NAJNOVIJE
Norijada 2019. u Vukovaru

Norijada 2019. održat će se u srijedu 22. svibnja na šetnici u Ulici J.J. Strossmayera u Vukovaru s početkom u 12,00 sati.

(Nedjelja, 19 Svibanj 2019 14:36)
U Vukovaru je u tijeku prvi stručni sastanak neurologa

U Hotelu Lav održan je prvi stručni sastanak neurologa Slavonije i Baranje na kojem su sudjelovali djelatnici osam slavonskih općih i županijskih bolnica te Neurološke klinike KBC Osijek i KBC Zagreb, a održana su brojna predavanja te prezentirani zanimljivi prikazi bolesnika.

Voditeljica  Odjela za neurologiju  dr.sc. Biserka Kovač, neurolog istaknula je kako u zadnja 2-3 desetljeća dolazi do izrazite ekspanzije postignuća u području neuroznanosti  koja liječnike obogaćuju boljim kliničkim prepoznavanjem neuroloških bolesti, sofisticiranijom dijagnostikom i učinkovitijom terapijom pa je trajna edukacija svakodnevnica u njihovom radu, obaveza i pokretačka snaga.
-Cilj ovog sastanka je, osim međusobnog upoznavanja s uvjetima u kojim svaka od naših neurologija u Slavoniji radi, razmjena iskustava, poboljšanje rada s neurološkim pacijentima, bolja dijagnostika i terapija, smanjenje invaliditeta te produženje života pacijenata – istaknula je dr.sc. Kovač dodajući kako su najčešće neurološke bolesti, uz moždani udar, bolesti od kojih obolijevaju mlađi pacijenti - multipla skleroza, epilepsija, bolesti perifernog živčanog sustava, bolesti mišića i neuromišićne spojnice.
-Neurologija je struka koja se bavi, na žalost, mladim pacijentima koji obolijevaju od kroničnih bolesti ili teških akutnih bolesti, ali oružje kojim se suprotstavljamo tim bolestima sada je puno kvalitetnije – dodaje dr. Kovač naglašavajući kako je, primjerice, smrtnost od moždanog udara u vukovarskoj bolnici nakon mirne reintegracije bila oko 50%, a desetak godina kasnije 14%, što je u skladu sa zemljama zapadne Europe.

Rekla je kako vukovarska bolnica ima 7 neurologa specijalista i 4 specijalizanta te da je odlično opremljena, ima 15 ležaja za hospitalizirane pacijente i dnevnu bolnicu.

Predsjednica hrvatskog neurološkog društva prof.dr.sc Zdravka Poljaković subspecijalist intenzivne neurologije Neurološke klinike KBC Zagreb rekla je kako je  pri razvoju neuroloških bolesti važna i prevencija, odnosno kontrola krvnog tlaka, šećera i masnoće u krvi,  tjelesna težina, tjelesna aktivnost, pravilna prehrane i  nepušenje.   

Ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac izrazila je ponos na rad  neurologinja i organizaciju ovoga skupa jer, kako je rekla, „osim stručnog i mukotrpnog rada imaju vremena i za znanost i razmjenu iskustava“.

Skup je organizirao Odjel za neurologiju Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, održava se pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

(Subota, 18 Svibanj 2019 14:30)
Vukovarski kros Hrvatskoj na ponos

Na omiljenom vukovarskom izletištu Adica održan je četvrti po redu Vukovarski kros Hrvatskoj na ponos pod sloganom „Trčim i pomažem“.

(Subota, 18 Svibanj 2019 12:30)
Vinkovci, Otok i Ilok imat će slobodnu povezivost Wi-FI na javnim mjestima

U sklopu Inicijative WiFi4U objavljen je popis lokalnih zajednica dobitnika vaučera u vrijednosti 15.000 eura u svrhu promicanja pristupa bežičnim vezama na javnim mjestima.

(Petak, 17 Svibanj 2019 16:01)
Obilježena peta godišnjica katastrofalne poplave

U Društvenom domu i knjižnici u Gunji obilježena je peta godišnjica katastrofalne poplave u županjskoj Posavini kada je Sava 17. svibnja 2014. u ranim jutarnjim satima probila nasip kod Gunje i poplavila Cvelferiju.

(Petak, 17 Svibanj 2019 15:04)
Početak radova na obnovi savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške

U Gunji je svečano obilježen početak radova na modernizaciji lijevo obalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške na dionici crpne stanice Konjuša - Topola.

(Petak, 17 Svibanj 2019 14:55)
U Galeriji Oranžerija otvorena izložba akademskog slikara – grafičara Vedrana Karadže Tabulova Međudjelovanja

U Galeriji Oranžerija, Gradskog muzeja Vukovar otvorena je izložba akademskog slikara – grafičara Vedrana Karadže Tabulova pod nazivom Međudjelovanja.

(Petak, 17 Svibanj 2019 14:50)

Kuglačima Vodovoda pobjeda izmaknula za dva čunja

Kuglači Vodovoda grada Vukovara započeli su s trećom sezonom u 3. HKL Istok – zona Osijek. Na svojoj kuglani dočekali su ekipu Donjeg Miholjca, prošlogodišnjeg drugoligaša. Zbog kvara na njihovoj kuglani u Miholjcu zamijenjeno je domaćinstvo, a i utakmica je igrana u odgođenom terminu. Nakon duge, izuzetno neizvjesne i iscrpljujuće borbe slavili su gosti rezultatom 5,5 – 2,5 ( 3156 – 3154 srušenih čunjeva ). Dakle, svega dva čunja razlike za goste u utakmici koja je mogla otići i na stranu domaćih kuglača. Sama utakmica krenula je s malom prednošću gostiju pa su domaći kuglači gotovo cijelu utakmicu sustizali prednost da bi je napokon i sustigli u predzadnjih 30 hitaca. Činilo se da je utakmica prelomljena, no u zadnjem čišćenju gosti ponovno dolaze do prednosti, te na kraju odlučuju svega dva čunja.- Šteta, odigrali smo dobru utakmicu, utakmicu u kojoj je svih dvanaest igrača po prvi puta na našoj kuglani završilo rezultatom preko 500 čunjeva, a uz to i s velikim ukupnim brojem srušenih čunjeva. Nedostatak koncentracije, sreće, a i kvalitete u zadnjem čišćenju, uz nekompletnost ekipe, koštali su nas pobjede. Nakon svih ovih godina provedenih u kuglanju mogu samo reći da se ovakav poraz može teško ponoviti. Gostima vrijedi čestitati na pobjedi i dobroj igri. – rekao je predsjednik KK Vodovod grada Vukovara Ivan Vučković. Za ekipu Vodovoda su nastupili: Kaman 512, Ivančić 529, Jakša 530, Gregurević 537, Higl 523 i Vučković 523 srušena čunja. Poene su osvojili Jakša i Higl, te Vučković pola poena. Priliku za popravak kuglači Vodovoda imaju već slijedeće subote, 13. listopada kada u goste dolazi ekipa Našica. Utakmica se igra na kuglani u sportskoj dvorani s početkom u 17 sati.

Pročitano 349 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija