NAJNOVIJE
Na dragovoljno vojno osposobljavanje u Požegu stiglo 107 ročnika

U Središte za obuku pješaštva i oklopništva u u vojarnu „123. brigade HV“ u Požegi na dragovoljno vojno osposobljavanje stiglo je 107 ročnika, odnosno 88 mladića i 19 djevojaka iz svih krajeva Hrvatske, a među njima su i trojica mladića iz BiH - izvijestio je u petak MORH.

U Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva s obukom dragovoljnog vojnog osposobljavanja započeo je drugi ovogodišnji uputni rok ročnika, odnosno 42. naraštaj.

Potpisivanjem ugovora o dragovoljnom vojnom osposobljavanju započinje njihova osmotjedna obuka iz temeljnih vojnih vještina. Nakon zaduživanja opreme, ročnici su raspoređeni u postrojbe i pod budnim okom instruktora i zapovjednika započinju vojno osposobljavanje.

Prva dva tjedna posvećena su uvođenju i prilagodbi na vojno okružje, a nakon polaganja svečane prisege slijedi glavno obučno razdoblje. Ono obuhvaća podizanje psihofizičke spremnosti, pripremna gađanja, pojedinačne vojničke zadaće u realnim uvjetima, a  na kraju petotjednog razdoblja objedinjuju se sva znanja i vještine stečene kroz dotadašnju obuku.

Kraj dragovoljnog vojnog osposobljavanja obuhvaća završno ocjenjivanje, nakon kojega slijedi natjecanje za najboljeg ročnika i ročnicu. 

Za većinu mladića i djevojaka koji su se prijavili, ovo je prvi korak prema profesionalnoj vojnoj karijeri. Ročnici koji se po završetku temeljne obuke ne odluče za vojnu karijeru postaju pripadnici razvrstane pričuve, stoji u priopćenju.

(Petak, 26 Travanj 2024 11:47)
Sutra se održava godišnja skupština Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata TM RH

Za subotu je u Vukovaru najavljeno održavanje godišnje izvještajne skupštine Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata TM Republike Hrvatske. Udruga je osnovana 2021.godine sa sjedištem u Vukovaru, međutim u međuvremenu je svoje djelovanje proširila na cijelu Hrvatsku, potpisivanjem 27 povelja o suradnji i ujedinjavanju sa srodnim udrugama. U najavi je i 10 novih povelja.

(Petak, 26 Travanj 2024 11:29)
U Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša u Vinkovcima održan Dan otvorenih vrata posebnih odjela

U Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša u Vinkovcima održan je Dan otvorenih vrata posebnih odjela.

Učenici i djelatnici škole priredili su prigodnu priredbu na kojoj su pokazali što su u prethodnom razdoblju učili i naučili. Pripremili su razne recitacije, nastupe u kostimima, prigodne pjesme i slično.

Ispred Grada Vinkovaca obilježavanju je nazočio zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić koji je naglasio kako je ova škola jedna od primjera stručnog, kvalitetnog i predanog rada.
- Ovo je prilika da se uvjerimo u vještine učenika, ali i da vidimo što su nam pripremili i što su sve uvježbavali za veliki nastup koji su dugo iščekivali i vjerujem kako će biti odlični – rekao je uoči početka priredbe Romić.

Prema riječima ravnatelja Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Vinkovci Daria Draguna posebne odjele ove škole trenutno pohađa 61 učenik, ukupno imaju 13 razrednih odjela, 8 skupina, 5 kombiniranih razrednih odjela i 1 produženi stručni postupak, a imaju i 8 učenika na nastavi u kući koji se školuju u dva programa. 
- U školu dolaze i učenici s bivšeg područja općine Vinkovci, od Vinkovaca prema Županji - rekao je Dragun te pojasnio kako su u prostore posebnih odjela škole, u zadnjih nekoliko godina, uložena značajna sredstva, što im je olakšalo rad.
- Zajedno s Gradom i Županijom prije dvije godine završili smo uređenje tri učionice, male dvorane i radionice, ugradili lift, tako da trenutno imamo otprilike 80% potrebitih kapaciteta za odrađivanje nastave – naglasio je Dragun.

 

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 15:00)
Jučer prijavljene tri provale

Jučer, 24. travnja, policijskim službenicima Policijske uprave vukovarsko-srijemske prijavljene su tri provale, priopćeno je iz policije.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 14:36)
U Osijeku otvoren Eco City Waste Fest, prvi festival otpada u Hrvatskoj

Prvi festival otpada u Hrvatskoj, Eco City Waste Fest, otvorio je svoja vrata za građane u četvrtak u osječkom Gospodarskom centru. Festival se održava 25. i 26. travnja, a posjetitelje uz zabavan sadržaj očekuje i mnoštvo interaktivnog i edukativnog sadržaja za sve uzraste.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 13:53)
Toni Milun sutra će u Vukovaru održati predavanje za mlade na temu financijske pismenosti

U oranizaciji Grada Vukovara, sutra u Hrvatskom domu Vukovar gostuje nagrađivani profesor matematike i financijski vloger Toni Milun koji će održati predavanje i radionicu na temu financijske pismenosti za mlade, a u okviru projekta „Obogti se znanjem”.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 13:03)
U Vukovaru odigrana "Tri praščića" beogradskog kazališta "Veliki mali princ"

U organizaciji Odbora za kulturu i sport Zajedničkog vijeća općina Vukovar, u Srpskom domu u Vukovaru odigrana je predstava „Tri praščića” u izvođenju kazališta „Veliki mali princ” iz Beograda.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 11:59)

Gradonačelnik Penava primio predstavnike Šibenke i Dubrave Furnira

Gradonačelnik Penava primio predstavnike Šibenke i Dubrave Furnira Foto: Kery

Košarkašku utakmicu 8. kola Premijer lige, Dubrava i Šibenka su trebali igrati u Zagrebu, 16. studenog, samo dva dana prije obilježavanja obljetnice pada Vukovara. Kako se ovaj događaj ne bi nikada zaboravio i kako bi se obilježio i u sportskom duhu, dva su kluba zamijenili domaćinstva, a onda je Šibenka odlučila da će svoju utakmicu odigrati 16. studenog u Vukovaru u sportskoj dvorani Borovo.

Tim povodom gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima primio je predstavnike klubova i Hrvatskog košarkaškog saveza. Nakon pozdravnih govora i razmjene darova ovaj događaj su prokomentirali svi sudionici događaja.

– Lijepo je ugostiti na današnji dan košarku u Vukovaru, predstavnike Šibenke iz Šibenika i Dubrave Furnira iz Zagreba. Zahvaljujem se predsjednicima i upravama klubova ali jednako tako i Hrvatskom košarkaškom savezu čija je delegacija također u Vukovaru na čelu s predsjednikom, proslavljenim reprezentativcem, Stojkom Vrankovićem, koji su došli u ove dane, na ovaj način odati zahvalnost i poštovanje žrtvama Vukovara, odati počast Vukovaru 1991. godine i ja im se na tome iskreno zahvaljujem. Nadam se i vjerujem da je ovo početak buduće suradnje koja će se razvijati budući da oba kluba dolaze iz gradova koji su nam gradovi prijatelji ali jednako tako već imamo puno kontakata sa Savezom i s njima radimo kako bi unaprijedili košarku u Vukovaru ali i zadovoljili potrebne samog saveza. S toga se nadam da ćemo na zadovoljstvo svih nastaviti razvijati tu suradnju i u druge dane a ne samo kada su ovi tužni dani oko nas.

Motiv za odigravanje utakmice je onaj koji nas okuplja, koji nas veže i koji na još jedan način po tisućiti put potvrđuje kao je ono naše temeljno vezivno tkivo koje nas čini Hrvatima, koje nas čini ljudima koji na ovaj način daju do znanja da su dostojni heroja obrane grada Vukovara. U Vukovaru su uvijek stasavali dobri košarkaši i po mojim informacijama ima ih nekoliko koji su već na tim vrlo visokim razinama ali naravno koliko se posvetite nečemu toliko možete i očekivati, toliku žetvu tako da kažem, odnosno rezultat sukladno trudu koji se ulaže. Tako i u košarci i siguran sam da nas čekaju bolja vremena – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.Penava i dres

-Danas smo ovdje ne samo kao predstavnici grada Šibenika jer Šibenik i Vukovar nisu samo gradovi prijatelji nego i gradovi suborci čija je žrtva utkana u temelje moderne i slobodne Hrvatske. Ovo nije samo jedna redovna ligaška utakmica između dva košarkaša kluba nego je ovo znak pažnje i pijeteta prema žrtvi Vukovara i svih njegovih građana – rekao je zamjenik gradonačelnika grada Šibenika Paško Rakić

-Što se tiče Hrvatskog košarkaškog saveza, vodstvu je čast biti u Vukovaru, ne samo ovih dana, nego svih 365 dana u godini. Član upravnog odbora HKS-a Dražen Pejić je spona koju ćemo mi koristiti kada dođe do realizacije naših selekcija u muškoj ili ženskoj selekciji koja bi došla odigrati utakmicu u Vukovaru, odraditi neke pripremne treninge. Već se u par navrata radilo u regijama gdje su naši instruktori posjetili Vukovar i odradili par treninga – rekao je predsjednik HKS- a Stojko Vranković.Penava i Vranković

- Mogu samo reći da smo ponosni što smo dio ove hvalevrijedne ideje i da se nadamo da će i ubuduće ovakve utakmice biti tradicija. Zahvaljujem se našim domaćinima na papiru a u stvari pravim domaćinima na gostoprimstvu i da ćemo se vidjeti uskoro s novim možda vukovarskim prvoligašima i na novim utakmicama – rekao je Boris Gnjidić direktor KK Dubrava furnir

- Mi smo formalno domaćini i s ovom sportskom manifestacijom želimo odati počast gradu heroju Vukovaru, svim žrtvama Vukovara, svima onima koji ne mogu gledati utakmicu. Na tu ideju smo došli jednostavno, datum odigravanja utakmice se preklapa koliko-toliko s datumom najveće žrtve u Domovinskom ratu tako da je neizmjerna čast biti tu. Zahvaljujemo se na gostoprimstvu gradu Vukovaru. Cijenimo i poštujemo sve ono što grad Vukovar radi i na čemu ustraje, u nadi da ćemo ne samo obilježavati ovaj dan nego da ćemo gostovati na nama, možda u sportskom smislu i teškom gostovanju u Vukovaru kod jednoga kvalitetnog prvoligaša – rekao je Ante Burić – predsjednik Građanskog košarkaškog kluba Šibenka.

Utakmica se igra danas, 16. studenoga 2019. S sportskoj dvorani Borovo s početkom u 17:15 sati.Košarkaši kod gradonačelnika

Pročitano 800 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija