Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Vukovar pobjedom i hrvatskom zastavom otvorio Donosti Cup

Donosti Cup - Vukovar 1991 Donosti Cup - Vukovar 1991 Foto: HINA

Nogometaši Vukovara 1991 do 17 godina pobijedili su sa 3-1 baskijski Mary Ward Ikastetxeu na otvorenju Donosti Cupa, najmasovnijeg nogometnog turnira na svijetu koji se ovaj tjedan igra u španjolskom San Sebastianu.

Na natjecanju starom 25 godina sudjeluje 530 muških i ženskih klubova, a Vukovar je prva ekipa ikad s ovih prostora. U ponedjeljak je održano svečano otvaranje po uzoru na Olimpijske igre pa su Vukovarci sa hrvatskom zastavom prošli počasni krug stadionom Anoeta na kojem igra španjolski prvoligaš Real Sociedad.

- Otvorenje je bilo predivno, prepuno ljudi, djece... oduševljeni smo i dečki i ja - rekao je za Hinu Zvonimir Vlajčić, trener Vukovara. - I naravno sretni smo zbog pobjede na startu - dodao je.

Vukovar je u grupi L u kojoj su uz Baske i madridski Mentema SFA B te švedski Segeltrops. Hrvatski predstavnik u utorak igra protiv kluba iz Madrida koji je sa 6-0 pobijedio Šveđane.

- Bit će teško, no nadamo se pobjedi - rekao je Vlajčić.

Dosad su mladi Vukovarci gostovali jedino u Dubrovniku i BiH te nikada nisu bili tako daleko od doma. Organizator Donosti Cupa svake godine na svoj trošak pozove dva kluba, a uz Vukovar 1991 pozivnica je uručena i Zmajevima iz madridske četvrti Lavapiés. Lani su bile pozvane dvije ženske ekipe iz Etiopije i Indije.

- Hrvatski Vukovar 1991 prva je europska momčad s pozivnicom za turnir - naveo je organizator. Mladi Vukovarci su s hrvatskom zastavom prošetali San Sebastianom, pitoresknim primorskim gradom sa 186.000 stanovnika, na sjeveru Španjolske. Grad na baskijskom jeziku zovu Donosti.

Izlazak mladih nogometaša na stadion Anoetu pratile su u izravnom prijenosu preko interneta njihove obitelji u Vukovaru, a od sreće je i kapnula koja suza. Vatromet, primanje i atmosferu većina će zauvijek pamtiti.

- Njihove majke su gledale izravan prijenos i bilo je puno emocija - kaže Marta Gonzalo, sportska novinarka iz San Sebastiana. Gonzalo je pokrenula inicijativu za pozivanjem Vukovara nakon što je posjetila hrvatski grad prije nekoliko mjeseci. To joj je ujedno bio i prvi posjet Hrvatskoj.

vukovar1991-sansebastian

- Hrvatska je poznata po dobrim nogometašima, a ovdje nikada nismo imali neku hrvatsku ekipu. Stvarno smo sretni što je to baš Vukovar, svi se nadamo da će se ugodno osjećati u našem gradu - napominje Gonzalo. 

Turnir se održava 25 godina nakon što je Vukovar sravnjen sa zemljom, ali i na 25. obljetnicu osnivanja turnira kojeg krasi međunarodni duh.

- Bez obzira na rezultat ostat će lijepa sjećanja te prijateljstvo San Sebastiana i Vukovara - kaže Gonzalo.

Nogometaše Vukovara u srijedu će primiti gradski dužnosnici i političari.

-Sport i solidarnost - istaknuo je Eneko Goia, gradonačelnik San Sebastiana, preko Twittera. Predviđen je i posjet treningu Real Sociedada koji se priprema za novu sezonu.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava događaj smatra lijepom pričom o zbližavanju gradova. 

- Nadam se da ćemo svojim prijateljima iz San Sebastiana imati prilike zahvaliti - poručio je iz Vukovara.

Pročitano 4617 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI