Red button i MUP – sigurnost i povjerenje

Bukal nas je upoznala i s dvije aplikacije koje je razvilo Ministarstvo unutarnjih poslova, a to su Red button i MUP – sigurnost i povjerenje. Aplikacija Red button ili Crveno dugme razvijena je 2013. godine s ciljem kako bi djeca mogla prijavljivati zlonamjerne sadržaje na koje nailaze putem interneta, a može se pronaći na početnim stranicama MUP-a i Policijske uprave Vukovarsko-srijemske. Aplikacija MUP – sigurnost i povjerenje napravljena je s ciljem kako bi građani, uključujući i djecu, mogli prijavljivati kaznena djela i prekršaje direktno na policiju.  

- Dodati cilj ovog predavanja je upozoriti djecu da sve informacije koje nađu na internetu uzimaju kao polutočne i ne uvijek istinite, da znaju prepoznati tko su im pravi prijatelji na društvenim mrežama, kako razgovarati s osobama koje ne poznaju te da u tom smislu budu pažljivi kao što su i u stvarnom životu pažljivi prema strancima.  Od određenih mjera o kojima govorimo tu su i mjere kako zaštiti svoje profile, kako podesiti postavke privatnosti. Upozoravamo ih na način na koji se trebaju ponašati na internetu te da pravila ponašanja koja vrijede u stvarnom životu vrijede i u tom virtualnom svijetu jer postoji prekršajna i kaznena odgovornost ukoliko se ponašaju na drugačiji način – zaključila je Bukal.

A što o ovakvoj vrsti predavanja kažu učenici?

Dan sigurnosti na internetu Ana i Ivan

Ana Anđić, učenica prvog razreda: - Predavanja su jako korisna jer smo naučili kako se dodatno zaštiti na internetu i kako ne trebamo svoje osobne podatke davati svima jer se oni mogu lako zloupotrijebiti. Sve u svemu predavanja su jako korisna i zanimljiva.

Ivan Kolar, učenik prvog razreda: - Većina aplikacija i programa koje koristimo na internetu nije toliko sigurna koliko sami mislimo da je. Postoji mnogo ljudi koji žele doći do osobnih podataka drugih i ugroziti sigurnost svih nas. 

Pročitano 2800 puta
Ocijeni sadržaj
(8 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI