Ispiši ovu stranicu

Konferencija Certifikatom do konkurentnosti – Klasterom do tržišta

Konferencija Certifikatom do konkurentnosti – Klasterom do tržišta Foto: HGK

Županijska komora Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, organizirali su konferenciju Certifikatom do konkurentnosti – Klasterom do tržišta.

Cilj konferencije je bio upoznati poljoprivredne proizvođače s certifikatima, normama i oznakama kvalitete kojima si mogu osigurati povećanje konkurentnosti i olakšati pristup novim tržištima te upoznati proizvođače s nacionalnom strategijom povećanja konkurentnosti hrvatskih proizvođača.

Skup je otvorila predsjednica HGK Županijske komore Vukovar Vinka Ivanković, a nazočne supozdravili i Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i Željko Pravdić, pomoćnik ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, za trgovinu i unutarnje tržište.

Radni dio konferencije je započeo izlaganjem ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta o Nacionalnoj strategiji povećanja konkurentnosti hrvatskih proizvođača i predstavljanjem Hrvatsko-europskog klastera konkurentnosti ruralnog sektora. Halal certifikat je predstavio Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Hrvatskoj, a o oznake kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda predstavila je Edita Volar-Pantić, načelnica Sektora za označavanje i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić predstavio je aktivnosti Županije u poticanju proizvodnje i organiziranja proizvođača povrća s područja Vukovarsko-srijemske županije. Osnovne informacije o normi GlobalG.A.P. i oznakama kvalitete HGK dao je Direktor ŽK Vukovar Ivan Marijanović, a priručnik „Vodič za uspješne – 'Certifikatom do konkurentnosti i klasterom do tržišta'“ predstavila je Vesna Ljubičić, manager Hrvatsko-europskog klastera konkurentnosti ruralnog sektora. Iva Pavić Grginović vlasnica poljoprivrednog gospodarstva Anđela iz Sukošana je uz prigodne poklone načinjene od svojih proizvoda predstavila vlastiti primjer dobre prakse– certifikatom do međunarodnog tržišta limunske trave.

Na konferenciji su svoje poslovanje predstavili i Hrvatska agencija za hranu te certifikacijska kuća Tüv Croatia.

Konferenciji je nazočilo pedesetak gospodarstvenika koji su aktivno sudjelovali u raspravii sa velikim zanimanjem pratili izlaganja, a na kraju su predložili organizatorima organizaciju više radionica o specifičnim pitanjima vezanim za norme, sufinanciranje uvođenja normi, projektnih aktivnosti iz mjera ruralnog razvoja, kao i o proizvođačkim organizacijama i udruživanju radi zajedničkog nastupa na tržištu.

Pročitano 5435 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI