Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

„Sve je bio dobar san“ najbolji dokumentarac u Grčkoj

Novo priznaje za film „Sve je bio dobar san“ Novo priznaje za film „Sve je bio dobar san“

Dokumentarni film "Sve je bio dobar san" redatelja Branka Ištvančića dobio je nagradu za najbolji povijesni dokumentarni film u kategoriji dugometražnih dokumentarnih filmova na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma "Beyond the Borders" ("Preko granica") koji se održavao od 28. kolovoza do 03. rujna grčkom mjestu Castellorizo.

 

Ovaj festival s naglaskom na suvremenoj povijesti koji su osnovali mladi grčki povjesničari ima za cilj postati mjesto okupljanja grčkih i stranih filmskih autora kako bi promovirali svoje radove i mogli stvoriti mogućnosti za suradnju na međunarodnim koprodukcijama. Nagrađeni i nominirani filmovi će nakon festivala imati svoje dodatne projekcije u SAD i Australiji. Festivalu i nagradama za najbolje filmove pokrovitelj je grčki državni parlament.

Ovo je veliko priznanje našem filmu upravo zbog naglaska na promoviranju i suočavanju sa suvremenom prošlošću o čemu govori i naš film "Sve je bio dobar san" koji promiče vrijednosti o Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac "Sve je bio dobar san" proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina. 

Nakon što je uvršten u deset finalista u konkurenciji za uglednu nagradu URTI Grand Prix for Autor's Documentary u Francuskoj, film je nagrađen na ovogodišnjem festivalu hrvatskog katoličkog filma Trsat u Rijeci nagradom Grand Prix za najbolji film festivala, nagradom za najbolju režiju i nagradom za najbolju glazbu.

Pročitano 2509 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI