ON AIR . . . . . .

Od srijede 15. studenoga obavezna zimska oprema na zimskim dionicama

Od sutra obavezna zimska oprema na zimskim dionicama Od sutra obavezna zimska oprema na zimskim dionicama Foto: arhiva HRV

Brojne nepripremljene vozače iznenadio je prvi pravi snijeg ove jeseni koji je prouzročio više prometnih nesreća u Hrvatskoj. 

Zimska prometna sezona  samo što nije započela, pa podsjećamo vozače, koji to još nisu učinili, da što prije svoje automobile opreme zimskom opremom.

Od srijede 15. studenoga  pa sve do 15. travnja 2018. zimska je oprema obvezna bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika za sva vozila koja prometuju tzv. zimskim dionicama cesta u Hrvatskoj.

Pod te dionice spadaju sve hrvatske autoceste osim dalmatinske dionice autoceste A1 od Maslenice do Vrgorca i Istarskog ipsilona i ukupno 1523,3 km državnih cesta (osim Dalmacije, Primorja i Istre).

Zimska oprema podrazumijeva zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom utora od četiri milimetra i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Dakako, zimska je oprema obvezna i na svim ostalim cestama ako cestarska služba proglasi zimske uvjete na cesti, a to se čini kad je kolnik prekriven snijegom ili je na njemu poledica. Za vozača koji nema zimsku opremu predviđena je kazna od 700 kuna, a ne smije se zaboraviti ni obveza čišćenja snijega s automobila prije vožnje.

Pročitano 1068 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Promet

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija