NAJNOVIJE
Mještani Korođa i Antina obilježili 32. obljetnicu stradanja i progonstva u Domovinskom ratu

U organizaciji općine Tordinci u petak 29. rujna obilježena je tužna obljetnica stradanja mjesta Korođ u Domovinskom ratu, a dan poslije, 30. rujna i obljetnica stradanja Antina.

Trideset i drugu obljetnicu okupacije i progonstva mještani Korođa, većinski naseljenog mađarskim stanovništvom, obilježili su minutom šutnje, polaganjem vijenaca i zajedničkom molitvom ispred spomenika u središtu mjesta u spomen na sve poginule i nestale mještane.
- Kao i uvijek, u suradnji s Vijećem mađarske nacionalne manjine općine Tordinci organizirali smo obilježavanje obljetnice stradanja Korođa jer upravo je Korođ specifičan po tome što je većinsko stanovništvo mađarske nacionalne manjine. Mađari su skupa s Hrvatima 1991. godine stali u obranu svoga mjesta. U Domovinskom ratu život je izgubilo petero mještana Korođa. Nažalost, od pet poginulih osoba za jednom još uvijek tragamo - naglasio je načelnik općine Tordinci Davor Adžić pojašnjavajući kako je velikosrpska okupacija Korođa trajala sve do početka 1998. godine kada je tijekom mirne reintegracije omogućen povratak stanovnika njihovim domovima.

OBLJETNICA STRADANJA  ANTINA

Obilježavanje 32. obljetnice stradanja Antina započelo je svetom misom u crkvi sv. Antuna nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca kod spomen obilježja za sve poginule mještane Antina.

- Svečano smo obilježili prisjećanje na poginule i nestale mještane. Antin je pao dan nakon Korođa. U Antinu je specifično to što je preko 100 osoba ostalo nakon okupacije i doslovce preko noći su nestajali. U Antinu su ukupno 42 stradala mještana od kojih se još 13 vode kao nestale osobe. Obilježavanje 32. obljetnice Antina završilo je prigodnim domjenkom u lovačkom domu gdje su izložene ratne fotografije stradanja Antina tijekom Domovinskog rata. Autor izložbe je Antun Klinčec koji je uspio prikupiti fotografije poginulih i nestalih mještana, predmeta i objekata koji su stradali za vrijeme Domovinskog rata – naglasio je Adžić.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 15:03)
Započeo projekt sadnje drveća dronom

Danas je u Vukovaru započeo jedan od projekata pošumljavanja, no na specifičan način - bespilotnim letjelicama koje ispuštaju tzv. seed bombs, samoklijajuće paketiće sjemena drveta. Sadnja dronovima provodi se na teško dostupnim, degradiranim i zapuštenim područjima, a radi brze i jednostavne obnove šumskih ekosustava - izvijestili su iz Grada Vukovara. 

"Projekt O2" provodi tvrtka Magic Forest d.o.o., a u potpunosti financiraju velike tvrtke u svrhu društvenog odgovornog poslovanja.

U suradnji s Gradom Vukovarom danas je pošumljavanje provedeno na području tzv. "potkove", odnosno zelene površine između naselja Lužac i Ulice Priljevo, a tvrtka koja je danas sudjelovala u sadnji je tvrtka Končar.

Na području od 1ha pomoću drona je bačeno 2500 samoklijajućih loptica, a sadnja se nastavila u Park-šumi Adica gdje su se u sadnji hrasta lužnjaka pridružili i Vukovarski leptirići.

U idućem razdoblju nastavlja se organizirana sadnja dronovima, kao i ručna sadnja u Adici, a na kojoj će uz predstavnike Grada Vukovara sudjelovati i vukovarske osnovne škole i udruge.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 14:16)
Zajednica Utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ GO Vukovar pozdravila preuzimanje prvog od 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale F3-R

Zajednica Utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ GO Vukovar oglasila se priopćenjem za medije povodom preuzimanja u hrvatsko vlasništvo prvog od 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale F3-R u kojem, među ostalim, stoji:

- Kao utemeljitelji Hrvatske demokratske zajednice herojskog Grada Vukovara radujemo se značajnom podizanju Hrvatske obrambene sposobnosti kojom će se doprinijeti sigurnosti i obrani naše države ali i NATO-a i Europske unije. Vidimo Hrvatsku i vidimo kontekst i znamo što za Hrvatsku znači nepovratan proces jačanja naše obrambene sposobnosti. Kao Vukovarski utemeljitelji čestitamo Hrvatskoj Vladi, Andreju Plenkoviću i Ministarstvu obrane na formalnom preuzimanju u hrvatsko vlasništvo prvog od 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale F3-R. U tome vidimo jamstvo naše suverenosti u zračnom prostoru i puni smisao politike modernog hrvatskog suvereniteta koja nema kompleksa i koja ne sumnja u vlastite sposobnosti. To što je Vlada HDZ-a napravila kako bi se unaprijedila zaštita i nadzor zračnog prostora i podigla ukupna borbena moć HV-a najvažniji je iskorak još od Domovinskog rata. Mi koji smo u Domovinskom ratu sudjelovali itekako smo svjesni što to znači i što bi značilo da smo takvu borbenu sposobnost imali devedesetih. Posebno Vukovarci. I dok čestitamo Hrvatskoj vladi na ispravnoj odluci važnoj za hrvatsku sigurnost, žalimo što tu radost sa nama, ali ni sa svojim članstvom ne dijeli vodstvo Domovinskog pokreta – stoji u priopćenju za medije kojeg potpisuje predsjednik Zajednice Utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ GO Vukovar Josip Majerski.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 13:43)
Međunarodni dan starijih osoba obilježen akcijom u Borovu naselju

Povodom Međunarodnoga dana starijih osoba koji se obilježava 1.listopada, danas je u perivoju Miše Barne u Borovu naselju, a u organizaciji Udruge žena Vukovar, održana tradicionalna akcija mjerenja tlaka i šećera u krvi za naše starije sugrađane.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 13:39)
Izložba fotografija u Vukovarskom vodotornju

Na stubištu i u memorijalnoj sobi Vukovarskoga vodotornja postavljena je izložba 11 fotografija Proširena stvarnost vukovARskog Vodotornja.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 13:04)
Tijekom vikenda 14 prometnih nesreća

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako se tijekom vikenda dogodilo 14 prometnih nesreća, osam s materijalnom štetom, pet s ozlijeđenim osobama i jedna prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom.

U petak, 29. rujna oko 12,20 sati u Otoku, na parkiralištu 67-godišnji vozač osobnog automobila neopreznom vožnjom unatrag udario je u 56-godišnju pješakinju koja je zadobila lake tjelesne ozljede. Istoga dana oko 20,40 sati na državnoj cesti DC55 kod Gradišta 56-godišnji vozač osobnog automobila pod utjecajem alkohola 1,48 g/kg u prometnoj nesreći zadobio je lake tjelesne ozljede. 

U subotu, 30. rujna oko 03,10 sati na županijskoj cesti Žc4170 između Gradišta i Županje 30-godišnji vozač osobnog automobila pod utjecajem alkohola 1,51 g/kg uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila u zavoju je sletio s kolnika pri čemu je zadobio lake tjelesne ozljede.

U subotu, 30. rujna oko 05,50 sati u Privlaci, 24-godišnji vozač osobnog automobila u prometnoj nesreći smrtno stradao. 

U nedjelju, 1. listopada oko 19,20 sati Vinkovcima, 63-godišnji vozač mopeda u kretanju prešao je na lijevu prometnu traku gdje je došlo do udara u vozilo iz suprotnog smjera pri čemu je zadobio lake tjelesne ozljede.

Također u nedjelju oko 19,20 sati u Trpinji, 56-godišnji vozač osobnog automobila pod utjecajem alkohola 2,1 g/kg oduzeo je prednost prolaska drugom osobnom automobilu na raskrižju u kojem dva putnika nisu koristila sigurnosni pojas i zadobila su lake tjelesne ozljede.

- Ističemo da od 7 ozlijeđenih osoba 4 nisu koristile sigurnosni pojas za vrijeme vožnje - stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske. 

Policijski službenici su zatekli 9 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija, 3,44 g/kg zabilježena je kod 42-godišnje vozačice bicikla u Vinkovcima. Smještanje u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva određeno je za jednog vozača.

Stacionarne kamere zabilježile su 14 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 12:20)
Odana počast pukovniku Petru Kačiću

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na Sajmištu odana je počast pukovniku Petru Kačiću, jednom od poginulih zapovjednika obrane Sajmišta - izvijestili su iz Grada Vukovara. 

Počast su odali pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić te član Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Zvonimir Kološnjaj.

Pukovnik Petar Kačić rođen je 16. listopada 1947. godine, a poginuo je na Sajmištu 2. listopada 1991. godine. Bio je jedan od brojnih heroja Vukovara od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu. Nažalost, pogibijom pukovnika Petra Kačića tragedija za obitelj Kačić ne završava. Sin pukovnika Kačića, Igor, ubijen je 20. studenog na Ovčari s još 200 civila, ranjenika i osoblja vukovarske bolnice.

Neka im je vječna hvala i slava.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 11:14)

Janoš Kery

Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 19:48

U Petrovcima i Jankovcima održana je manifestacija "Kad je golubica letjela". U Korođu će se u sljedeća dva vikenda održati tri manifestacije. Više poslušajte u Mozaiku 8.

Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 17:40

U Vukovaru je održan 20. Vukovarski veslački maraton i utrka stepenicama vukovarskog vodotornja, Vukovarskih 198. U derbiju SuperSport HNL-a Hajduk je pobijedio Dinamo 1:0 dok je Osijek izgubio u Koprivnici. U SuperSport Prvoj nogometnoj ligi Vukovar 1991 i Dubrava Tim kabel odigrali su 2:2 dok je Cibalija u gostima pobijedila Orijent 3:0. Više poslušajte u Sportskom dnevniku.

Petak, 29 Rujan 2023 17:40

Sportski dnevnik, 29.9.2023.

Nogometaši Osijeka gostuju kod Slaven Belupa, Vukovar 1991 ugostit će Dubravu Tim kabel, dok će Cibalija u goste Orijentu. Sutra će se u Vukovaru održati 20. Vukovarski veslački maraton i 2. utrka stepenicama Vukovarskog vodotornja. Više poslušajte u Sportskom dnevniku.

Četvrtak, 28 Rujan 2023 09:24

Odigrane su utakmice šesnaestine finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa. Vukovar 1991 je na svom terenu pobijedio BSK iz Bijelog Brda 4:1. Vukovar je u vodstvo doveo Vanja Pelko u 14', na 2:0 povisio je Franco Capitani Minguez u 24'. Nakon greške vratara gostiju na 3:0 povisio je Törles Tim Knöll u 69'. Na 3:1 smanjio je Lazar Vujanić u 73' iz kaznenog udarca, a konačan rezultat postavio je svojim drugim pogotkom Törles Tim Knöll u 81'. Nakon ove pobjede Vukovar se plasirao u osminu finala kupa te će 1. studenog na svom terenu ugostiti zagrebačku Lokomotivu.Vukovar 1991 BSK objavljeno

- Uvjerljiva pobjede. Prvo poluvrijeme smo na terenu bili puno bolja ekipa, danas smo dobili od utakmice sve što smo htjeli, prolaz, kvalitetnu igru. Isto tako smo uspjeli izdozirati minutažu za nama neke bitne igrače pošto imamo tri utakmice u šest dana. Danas sve što smo htjeli od utakmice smo dobili – rekao je trener Vukovara Miroslav Bojko. U sljedećem kolu kupa 1. studenog u Vukovar dolazi prvoligaš, zagrebačka Lokomotiva. Evo koja su očekivanja – Mi smo u kupu napravili sve što smo htjeli i do ove faze smo u slučaju poraza mogli nešto izgubiti iz razloga što su protivnici do sada bili, tako se i pokazalo, ekipe koje možemo i trebamo dobiti. Sada nas čekaju prvoligaši, prvo Lokomotiva. Ono što je sigurno to je da se možemo s njima "potući", da možemo odigrati konkurentnu utakmicu. Hoće li to biti dovoljno – otom-potom ali sigurno da ne bi bilo preveliko iznenađenje ako i prođemo jednu takvu utakmicu - rekao je Bojko te najavio subotnju utakmicu s Dubravom Tim kabelom – Dubrava je ekipa koja ima osvojenih 9 bodova u ovom trenutku a od tih 9 bodova 8 su osvojili u gostima. Imaju četiri gostovanja, dvije pobjede i dvije neriješene, to je znači ekipa koja još nije izgubila u gostima utakmicu. Sigurno da nas čeka jako teška utakmica. Sad se treba što je više moguće regenerirati u ova dva dana do utakmice i ponoviti još jedno ovakvo izdanje – zaključio je Bojko.Vukovar 1991 BSK3 objavljeno

Trener BSK Denis Krstanović čestitao je Vukovaru na pobjedi – Čestitam Vukovaru na zasluženoj pobjedi. Sad jeli rezultat previsok ili prenizak teško je reći. Imali smo na kraju dvije šanse i moglo je samo ljepše na semaforu izgledati. Utakmica ne baš lijepa za oko, bez nekog nogometa. Vukovar svaki puta kad bi ozbiljnije prešao na našu polovicu maltene je zabio gol. Razlika u kvaliteti u prednjoj liniji između Vukovara i nas je nemjerljiva, jednostavno to se teško može iskompenzirati protiv ovakve ekipe. I kad u drugom poluvremenu uđu igraći, koji su ušli to su strašni individualci koji na razini druge lige mogu, kao što i jesu, rješavali individualnom kvalitetom utakmicu – rekao je Krstanović.Vukovar 1991 BSK5 objavljeno

Parovi osmine finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa su: Cibalia – Rijeka, Jadran LP – Hajduk, Oriolik – Dinamo, Karlovac 1919 – Osijek, Vukovar 1991 – Lokomotiva, Rudeš – Slaven Belupo, Varaždin – Istra 1961 i Gorica – Radnik Križevci. Utakmice su na rasporedu 1. studenog 2023.

Četvrtak, 28 Rujan 2023 09:17

U Šibeniku je 23. i 24. rujna održan 8. Međunarodni turniru Sv. Mihovil. Gimnastički klub Vukovar je imao svoje predstavnice u dvije najstarije kategorije u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji. Gimnastički klub Dišpet iz Šibenika svake godine sve bolje i bolje organizira ovaj turnir, a ove godine su imali malo poteškoća s prostorom za održavanje natjecanja. Unatoč malim problemima natjecanje je proteklo dobro i pozitivno je ocijenjeno od strane svih sudionika.

Vukovarske gimnastičarke su ostvarile sljedeće rezultate:

Juniorke ekipno 3. mjesto, pojedinačno 5. Nika Budim, 7. Tanja Turukalo, 12. Vita Panza i 21. Ana Kuzmanović.382239059 860856032551855 6299495507632146948 n

Mlađe seniorke ekipno 1. mjesto, pojedinačno: 1. Miljana Poznanović, 3. Valentina Mrkonja, 4. Nikolina Velikić i 5. Ela Vojtkiv.382990589 860855922551866 6546370578485316294 n

Na ovom turniru sudile su nacionalne sutkinje GK Vukovar Bosiljka i Martina Stojšić.382988846 860855815885210 4879868835771951102 n

Srijeda, 27 Rujan 2023 13:44

Hrvatski veslački klub Vukovar održao je konferenciju za novinare povodom 20. Vukovarskog veslačkog maratona osmeraca Vukovar – Ilok koji će se održati 30. rujna. Utrka se održava u znak sjećanja na dan osnivanja legendarne 204. vukovarske brigade. Od ove godine, u sklopu Vukovarskog veslačkog maratona organizirana je i dodatna utrka „32 hrabra“, također utrka osmeraca, ali u duljini od 5 kilometara u čast 32 poginula člana HVK Vukovar u Domovinskom ratu.

Utrke je najavio Luka Kolar, predsjednik Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar – U subotu 30. rujna održava se 20. Vukovarski veslački maraton osmeraca. Prije 19 godina, 2004. godine grupa entuzijasta predvođena Borisom Martinom i Tomislavom Baugertnerom pokrenula manifestaciju jedinstvenu u Republici Hrvatskoj ali i okolnim zemljama s ciljem promoviranja veslanja i s ciljem odavanja počasti 204. Vukovarskoj brigadi, 32 poginula i nestala člana HVK Vukovar te ostalim braniteljima. Kroz 19 godina nastupilo je preko 1000 različitih veslača, preko 300 posada iz 42 različita kluba i 9 zemalja. Na ovogodišnjem maratonu imamo 22 prijave, odnosno nastupit će ukupno 22 osmerca što je oko 200 veslača. Posade ove godine pristižu iz Dubrovnika, Metkovića, Makarske, Splita, Zadra, Rijeke, Zagreba, Osijeka te iz Rame iz BiH. Zanimljivo je spomenuti da ove godine imamo 3 cijele posade veslačica koje će također veslati maraton dug 34 kilometra – rekao je Kolar te najavio novu utrku – Novost ove godine je jedna kraća utrka, odnosno utrka "32 hrabra" koja se odvija paralelno s maratonom. A cilj te utrke je stavljanje dodatnog naglaska na 32 ubijena i nestala člana Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar.Razmjena dresova

Potporu Vukovarskom veslačkom maraton dao je i Damir Martin, hrvatski olimpijac te veslački reprezentativac – Cilj je što više podržati i pridonijeti podržavanju ove regate. Ova regata za ovaj kraj vjerojatno nije toliko jako čujna ali je jako pozitivna jer okuplja od mladog do starog, znači mlađe uzraste do veterana, djevojke jednako kao i muškarce. U sportu smo svi zajedno u čamcu na ovoj dionici s prekrasnim krajolikom. Ovo je moj mali doprinos koji sam htio pridonijeti da se malo više čuje, da se još malo više zakotrlja ova regata i da bude jednog dana 120-a.

Suradnju Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar i grada Vukovara posebno je naglasio gradonačelnik Ivan Penava – Nalazim se u prostoru najstarijeg kluba u gradu Vukovaru. 111 godina kako je ovaj klub počeo djelovati i raditi u ovoj zgradi. Doduše ovo je treća zgrada, do sada su vrlo često imale običaj gorjeti i rušiti ih se. Najtopliji dio priče je u činjenici što se može osjetiti da ovaj klub živi s gradom, da su tu generacije koje se izmjenjuju do Luke Kolara, nove uprave, nove garde pa sve do naših najmlađih koji su tu i uporno treniraju jedan vrlo težak sport, vračaju se kući s natjecanja s medaljama i na neki način izrastaju u kvalitetne mlade ljude i mislim da je to najveća baština nas iz ovoga kluba – rekao je Penava.HVK Vukovar2

Nakon konferencije za medije u ravnini HVK Vukovar uslijedio je po prvi puta start maratonske utrke Damira Martina u samcu u čast svim vukovarskim braniteljima te poginulim članovima HVK Vukovar. Damir Marin je u samcu odveslao punu dionicu maratona od Vukovara do Iloka od 34 kilometra. Ovaj pothvat ujedno je i zahvala svim dosadašnjim veslačicama i veslačima, organizatorima i sponzorima koji su do sada sudjelovali u ovoj manifestaciji te podrška svim budućim natjecateljima i prijateljima Maratona.Damir Martin

Ovakva veslačka manifestacija je jedinstvena u Republici Hrvatskoj i cilj je kluba organizaciju podići na što veću razinu kako bi na ovaj način promovirali veslanje kao sport ali i odali počast svima onima koji su utkali svoje živote na oltar domovine, kako bi mi danas mogli slobodno i ponosno živjeti.HVK Vukovar3

Utorak, 26 Rujan 2023 11:19

Proteklog vikenda 23. i 24. rujna u Parku prijateljstva u Beogradu u organizaciji Sri Chinmoy tima održan je "26. Beogradski ultramaraton samoprevladavanja" u sklopu kojeg su održane utrke na 6/12/24 sata, a sve su se održavale na kružnoj stazi dužine 1,1 km. Nastupili su ultramaratonci iz 9 europskih država. Među njima bio je i vukovarski ultramaratonac član Kluba 100 maratona Stjepan Čošić (46) koji je nastupio na utrkama na 6 i 12 sati, s pauzom od samo 6 sati između utrka. Uz još jednog trkača iz Srbije Stjepan je jedini nastupio na 2 utrke, što se odrazilo na rezultatu s kojim je Stjepan zadovoljan.

U subotu u podne startao je s utrkom na 6 h, gdje je pretrčao 50,4 km i zauzeo 8. mjesto od 21 trkača. Utrka je trajala do 18 sati, a već u ponoć opet je bio na startu, ovog puta utrke na 12 sati, koja je završila u nedjelju u podne i gdje je Stjepan skupio 69,4 km zauzevši 14. mjesto od 23 trkača. Iako je riječ o ekstremnim utrkama, gdje je na stazi proveo 18 sati i gdje se trči cijelu noć, Stjepan je u Beogradu bio sam, bez pratnje ili suport tima, sto većina trkača na ovakvim utrkama ima, što mu je bila dodatno otežavajuća okolnost.

Utorak, 26 Rujan 2023 09:03

Mlada ekipa Kluba dizača utega "Vukovar", uspješno je nastupila na Međunarodnom "KUPU PEČUHA", koji je održan u nedjelju 24. rujna 2023.g. Vukovarci su se našli na pobjedničkom postolju, osvojivši pehar za treće mjesto iza drugoplasirane ekipe Pečuha i pobjedničke ekipe DK "Osijek". Bila je to osim sportskog nadmetanja prilika za upoznavanje novih ljudi i sklapanje novih prijateljstava.

Već u petak, mladi članovi kluba, putuju u Split, gdje je na rasporedu dvostruki program dizanja utega a održat će se II. kolo ekipnog Prvenstva RH za seniore i Prvenstvo Hrvatske za uzrast U15 u obje spolne konkurencije.

Iz Splita se očekuju dobre vijesti a plan je plasman u sredini Prvenstvene ljestvice kod seniora i puno odličja u konkurenciji U15 i nekoliko titula Prvaka RH.

U Pečuhu su nastupili : Manda Braje s 20 kg u trzaju, 25 kg u izbačaju i 45 kg u biatlonu, Nataša Dermiček s 50+60=110 kg, Maja Kell s 53+60=113 kg ,Bruno Prokop s 28+40=68 kg. i Sergej Gavrovski s 0+105=105 kg.

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija