NAJNOVIJE
Održan Europski odbor regija pod nazivom Političko predstavljanje RegHub 2.0

Putem mrežnih aplikacija održan je Europski odbor regija pod nazivom Političko predstavljanje RegHUb 2.0. Vukovarsko-srijemska županija od početka ove godine članica je RegHub 2.0. mreže regionalnih središta za preispitivanje provedbe politika Europske unije. 

Riječ je o platformi Europskog odbora regija putem koje lokalne i regionalne vlasti imaju izravniju ulogu u provedbi politika EU-a.Mreža regionalnih središta RegHub sastoji se od 46 europskih regija i gradova koji ocjenjuju provedbenu politiku EU. 

Hrvatska ima 5 članova RegHub-a među kojima je i Vukovarsko-srijemska županija. Sudionicima događaja uvodno su se obratili predsjednik Europskog odbora regija Apostolos Tzitzikostas te potpredsjednik Europske komisije za Međuinstitucionalne odnose i predviđanja Maroš Šefčovič.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 14:57)
Vukovarsko-srijemska županija priprema donaciju uzgojno vrijednih grla svinjogojcima na potresom pogođenom području

Nakon učestale komunikacije sa Stožerom civilne zaštite koji je zadužen za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, te dodijeljenih donacija stočne hrane, Vukovarsko-srijemska županija odazvala se zamolbi gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića i započeti su dogovori o pomoći obnove svinjogojstva donacijom umatičenih grla.

Donacija će biti namijenjena obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na širem području Gline. O tome su na sastanku Stožera za otklanjanje posljedica potresa, izvijestili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

O donaciji obiteljskim gospodarstvima koja se bave svinjogojstvom razgovaralo se i na radnom sastanku u Gradu Glini. Na sastanku su se gradonačelnik Kostanjević, pročelnik Matić i članovi Stožera suglasili o koracima koje valja poduzeti da se unaprijedi svinjogojska proizvodnja na širem glinskom području, a to je po stavovima stručnjaka najbolje učiniti s genetski vrijednim životinjama, kako zbog boljih proizvodnih rezultata, tako i zbog lakšega trženja i boljih cijena.

Upravo se definira uzgojni program za reprodukciju svinja na jednoj ili dvjema matičnim farmama kojima će se donirati 20 suprasnih nazimica u dva navrata po 10, i tako osigurati učestalost prasenja kako bi se u razdoblju od jedne i pol do dvije godine reprodukcijom dobilo 500-tinjak grla svinjskog podmlatka namijenjenog daljem rasplodu te oko 1.000 grla za tov. Povrh toga, donacija predviđa dodatnih 50-tak suprasnih nazimica za uzgoj tovnog reprodukcijskog materijala na gospodarstvima koja su posebno usredotočena na svinjogojstvo.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 14:34)
Ponovno raste broj zaraženih koronom

Imamo 747 novih slučajeva zaraze korona virusom u Hrvatskoj, a preminulo je sedam osoba, priopćeno je iz Nacionalnoga stožera civilne zaštite.  

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 12:02)
Teže ozlijeđen biciklist u prometnoj nesreći koju je sam prouzročio

Vukovarsko-srijemska policija je izvijestila o dvije prometne nesreće u kojima su ukupno dvije osobe ozlijeđene.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:39)
U susjednoj županiji 33 nova slučaja korone

Od 379 uzoraka obrađenih u posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, 33 su pozitivna na koronavirus, priopćeno je iz tamošnjeg Stožera civilne zaštite.  Na području Osijeka novozaraženo je 11 osoba, po četiri u Našicama i Valopovu, po dvije u Belišću, Belom Manastiru i Đakovu te po jedna osoba u Čepinu, Dardi, Erdutu, Kneževim Vinogradima, Magadenovcu, Petrijevacima, Strizivojni i Vladislavcima.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:36)
Preminula je jedna osoba, imamo 24 nova slučaja korone, u Vukovaru sedam

Prema podatcima pristiglima jutros do 8 sati, na području naše županije evidentirana su 24 nova slučaja zaraze korona virusom, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.  U Vukovaru je sedam slučajeva, u Vinkovcima četiri, po tri u Jarmini i Ceriću, dva u Nijemcima te po jedan u Županji, Borovu, Iloku, Opatovcu i Starim Jankovcima.  Na PCR testiranju bile su pozitivne 23 osobe, a jedna na antigenskom testu.  Preminula je jedna osoba.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:25)
Vratio brojčanik na vodomjeru kako bi umanjio račun za vodu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirana je jedna teška krađa provaljivanjem i dvije krađe.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:24)

Nogometni klubovi konačno treniraju

Zlatko Vrančić Zlatko Vrančić Foto: Kery

Nogometni klubovi su konačno dobili zeleno svjetlo da mogu trenirati, tako da su počeli priprema za nastavak sezone. Međutim, poteškoće im predstavlja što u nepovoljnim vremenskim uvjetima ne smiju trenirati u dvoranama, ne smiju koristiti svlačionice i tuševe. Poseban je problem što ne smiju niti odigravati prijateljske utakmice, pa je upitno koliko će se moći uigrati posebice one ekipe koje imaju više novih igrača. Ono što je poznato je da bi  Prva županijska nogometna liga trebala krenuti 6. ožujka 2021., a završiti 9. lipnja 2021. Novina u ovoj natjecateljskoj sezoni je da će tri prvaka županijskih nogometnih središta Vukovar, Vinkovci i Županja igrati kvalifikacije za ulazak u Prvu ŽNL.

Tako će Nogometno središte Vukovar s prvenstvom početi u obje lige najvjerojatnije 14.ožujka, da bi se natjecanje završilo do 23. Svibnja 2021., kako to traži Županijski nogometni savez, a potom slijede kvalifikacije. Treća ŽNL NS Vukovar nema neke posebne obveze što se tiče datuma ali bi se prvenstvo trebalo također završiti 23. svibnja. O početku natjecanja konačna će se odluka donijeti na Plenumu klubova jer  je praksa NS Vukovar da se uvijek u dogovoru s klubovima rješavaju pitanja početka prvenstva i ostalih natjecanja.

Sporne kvalifikacije za ulazak u 1. ŽNL

Kvalifikacije za ulazak u Prvu županijsku nogometnu ligu su sporne za mnoge klubove. Predsjednik Nogometnog središta Vukovar Zlatko Vrančić pojašnjava zašto - Radi se o tome da je u propozicijama natjecanja navedeno da će tri prvaka drugih županijskih liga Nogometnih središta Vukovar, Vinkovci i Županja igrati kvalifikacije za ulazak u 1. ŽNL i od njih će samo jedan klub ući. Odluka je jako sporna. Tu je odluku je prema onome što smo mi doznali donio odbor za hitnost. Odbor za hitnost ne može vršiti izmjene propozicija natjecanja, tu odluku je morao potvrditi Izvršni odbor.

Izvršni odbor tu odluku nije potvrdio tako da je jako upitno koliko je ona pravosnažna kada su u pitanju te kvalifikacije. Čini mi se da ŽNS koristi ovu situaciju s korona krizom da bi donijela odluke na mala vrata za koje bi bilo upitno i dali bi prošli na Izvršnom odboru, a pogotovo dali bi ih klubovi prihvatili. Jer jednostavno su se pojavile propozicije na stranicama ŽNS i igrom slučaja je naš tajnik gledao propozicije i primijetio je taj detalj. Na klubovima je da oni odluče žele li ili ne žele igrati kvalifikacije. Moje osobno mišljenje je da klubovi imaju puno pravo da kažu da ne žele igrati kvalifikacije jer odluka nije punosnažna, ali kažem mi ćemo to prepustiti klubovima – rekao je Vrančić te dodao - Za te kvalifikacije također treba donijeti propozicije. U propozicije se mora uvesti po kojim kriterijima se igraju kvalifikacije. Ako se igraju kvalifikacije za 1. ŽNL, a u prvoj ŽNL moraju igrati dva mlađa igrača, moraju započeti utakmicu, onda bi se i kvalifikacije morale igrati na takav način.

ŽNS je prošle godine uveo kvalifikacije, ne znam zašto, s obzirom da se liga ionako povećavala na 18 klubova, ali su drugoplasirani klubovi igrali kvalifikacije, ja ne znam zašto. Od tri prvaka Nogometnih središta bi samo jedan ulazio u 1. ŽNL, i vi sada možete doći u situaciju da bi godinama samo iz jednog središta ulazile ekipe u 1. ŽNL a iz ostalih središta da ne uđu. Kvalifikacije su na žalost uvijek upitne kada je u pitanju regularnost jer postoji jedno nepisano pravilo da u kvalifikacijama ne prolazi bolji nego spretniji – rekao je Vrančić

Kup utakmice

Konačnu odluku o nadnevku odigravanja Kup utakmica donijeti će natjecateljska komisija NS Vukovar. Plan je da bi se tjedan dana prije početka natjecanja u 2. ŽNL odigralo pretkolo Kupa. Ukupno središte ima 22 seniorska kluba koja trebaju odigrati kup natjecanje po pravilniku koji je na snazi. Dva prošlogodišnja finalista, a to su Vuteks Sloga i Vukovar 1991 izravno ulaze u završnicu kupa, odnosno 1/8 finala kada ostane 16 klubova.  - Međužupanijska i 1. Županijska liga neće igrati pretkolo kvalifikacija, igrati će klubovi 2. i 3.ŽNL, gdje će nam, kada se sve to odigra, ostati 16 klubova i tada bi se po završetku prvenstva odigralo još dva kola kupa, tako da bi za jesenski dio ostalo da se odigra polufinale i finale. Naša želja je da to odigramo prije nego što počne prvenstvo tako da klubovi mogu odigrati utakmice vikendom što je bolje i za njih i za gledatelje – rekao je Vrančić

Lige mladeži počinju prvenstvo po planu

Liga mladeži bi treba početi s natjecanjem kada i seniori, no to ovisi o Plenumu klubova. – Mi već dugi niz godina izlazimo u susret klubovima da imaju što manje troškove pa im se prvo, drugo kolo prvenstva računa ujedno i kao kup. Po završetku prvenstvenog djela odigrat će se i sve kup utakmice gdje će se u natjecanje uključiti i klubovi koji igraju viši rang a to su Vuteks Sloga i Vukovar 1991 . Isto nam je želja da završimo taj kup dok traju školski praznici tako da djeca ne moraju izlaziti s nastave da bi odigravali kup utakmice.

Planiramo da se sva finala odigraju isti dan samo što se ne bi igralo na istom terenu jer imamo šest utakmica. Budući da imamo dosta terena u našem gradu, onda bi se u Vukovaru na terenima svih klubova odigrala po jedna finalna utakmica i nakon toga bi svi pobjednici finala došli na stadion u Borovu naselju gdje bi se trebalo igrati Seniorsko finale. Tamo bi napravili jedan svečaniji dio kada je u pitanju dodjela pehara, medalja i proglašenje pobjednika – kaže Vrančić.

Pročitano 116 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija