Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Izaslanstvo Grada Ulma u posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji

Izaslanstvo Grada Ulma u posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji Izaslanstvo Grada Ulma u posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji Foto: Vedran Vuleta

Nakon posjete kod gradonačelnika Ivana Penave, izaslanstvo Grada Ulma na čelu s gradonačelnikom Gunterom Czischom, u maloj županijskoj vijećnici primio je župan vukovarsko-srijemski Božo Galić. Radnom sastanku je nazočila i Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU.  Razgovaralo se o projektima koji su u tijeku, a u kojima  Vukovarsko-srijemska županija i Grad Ulm zajedno sudjeluju te o mogućim novim projektima i područjima suradnje.

U izjavi za medije Žalac je rekla da vidi veliki potencijal u suradnji Vukovarsko-srijemske županije i grada Ulma kao i cijele njemačke pokrajine Baden-Wuerttemberg. Također, istaknula je dva projekta unutar Dunavske strategije, a to je Transportno logistički centar Vuka te projekt Elena koji se odnosi na poljoprivrednu proizvodnju i gospodarske aktivnosti unutar dunavske regije.

- Što se tiče Baden-Wurttemberga želim reći da suradnja datira još iz 2011. godine. Posebno bih istaknula podršku našeg ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u ovakvoj suradnji, gdje kroz projekte u dunavskom prostoru zajedno mogu surađivati Vukovarsko-srijemska županija i Baden-Wurttemberg - rekla je Žalac.

Gradonačelnik Ulma Gunter Czisch rekao je kako između Grada Ulma i Vukovarsko-srijemske županije postoji jedno veliko partnerstvo i prijateljstvo, zbog mnogih obitelji koje žive u tom gradu i regiji, a koje svoje korijene imaju baš na području naše županije.

- Župan nam je prije dvije godine predstavio vrlo ambiciozne projekte za ovu županiju, a drago nam je i da je nova Vlada Republike Hrvatske prihvatila te prijedloge. Mogu samo čestitati županu na profesionalno odraženom poslu. Pogotovo u području logistike možemo dobro procijeniti situaciju i reći da je županija na pravom putu,  a mi ćemo pomoći koliko budemo mogli - kazao je Czisch.

Na novinarski upit što može konkretno reći o projektima Czisch je rekao kako postoje projekti koji su povezani s dvije teme, a to su turizam i zaštita okoliša.

- U području turizma radimo na području turističke infrastrukture kako bi se ona poboljšala na cijelom dunavskom području. S druge strane turisti dolaze samo gdje je dobro očuvan okoliš. Moramo razumjeti da je dobra politika zaštite okoliša zapravo dobra gospodarska politika, a onaj tko želi razvijati logističku infrastrukturu mora razvijati i zaštitu okoliša. Teško je razumjeti da je politika zaštite okoliša dobra gospodarska politika ali to je uistinu jedini ispravan put - zaključio je Czisch.

Zadovoljan dosadašnjom suradnjom bio je župan Galić koji je poručio kako se kroz niz susreta pokazalo se da je suradnja dobra za obje strane.

- Vidjeli smo kako oni organiziraju centre za razvoj u poljoprivrednom dijelu i na koji se način može male proizvođače udružiti u klaster udruge te kako proizvesti kvalitetan proizvod. Pratili smo njihove centre za razvoj, a u tom pravcu i mi naše projekte pripremamo. Isto tako centri za razvoj u drvnom sektoru i njihovi razvojni putovi koje smo gledali i pratili, dosta će nam pomoći. Mislim da i naši proizvođači baš u tom drvnom sektoru mogu učiniti dosta u povećanju kvalitete. U dijelu logističkih centara vidjeli smo da se u željezničkom i lučkom prostoru, bez logističkih centara ne može ni jačati ni funkcionirati. Zbog svih tih razloga i s gradom Ulmom i s cijelim područjem Baden-Wurttemberga surađujemo maksimalno - poručio je Galić. 

Pročitano 2074 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI