Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Obilježena 25. obljetnica okupacije Bogdanovaca i Dan Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu

25. obljetnica okupacije Bogdanovaca 25. obljetnica okupacije Bogdanovaca Foto: Vedran Vuleta

Slavonsko selo Bogdanovci, bilo je u jesen ratne 1991. godine, jedina veza Vukovara s ostatkom Hrvatske preko tzv. kukuruznog puta. Otpor branitelja u Bogdanovcima slomljen je 10. studenoga, čime je i pad Vukovara postao neizbježan.

Polaganjem vijenaca i molitvom u mjesnoj crkvi obilježena je 25. obljetnica sloma herojske obrane Bogdanovaca. Za poginule branitelje i civile, vijence su položili i svijeće upalili izaslanstva državne i županijske vlasti te Grada Vukovara i Općine Bogdanovci kao i predstavnici braniteljskih, stradalničkih i civilnih udruga.

Ivan Matković Lasta, kipar i zapovjednik obrane kaže da je Bogdanovce branilo oko 200 pripadnika Zbora narodne garde i Hrvatskih obrambenih snaga kao i 176 Bogdanovčana koji su ostali u selu. Njihova imena nalaze se u knjizi „Bogdanovci vrata Vukovara.“

bogdanovci obljetnica 3

Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara i Igor Gavrić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara

- Nigdje u Hrvatskoj nije napravljen presedan kao ovdje jer sam sve koji su bili nesposobni za obranu sela poslao van na sigurno, a ostali su oni koji su bili spremni poginuti za domovinu. Imamo jako puno prijatelja kojih nema. Naša je dužnosti govoriti o njima i podizati im spomenike, a mi o sebi govorit ćemo kroz svoj rad. U obrani sela poginulo je ili ubijeno 89 Bogdanovčana i 40 branitelja pripadnika Zbora narodne garde i HOS-a, a još uvijek se 20 Bogdanovčana vodi nestalima - ističe Matković dodajući da su Bogdanovci i u Drugom svjetskom ratu preživjeli strašna stradanja, a tada je smrtno stradao 61 mještanin od kojih je samo njih 7 pokopano dok svi ostali nikada nisu pronađeni.
bogdanovci obljetnica 5

Ivan Matković Lasta, ratni zapovjednik obrane Bogdavaca

U sklopu obilježavanja ove obljetnice otvoren je Spomen dom Bogdanovci. Naime, Sportski moto klub "Golubica" Vukovar osmislio je i tijekom nepunih 7 mjeseci u potpunosti proveo u djelo projekt Spomen doma Bogdanovci, zajedno sa članovima Općinskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bogdanovci.

- Kontaktirali smo moto klubove diljem Hrvatske da nam pomognu. Uključili su se razni moto klubovi. U spomen domu ima raznih sadržaja, a on sam po sebi ima povijesni i umjetnički značaj. Ideja je nastala tijekom ove godine tako da nismo mogli konkurirati na natječajima. Pomogli su nam prijatelji iz moto klubova iz cijele Hrvatske kao i i neke općine i pojedinci. Neki su pomagali novčano, a neki doniranjem sredstava – kaže Nenad Barinić, predsjednik moto kluba Golubica.
bogdanovci obljetnica 4

Nenad Barinić, predsjednik moto kluba Golubica

Prvi put obilježen i Dan Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu

Hrvatsku je 1991. godine branilo 2579 dragovoljca Albanaca, 86 je poginulih, 37 ih se vodi nestalima, a samo u Bogdanovcima 9 osoba Albanske nacionalnosti izgiubilo je život. U spomen na njih u Bogdanovcima je po prvi puta obilježen i Dan Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, koji će se po riječima Toma Kačinaria, predsjednika Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata obilježavati i narednih godina..

- Do sada smo popisali 2816 Albanaca sudionika Domovinskog rata od čega je oko 350 invalida. Imamo oko 250 branitelja s činovima od generala, poput gospodina Rahima Ademija do dočasničkih činova. Po rođenju smo Albanci ali smo politički Hrvati, rođen sam u Zagrebu i ovo je moja domovina tako da ne mogu drugačije razmišljati nego kao Hrvat. Moramo biti zadovoljni jer smo dobili državu odnosno ostvarili ono zbog čega smo krenuli u rat. Za opću korist hrvatskog naroda i naše djece moramo državu stvoriti boljom, jer uzaludna je žrtva u Domovinskom ratu ako to ne napravimo – naglašava Kčinari.

Nakon polaganja vijenaca i otvorenja Spomen doma upriličen je prigodni domjenak. 
bogdanovci obljetnica 2

Pročitano 2840 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI