NAJNOVIJE
Nisu se stekli uvjeti za uvođenje posebnih prava i ravnopravnu uporabu ćirilice u Vukovaru

Nakon burne, gotovo trosatne rasprave na proteklog sjednici Gradskoga vijeća grada Vukovara s 15 glasova za, 3 glasa  protiv i 2 suzdržana donesen je Zaključak o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima grada Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine da se nisu stvorili preduvjeti za uvođenje posebnih prava i ravnopravnu uporabu ćirilice u Vukovaru. Nakon što je gradonačelnik Ivan Penava vijećnicima pročitao prijedlog Zaključka povela se žustra rasprava. Vijećnica SDSS-a  Vesna Vujić upitala je kako je povezano otkrivanje i kažnjavanje ratnih zločina s ćirilicom i na koji će način manja količina ćirilice u Vukovaru riješiti problem ubijenih i nestalih. Predsjednik Gradskog odbora SDSS-a i gradski vijećnik Srđan Kolar potom je uručio gradonačelniku statut Grada Vukovara ispisan na ćirilici, koji je jučer javnosti predstavilo Srpsko narodno vijeće u Zagrebu,  a zatim je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček (HKS) skinuo majicu na kojoj je ispisan broj žrtava srpske agresije na Vukovar i predao je Kolaru. Oba “poklona“ završila su na podu vijećnice.

-Koncentracijski logori nisu važni, silovane žene nisu važne, ubijena djeca, njih preko 300, nisu važna. Važna je ideologija, memorandum, velikosrpski projekt. Gospodo, dok smo mi tu, to vam neće proći. To je jednom za svagda. Ako treba borba ovih vrijednosti protiv četničke velikosrpske politike. Jučer, danas, sutra, svim sredstvima. Vukovar kleknut i past pod velikosrpsku retoriku  i agresiju neće bila ona otvorena ratna s tenkovima ili uvijena u celofan u režiji Milorana Pupovca – naglasio je gradonačelnik Penava dodajući kako su vijećnici SDSS-a nekorektni i nespremni na dijalog, a što je najgore, negiraju temeljna ljudska prava na život i slobodu građana ovoga grada.
-Gazite preko njih ne trepćući okom – istaknuo je Penava.Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček naglasio je kako je ovo vrlo teška sjednica puna emocija zbog 2717 poginulih i nestalih Vukovaraca, 3.200 logoraša, srpskih koncentracijskih logora  i 22.000 prognanih.
‑Žao mi je što je ova sjednica pokazala da vijećnici SDSS-a i  dalje ne poštuju temeljne odredbe ove države i nisu u stanju položiti vijence za poginule hrvatske branitelje i civile i pokloniti se RH na državne blagdane, ali su u stanju biti uoči Oluje, 4. kolovoza na Fruškoj gori zajedno sa Pupovcem, Stanimirovićem i srbijanskim predsjednikom i slušati priče da je Oluja bila genocidna, da su Srbi žrtve i da je povijest počela 1995. Godine. Posebice moram istaknuti ovu provokaciju s donošenjem Statuta grada Vukovara na ćirilici u gradu gdje je toliko zla naneseno od strane velikosrpske politike. Ovo je velika provokacija, a upravo tih 2717 žrtava omogućilo je SDSS-u da imaju svoje vijećnike, svog zamjenika gradonačelnika, nastavu na svojem jeziku i pismu. Oni su utkali  svoje živote u RH. S obzirom da te žrtve nisu zadovoljene, tijela njih 300 nije pronađeno, a njihovi počinitelji nisu kažnjeni  proširenje prava srpskoj nacionalnoj manjini nije moguće – istaknuo je Pavliček.

Vijećnica SDSS-a  Vujić rekla je kako donošenje ovog Zaključka ne ide u prilog toleranciji i suživotu.
-Ako je netko odan ovoj državi onda smo to mi Srbi koji živimo u ovoj državi. Pokazujemo odanost time što poštujemo Ustav – rekla je Vujić.

Zamjenica Mujkić vijećnicima SDSS-a rekla je kako kad traže prava srpske nacionalne manjine ne gledaju širi kontekst, nego samo svoja prava, a kada oni govore u širem kontekstu onda ga izvrću.
-O Hrvatskoj povijesti na terenskoj nastavi u Vukovaru uče sva djeca, osim djece koja nastavu pohađaju na srpskom jeziku. Pitam vas jeste li kao predstavnici srpske nacionalne manjine, kao građani koji poštuju Ustav RH pozvali tu djecu da uče o povijesti svoga grada. Borite se za kojekakva prava i utvrđivanje činjenica iz Jasenovca i slično, a zanemarujete činjenice o Vukovaru. Rekli ste da vam je iskreno žao svih žrtava. Jeste li se onda spremni ispričati kao njemački predsjednik Poljskoj. Hoćete li doći na polaganje vijenaca i napraviti iskorak? Pitate kakve veze ima ćirilica s nestalima. Jedna majka iz Sotina kojoj je sin poginuo u Vukovaru kaže kako joj je teško hodati Vukovarom jer možda hoda po kostima svoga sina. Zapitate li se kako je toj majci gledati u Vukovaru ćirilične ploče i kakve one i ćirilica izazivaju osjećaje u tim ljudima koji još uvijek traže svoju djecu. Jeste li sada spremni vidjeti širi kontekst, zapitati se kako je većinskom narodu i dokle ide to traženje prava? Od 340 djece koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku samo jedno ide po c modelu, a mi smo ovdje došli s ciljem mirne reintegracije. Mislimo se ikada do kraja integrirati ili to vama predstavlja pokušaj ubijanja srpskog duha i srpskih kulturnih vrijednosti. To nije tako. Počnite razmišljati o svoj djeci. Ovo je samo u interesu onih koji zarađuju na takvoj situaciji – naglasila je Mujkić.

U prvom dijelu Zaključka konstatira se da je dostignuti stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine na razini koja omogućava suradnju i suživot, ali se nisu stvorili preduvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te  propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u Vukovaru i dopune Statutarne odluke kojom se pripadnicima srpske nacionalne manjine na području grada Vukovara priznaju nova prava.

U drugom dijelu zaključka se konstatira da su još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava velikoj većini građana Vukovara svih nacionalnosti  koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991.   i to  pravo na ljudski život, dostojanstvo i slobodu sustavnim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije na Vukovar, niti su učinjeni potrebni preduvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini.

U trećem dijelu zaključka se konstatira da bi se proširivanje opsega prava u mjeri koja nadilazi osigurana prava Statutom Grada Vukovara i Statutarnom odlukom o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara - smatralo nepoštivanjem i nerazumijevanjem građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. I njihove žrtve što bi u konačnici dovelo do neželjenih posljedica po suživot u Vukovaru.

Petnaest vijećnika bilo je za zaključak Nakon burne, gotovo trosatne rasprave na proteklog sjednici Gradskoga vijeća grada Vukovara s 15 glasova za, 3 glasa  protiv i 2 suzdržana

Ostale točke dnevnoga reda među kojima su donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju za 2018. Hrvatskog radija Vukovar d.o.o., donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju za 2018. Vukovarske razvojne agencije d.o.o., donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju za 2018. Vukovarske gospodarske zone d.o.o. te donošenje Odluke o upravljanju Poslovno-inovacijskim centrom „BIC Vukovar“ prihvaćene su jednoglasno.

(Petak, 18 Listopad 2019 14:44)
Aktualni sat prošao s tek nekoliko pitanja gradonačelniku Penavi

Na Aktualnome satu gradonačelnika 25. sjednice Gradskoga vijeća Vukovara postavljeno je tek nekoliko pitanja gradonačelniku Ivanu Penavi. Radivoja Đurića iz HDZ-a je zanimalo zašto djeca iz Dječjega vrtića Vukovar 2 nisu bila na koncertu u Zagrebu kojega su organizirali Gradišćanski Hrvati kako bi prikupili novac za potrebe vukovarskih vrtića Vukovar 1 i Vukovar 2.

-Ovaj scenarij podsjeća na situacije kada braniteljske udruge grada Vukovara dijele poklone svoj djeci Vukovara. Tada poziv također dobiju i škole u kojima se odvija nastava na srpskome jeziku i pismu, a koje svoju djecu ne puste da prime poklone. To govori u prilog tezi da unatoč našim pokušajima da u gradu ne dijelimo djecu, određena politika to radi i time ne radi dobro ni ovome gradu, ni toj djeci- rekao je Penava.  

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček koji je od samoga sudjelovao u organizaciji te akcije ispred Grada Vukovara potvrdio  je kako sadašnja vlast u gradu nije nikada dijelila djecu po nacionalnosti.

- Sve odluke koje donosi aktualna vlast, donosi ih za dobrobit  svih građana Vukovara, bez obzira kojoj nacionalnosti pripadali, ali očito kako određenoj politici u gradu Vukovaru to ne odgovara- rekao je Pavliček.

Ravnateljica Dječjega vrtića Vukovar 2 Marina Latinović rekla kako je ona odlučila da djeca Dječjega vrtića Vukovar 2  neće ići u Zagreb, jer su djeca tamo trebala pjevati pjesme Ne dirajte mi ravnicu  i Neka cijeli ovaj svijet  iz mjuzikla Jalta Jalta, što nije bilo po volji njihovim roditeljima. Predraga Mišića iz HKS- a zanimalo je hoće li navijačka skupina Grobari dobiti dopuštenje da oslika jedan zid u gradu?

Penava je potvrdio da je upit došao od spomenute navijačke skupine da naglasio kako se u Gradu trude dati jednaku priliku svim navijačkim skupinama te da je riječ o navijačkoj skupini koja navija za beogradski Partizan.  Naglasio je kako ta navijačka skupina promovira vrijednosti suprotne ustavu RH i Domovinskoga rata vrlo često negirajući Hrvatima pravo na svoju državu jednako kao i neke druge skupine u susjednoj državi i kao takvima nema prostora za njihovo djelovanje u Vukovaru.

Filip Sušac iz HKS-a predložio je gradonačelniku budući da je Grad osnivač osnovnih škola u Vukovaru  da se uvede nagrađivanje profesora za njihov rad kao i učenika koji su postigli najbolje rezultate na županijskim natjecanjima. Raspravljalo se i o šteti koju su građani grada Vukovara pretrpjeli u srpnju ove godine tijekom nevremena,  a što je zanimalo vijećnika Srđana Kolara (SDSS). Rečeno je kako je ukupno zaprimljeno 1700 prijava a grad je predvidio 15 milijuna kuna za odštetu građanima.  Darka Buljana (SDP) zanimalo je kada će nova vukovarska marina početi s radom?

Penava je odgovorio   kao još nisu prenesena prava s resornoga ministarstva na Grad Vukovar, nakon čega će Grad raspisati natječaj za koncesiju objekta.  

Goran Bošnjak (SDP) uputio je primjedbu zašto se prometnice koje su obavljene u gradu Vukovaru  ponovno devastiraju zbog novih radova. Odgovorio mu je pročelnik Upravnoga odjela komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig da su to projekti Hrvatskih cesta koje ugovaraju radove.

Damira Madunu iz Živoga zida zanimalo je ponovno što je s 1 milijun  i 33 tisuće kuna  koje je Vodovod grada Vukovara za vrijeme mandata bivšeg direktora doznačio tvrtki Gradnja Osijek za plaćanje komunalnoga doprinosa po ugovoru za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda?

Direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov je rekao je kako je riječ o  stavci koja je uključivala ishođenje  dozvola i suglasnosti, a koje su uključivale i plaćanje komunalnoga doprinosa.

(Petak, 18 Listopad 2019 14:24)
JEDAN OD NAJGNJUSNIJIH ZLOČINA: 28. godina je prošlo od stradanja mještana Općine Lovas

Prije 28 godina u Lovasu se dogodio jedan od najstrašnijih zločina u Domovinskom ratu. Tog jutra 51 mještanin odveden je u vinograd na izlazu iz sela. Pod prijetnjom oružjem poslani su u “berbu grožđa” – držeći se za ruke, ušli su u noć prije za njih pripremljeno minsko polje. Rekli su im da nogama kose djetelinu, no pod zemljom su ih čekale nagazne mine. Taj dan 21 osoba je poginula, 14 osoba je ranjeno, a jedan se i dalje vodi kao nestali.

(Petak, 18 Listopad 2019 13:50)
Obilježena godišnjica Humanitarnog konvoja ranjenika vukovarske bolnice

U organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 90.-91. - Županijskog ogranka Vukovar, u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, obilježena je 28.godišnjica Humanitarnog konvoja ranjenika 19.listopada 1991. godine.

(Petak, 18 Listopad 2019 10:42)
Počeo simpozij Cjelovita skrb za palijativnog bolesnika

U organizaciji Doma zdravlja Vukovar i suorganizaciji Hrvatskog društva za palijativnu medicinu i Hrvatskog liječničkog zbora u  Hrvatskom domu Vukovar svečano je počeo četvrti  simpozij palijativne skrbi s  međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom ''Cjelovita skrb za palijativnog bolesnika''. Cilj simpozija je promicanje palijativne skrbi i omogućavanje stjecanja novih znanja zdravstvenim djelatnicima i stručnim suradnicima uključenim u pružanje specijalističke palijativne skrbi.

(Četvrtak, 17 Listopad 2019 20:31)
Održana konferencija o obrazovanju i socijalnoj integraciji u višeetničkim zajednicama

Obrazovanje i socijalna integracija u višeetničkim zajednicama – stanje, izazovi i perspektive naziv je konferencije održane u Vukovaru u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert, Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i Hrvatske zaklade za znanost.

(Četvrtak, 17 Listopad 2019 15:08)
Broj slobodnih parkirališnih mjesta u Vukovaru u prvoj zoni može se doznati i putem mobilne aplikacije

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček s glavnim direktorom za poslovne korisnike A1 Hrvatska Ivanom Gabrićem i predstavnicima Komunalca predstavio je javnosti na konferenciji za medije održanoj u Ulici Lokvanjski sokak sustav pametnog parkiranja čije je korištenje Grad osigurao posredstvom tvrtke Komunalac u 1. zoni naplate parkiranja.  Korisnici mogu jednostavno, Android mobilnom aplikacijom – A1 Smart Parking  dobiti informacije o raspoloživim parkirnim mjestima te upute kako do njih doći.

(Četvrtak, 17 Listopad 2019 13:36)

Gradonačelnik Penava primio mlade atletičare

Gradonačlnik Penava i suradnici s atletičarima Gradonačlnik Penava i suradnici s atletičarima Foto: Kery

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima primio je mlade vukovarske atletičare koji su na velikom dječjem atletskom natjecanju u Republici Hrvatskoj „Erste plava liga“ ostvarili zapažene rezultate. Već sedmu godinu za redom organizira se veliko dječje atletsko natjecanje u Republici Hrvatskoj pod nazivom „Erste plava liga“. Ova jedinstvena dječja atletska liga namijenjena je učenicima osnovnih škola, a ovogodišnja kvalifikacijska natjecanja „Erste plave lige“ održala su se u 8 gradova diljem Hrvatske (Zagreb, Osijek, Makarska, Rijeka, Zadar, Pula te po prvi puta Vukovar i Knin).

Učenici osnovnih škola s područja grada Vukovara plasirali su se i sudjelovali u završnici održanoj 3. rujna 2019. godine na stadionu „Mladost“ u Zagrebu, a u sklopu najstarijeg i najvažnijeg atletskog natjecanja u Hrvatskoj – Hanžekovićevog memorijala. Na natjecanju je sudjelovalo 45 djece iz Vukovara, a neka od njih su postigla zapažene rezultate: Milan Glodić osvojio je zlato u skoku u dalj, Jovan Brković zlato u bacanju kugle, Ella Paljušaj srebro u bacanju kugle i Tomislav Paljušaj broncu u skoku u dalj.

Organizator kvalifikacijskog natjecanja bio je Atletski klub Vukovar o čemu predsjednica kluba Miljana Šljukić kaže – Mi smo ove godine imali čast organizirati kvalifikacijsko natjecanje u sklopu Erste plave lige pored sedam gradova u Republici Hrvatskoj. Okupili smo zavidan broj djece, odazvalo ih se više od 350. Na završno natjecanje plasiralo se 57 i postignuti su značajni rezultati, osvojena su dva zlata, srebro i bronca – rekla je Šljukić.

Jovan Brković učenik OŠ Nikole Andrića osvojio je zlato u bacanju kugle – Natjecao sam se u bacanju kugle i postigao sam uspjeh od 9 metara i 18 centimetara. Ne treniram ali sam bio pozvan na natjecanje u Zagreb. Konkurencija nije bila toliko jaka, bio sam jedino jači i bilo mi je lakše. Ne planiram trenirati jer idem u glazbenu školu (svira harmoniku) te imam puno obveza i natjecanja.

Zlato je osvojio i Milan Glodić iz OŠ Siniše Glavašević – Natjecao sam se u skoku u dalj sedmih razreda, ostvario sam rezultat od 4 metra i 92 cm i sada treniram u Osijeku.

Srebrnu medalju u bacanju kugle osvojila je Ella Paljušaj iz OŠ Antuna Bauera – Osvojila sam drugo mjesto u bacanju kugle, hitac je bio preko 10 metara. Treniram nogomet a trenirala sam mažoretkinje. Dosta mi dobro ide tako da ćemo vidjeti.

Brončanu medalju osvojio je Tomislav Paljušaj iz OŠ Dragutina Tadijanovića.foto 2

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava zahvalio se školama i udruzi kineziologa – Lijepa je sportske priča prije svega zbog ovog impozantnog broja za Vukovar djece koja su se uključila u ovaj projekt. Dakle 350 djece s područja grada Vukovara zahvaljujući osnovnim školama koje su se uključile a sve su se uključile. Naravno, nečemu što već radimo dugi niz godina prije svega koristeći Sportske objekte grada Vukovara kao bazu i Udrugu kineziologa grada Vukovara u kojoj smo okupili kineziologe, stručnjake s područja grada Vukovara koji svojim znanjem stvaraju zapravo osnovu za uključivanje što je moguće većeg broja općenito građana grada Vukovara, pogotovo našim najmlađih sugrađana u sport, u bavljenje sportom.

Sasvim nevažno dali na rekreativnoj bazi ili na nekoj bazi koja znači ozbiljno bavljenje sportom i postizanje nekakvih vrhunskih sportskih rezultata. I ono što radimo zapravo u sinergiji a doslovno je u pitanju jedan mukotrpan posao koji traje niz godina je ne samo stvaranje osnove koja je izrazito zahtjevna u smislu stvaranja stručnog kadra, jednako tako institucija kroz koje će moći djelovati ne samo Ustanova za sportske objekte koja je bila jedan od najznačajnijih i ključnih, ne samo udruga kineziologa. Imali smo mogućnost vidjeti i gospođu Šljukić koja je predsjednica novoosnovanog atletskog kluba u gradu Vukovaru koji je također jedan od bitnih karika u tom lancu kojeg nastojimo oformiti kako bi cijela stvar profunkcionirala. Naravno da ono što svjedočite posljednjih godina da izuzetno puno energije, vremena i novca trošimo na podizanje infrastrukture na području grada Vukovara tako da se svi zajedno nakon najvažnijeg i najkapitalnijeg objekta Plivališta u Borovu naselju ovih dana radujemo što će atletska staza u gradu Vukovaru konačno biti napravljena i otvorena za javnost za nekih mjeseca dana. Korak po korak kroz finaliziranja fragmenata nastojim stvoriti, oformiti tu jednu sliku Vukovara kao grada koji ima kompletnu infrastrukturu ali jednako tako i mlade, stručne, sposobne ljude koji će moći građanima omogućiti da se na jedan kvalitetan i siguran način bave sportom kojim žele – rekao je Penava.

Pokušavamo osiguranjem osnovne sportske infrastrukture uključiti što veći broj građana u sportske aktivnosti koje će njima predstavljati i kulturu i kvalitetu života. To generalno pokušavamo potencirati kod najmlađih, ovo je samo jedna jako dobra priča u kojoj se vidjelo da čak i bez osnovne sportske infrastrukture kao što je atletski stadion interes mladih postoji. Mi se nadam da ćemo završetkom atletskog stadiona i atletske staze moći uključiti veliki broj građana a naglasak staviti na mlade.

Atletika spada u bazične sportove uz plivanje i gimnastiku i ona zapravo predstavlja osnovu kretanja u svim drugim sportovima. To je otprilike nekakav naglasak koji mi stavljamo u osnovi pogotovo u radu s mladim i pazeći na to želimo mladima dati osnovne motoričke informacije, onim najmlađima to su vrtićke dobi od 1 do 4 razreda. Želimo da se što veći broj uključi a hoće li oni nastaviti rekreativno trenirati ili aktivno, natjecateljski to ovisi o njima. Želimo stvarati pozitivne navike kod naših građana jer mislimo da je sport idealna poveznica koja može građane povezati i dati im i kulturu i kvalitetu života – rekao je ravnatelj Javne ustanove „Sportski objekti Vukovar“ Ivan Szabo.

U organizaciji kvalifikacijskog natjecanja sudjelovali su novoosnovani Atletski klub Vukovar, Udruga kineziologa grada Vukovara te JU Sportski objekti Vukovar, a sve s ciljem razvijanja sportskog duha među mladim Vukovarcima

Pročitano 115 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija