Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Priopćenje za medije Hrvatskog generalskog zbora

Hrvatski generalski zbor Hrvatski generalski zbor Foto: hrvatskigeneralskizbor.hr

Održan sastanak Hrvatskog generalskog zbora sa ratnim zapovjednicima HVO-a. Tim povodom upućeno je priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti:

„Dana 08. studenog 2016. god. od 12,00 do 18,00 sati održana je izvanredna sjednica HGZ-a sa najvišim ratnim zapovjednicima HVO-a svih zbornih područja u Bosni i Hercegovini na kojoj su svi zapovjednici referirali o položaju hrvatskog naroda u BiH i o položaju branitelja HVO-a i konstatirali da se hrvatski narod u BiH nalazi u teškom, gotovo katastrofalnom stanju. Od najstarijeg naroda u BiH te suverenog i konstutivnog naroda, pokušavaju ga svesti na nacionalnu manjinu i tako eliminirati kao politički narod u BiH.

Na kraju sastanka usvojeni su slijedeći zaključci:

1. Predlažemo Vladi RH pronaći način financiranja obrane i pomoći obiteljima progonjenih pripadnika HVO-a.

2. Predlažemo Vladi RH prikupljanje svih vjerodostojnih podataka o broju prijavljenih, optuženih i procesuiranih Hrvata za ratne zločine od strane Tužiteljstva BiH.

3. Predlažemo Vladi RH istragu o nezakonitom korištenju i manipuliranju dokumentima.

4. Predlažemo Vladi RH na temelju Ustava RH i Daytonskog sporazuma poduzimanje svih koraka za zaštitu prava hrvatskog naroda u BiH kao ravnopravnog i suverenog naroda.

5. HGZ podržava Vladu RH, budući da je RH članica EU i NATO, internacionalirizanje problema pravnog i političkog djelovanja u cilju sprječavanja nestanka hrvatskog naroda u BiH.

6. Predlažemo Saboru RH tematsku sjednicu o položaju hrvatskog naroda u BiH.

7. HGZ će formirati tim za analiziranje stanja u BiH u cilju pomoći Vladi RH i pružanju stručne pomoći u sadašnjim i budućim procesima protiv branitelja HVO-a.

8. HGZ će svaki mjesec sazvati konferenciju za tisak i medije, te informirati javnost o procesima i aktualnoj situaciji hrvatskog naroda u BiH.“ – stoji u priopćenju kojeg potpisuje Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac

Pročitano 911 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI