NAJNOVIJE
U Hrvatskoj se sve manje čita

U okviru ovogodišnje manifestacije Noć knjige, prezentirani su rezultati istraživanja navike čitanja u Hrvatskoj. Pokazali su porazne trendove, odnosno pad postotka građana koji godišnje pročitaju barem jednu knjigu i to četvrtu godinu za redom.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:54)
Udruga RODA organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica

U nedjelju, 28. travnja 2024. od 10,00 do 12,00 sati na parkiralištu OŠ A.G. Matoša, Ohridska 21, Vinkovci udruga RODA organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

- Roditelje, koji žele obaviti pregled, molimo da rezerviraju svoj termin na broj 098 188 3173 (SMS ili Viber). Bez rezervacije termina nećemo biti u mogućnosti obaviti pregled. Pregled prvenstveno služi kako bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede do više od 90 % no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10 % do 20 % i to je brojka koju volonterke i volonteri Rode ovakvim pregledima nastoje povećati - navode iz udruge.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, iz Rode mole vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice. Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kao bi jedna osoba mogla paziti dijete dok druga namješta autosjedalicu prema našim uputama.

Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima.
Pregled se održava neovisno o vremenskim prilikama.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:42)
Izglasana prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama

EU parlament je danas s 522 glasa za, 27 protiv i 72 suzdržana donio prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, priopćeno je iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Novom direktivom poziva se na donošenje strožih zakona za borbu protiv kibernetičkog nasilja, učinkovitiju pomoć žrtvama i uvođenje mjera za sprečavanje silovanja. Cilj novih pravila je spriječiti rodno uvjetovano nasilje i zaštititi žrtve, posebice žene i žrtve nasilja u obitelji.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:24)
Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci organizira Dan otvorenih vrata

U petak, 26. travnja s početkom u 16 sati, u sklopu obilježavanja Općine Stari Jankovci, Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, u Mađarskoj kući, organizira Dan otvorenih vrata Udruge uz prigodnu izložbu. Uz Dan otvorenih vrata održat će i tradicijski običaj „Podizanje majskog drveta”.

- Raduje nas što i ove godine možemo organizirati „Podizanje majpana” jer to puno znači Mađarima koji žive ovdje, ali i ostalim stanovnicima sela. U ovoj prigodi opet ćemo se svi okupiti, razgovarati, pjevati i plesati. Uz Dan otvorenih vrata i „Podizanje majpana” pripremili smo za naše članove natjecanje u starim športovima. Nakon ovog takozvanog obaveznog dijela programa, planirana je i večera za sve nazočne goste – rekla je predsjednica Udruge Margita Budim.

Ples oko majpana stari je mađarski običaj koji simbolizira udvaranje. Prema tradiciji majpan se postavlja 01. svibnja u tajnosti, a postavljaju ga dečki ispred kuća svojih djevojaka ili simpatija. Majpan treba biti bogato okićen cvijećem, mašnama, trakama i pićem.
Pokrovitelj manifestacije je Općina Stari Jankovci.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:43)
Karcinom jetre sve češći uzročnik smrti

Od bolesti jetre boluje oko 1.5 milijarda ljudi diljem svijeta. Godišnje od bolesti jetre umre dva milijuna ljudi, odnosno jedna od 25 umrlih osoba umre od ove bolesti.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:41)
Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Srđan Jeremić održao sastanak s predstavnicima Veleposlanstva SAD-a

Na inicijativu predstavnika Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj, u palači “Srijem” u Vukovaru održan je radni sastanak zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Srđana Jeremića s Jordan Penderom, službenicom u političkom odjelu Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu koja je zadužena za praćenje ljudskih i manjinskih prava te migracije.

Prema riječima zamjenika župana na sastanku je bilo govora o stanju i položaju pripadnika srpske zajednice na području Vukovarsko-srijemske županije, ali i stanju ljudskih i manjinskih prava u cijeloj Republici Hrvatskoj. Ukazao je da unutar same županije postoje dobri i korektni međunacionalni i međuljudski odnosi, a da je takva situacija i u najvećem broju općina i gradova na području županije. 

- Unazad nekoliko godina napravljeni su određeni pomaci u ostvarivanju zakonom propisanih prava pripadnika nacionalnih manjina i to je nešto što treba istaknuti i pohvaliti. Važno je održati  dosadašnje odnose u suradnji temeljene na međusobnom poštovanju te nastaviti omogućavati pripadnicima nacionalnih manjina da budu ravnopravni članovi društva, poštujući njihovu različitost koju treba promatrati kao bogatstvo jedne multikulturalne i multietničke sredine – naglasio je Jeremić.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:25)
Biciklistička karavana prijateljstva Mostar – Vukovar kreće po dvanaesti put

U spomen na 12 ubijenih hrvatskih redarstvenika 2.svibnja 1991. godine, ali i na sve poginule i nestale hrvatske branitelje, u nedjelju, 28. travnja, iz Mostara u BiH kreće 12. po redu Biciklistička karavana prijateljstva Mostar - Vukovar.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:15)

Enna Vukovar – Kaštela 1:3

Enna Vukovar - Kaštela Enna Vukovar - Kaštela Foto: Kery

Utakmicom 13. kola Superlige za odbojkašice nastavljeno je natjecanje nakon kratke stanke.

Utakmica između Enne Vukovar i Kaštele nije ni o čemu odlučivala jer su već formirane Lige za ostanak i Liga za prvaka i bodovi iz ove utakmice se ne prenose, ali je to bila dobra prigoda provjeriti i uigrati ekipu za predstojeće utakmice. Kaštela je četvrta ekipa prvenstva i igrat će  u Ligi za prvaka a Enna Vukovar je peta i igrat će u Ligi za ostanak. Odbojkašice Enne igrale su bez standardnih, ozlijeđene Lukić i Novalić. Gošće su povela 0:2 u setovima bilo je 18:25 i 21:25. Vukovar se vratio u trećem setu koji su dobile 25:22. U četvrtom setu Kaštela potvrđuje pobjedu, 13:25 za konačnih 1:3.

– Iako i domaćin i mi nismo bili u najjačem sastavu, imali smo dosta problema s gripom, tako da smo ušli u igru praktično sa sastavom s kojim do sada nismo igrali ali moram biti zadovoljan obzirom da nismo imali ni pripremnih utakmica u pauzi između dva dijela prvenstva. Prva dva seta smo odigrali dosta dobro, mirno na prijemu i u napadu tako da smo iskoristili sve pogreške protivnica. U trećem setu nam je pao prijem, imali smo par grešaka na prijemu servisa što  je domaća ekipa iskoristila i kaznila. Uspjeli smo se konsolidirati u četvrtom setu i utakmicu privesti kraju. Iako nam bodovi nisu bili važni jer smo već osigurali nastup u Ligi 4 ali nam je drago da zadržimo kontinuitet dobrih igara i da s pobjedama uđemo u Ligu prvih četiri ekipe gdje bi nam bilo jako važno da osvojimo što više bodova – rekao je trener Kaštele Zoran Grgantov, koji je prokomentirao i Ligu za prvaka i činjenicu da je Mladost daleko najjača ekipa prvenstva – Tako je, Mladost je jaka, međutim nama je došla Jelena Vukić prije mjesec dana, danas je nešto ozlijeđena pa nije igrala. S njom smo, na žalost, igrali samo dvije utakmice, kući smo izgubili tijesno 3:2 od Mladosti tako da smo pokazali da uz našu, naravno vrhunsku igru možemo iskoristiti njihov eventualno slabiji dan i da se možemo čak i s njima nositi. Svakako da su u pravu da je Mladost najjača i nekako je za očekivati da će one biti broj 1 a da ćemo se Olimpik, Rijeka i mi nastaviti boriti za ovo drugo i treće mjesto – zaključio je trener Kaštele Zoran Grgantov.Enna Vukovar Kaštela2

– Ova je utakmica bila prijateljska jer ni nama ni Kaštelama ne znači ništa jer mi ćemo ići u donji dom u Ligu za ostanak u Kaštela ide u Ligu za prvaka tako da jednostavno te bodove ne prenosimo. Pošto smo mi u situaciji gdje nam je Marta Lukić slomljene ruke i gdje smo ostali bez Dunje Novalić htjela sam da vidimo kako ćemo ići u Ligu za ostanak i kako ćemo igrati. Imamo još jednu utakmicu s Mladosti, tako da ćemo za jedno 15-ak dana znati naše pravo, realno stanje. Dunja Novalić se, nakon ozljede ramena koju je imala prošle godine, nije potpuno oporavila i odlučila je da će ipak pauzirati jer to rame se nije zaliječilo i nije bila prava već 3-4 mjeseca – rekla je trenerica ŽOK Enna Vukovar Ivana Đamarija te dodala kako prijelazni rok počinje tek nakon sljedećeg kola – Imamo neke kombinacije ali ne bi izlazila s time dok ne vidimo što će biti s tom curom ali nadam se da ako uspijemo dovesti to pojačanje da smo definitivno sigurni. A ako ne, to je to što imamo, pokušat ćemo se boriti. Najviše bodova prenosimo u doigravanje, 14 bodova a iza nas slijedeći donosi 9 bodova. Praktički moramo dobiti dvije utakmice. Nadam se da i s ovom ekipom koju imamo trenutno da ćemo uspjeti izboriti ostanak. – rekla je Đamarija te na pitanje kada bi se Marta Lukić trebala vratiti u ekipu odgovorila – Po saznanju liječnika, minimalno dva tjedna, ja se nadam, možda ne prvo kolo doigravanja ali drugo- treće kolo da će ona biti u sastavu.

Trenerica Đamarija tijekom zimske stanke nije imala odmor jer je imala reprezentativnih obveza. Naime, odmah nakon natjecanja s reprezentacijom U-17 je otišla na Merza kup u Sloveniju gdje su u finalu izgubili od domaćina a nakon toga su u Zagrebu odrađene pripreme –  Meni je to jedno novo iskustvo tako da puno toga imam tamo i naučiti. Što se tiče Slavonije za sada su u reprezentaciji dvije cure iz Osijeka tj. OK Čepin, sada su trenutačno obje igračice Osijeka koje su po meni sigurno jedne od najvećih perspektiva Slavonske odbojke a definitivno imamo i mi materijala ali vidjet ćemo, samo polako, ne želim nikoga gurati da ne ispadne da guram zato što su moji igrači, kada zasluže definitivno da ću ih gurati – rekla je Đamarija. U ostalim susretima 13. kola: Brda – Mladost 0:3, Olimpik – Poreč 1:3, Marina Kaštela – Rijeka 0:3.

U 14. kolu sastaju se: Kaštela – Marina Kaštela, Rijeka – Olimpik, Poreč – Brda, Mladost – Enna Vukovar.  

Posljednju utakmicu u prvom dijelu natjecanja Enna Vukovar igra protiv vodeće Mladosti, ova utakmica također bodovno ništa ne znači – Mladost je veliki zalogaj za sve ekipe u ligi, tako da tu nemam što očekivati. Ići ćemo s istim ovim sastavom tako da ćemo probati još jednu utakmicu odigrati kao pripremnu utakmicu prije samog doigravanja za ostanak u ligi. Mladost je prvak Hrvatske već od prvog kola tako da nemamo što tu očekivati – zaključila je Ivana Đamarija.

Pročitano 869 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija