ON AIR . . . . . .

S jednima odlično, s drugima poražavajuće, a treći su destruktivni

Suradnja Grada Vukovara s Vladom RH i Vukovarsko-srijemskom županijom u 2017. godini Suradnja Grada Vukovara s Vladom RH i Vukovarsko-srijemskom županijom u 2017. godini Foto: HRV

Kraj godine, uglavnom je vrijeme kada podvlačimo crtu i rezimiramo godinu na izmaku. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nam je rekao kakva je bila 2017. godina kada je riječ o suradnji Grada Vukovara i državne te županijske vlasti. Prokomentirao nam je i suradnju s političkim strankama na gradskoj razini.

Vlada je pokazala da je uz Vukovar

- Suradnju s državnom vlasti ocjenjujem izuzetno visokom ocjenom. Brojni projekti o kojima govorimo to potvrđuju. Vukovar su u godini na izmaku posjetili brojni viski državni dužnosnici s kojima smo održali čitavi niz sastanaka. Ono što je važno naglasiti je činjenica da nam oni nisu dali samo verbalnu potporu nego uz njihovu pomoć realiziramo brojne kapitalne projekte za dobrobit svih Vukovaraca - rekao je Penava

S druge strane, suradnju Grada i Vukovarsko-srijemske županije u godini na izmaku Penava ocjenjuje poražavajućom.

Županova politika ne donosi ništa dobroga

- Smatram da je politika koju propagira aktualni župan Božo Galić vrlo loša politika, politika koja ne donosi ništa dobro stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije koja se nalazi u lošoj gospodarskoj situaciji. Nažalost, moram konstatirati da župan i dalje insistira na projektima koji ne donose dobrobit Vukovaru, kao ni mještanima cijele županije - kaže Penava.

Vukovarski gradonačelnik je sa žaljenjem konstatirao da se suradnja Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije neće promijeniti sve dok župan Galić ne počne raditi u interesu građana.

- Činjenica da se naša županija nalazi na začelju u odnosu na većinu drugih hrvatskih županija dovoljno govori u prilog loše politike i lošega rada župana. Tužna je činjenica da je ista politička opcija na državnoj, županijskoj i gradskoj vlasti, a da je suradnja na relaciji Grada i Županije loša. Držim da bi s ovakvom političkom vertikalom mogli učiniti puno više kako za Vukovar tako i za cijelu županiju samo da su „zdraviji“ odnosi na lokalnoj razini - rekao je Penava.

Podsjetio je kako iz naše županije dolazi i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije Gabrijela Žalac, koja vodi jedan jako bitan, kako kaže, za nas možda i najvažniji resor putem kojega se mogu realizirati brojni projekti te privući sredstva.

Zaključio je kako je jako razočaran i tužan iz perspektive Vukovarca načinom kojim funkcionira vlast u našoj županiji.

Opozicija je bezidejna i destruktivna

Penava se osvrnuo i na suradnju s političkim strankama na gradskoj razini, pogotovo s onima koje participiraju u radu Gradskog vijeća Grada Vukovara.

01 NASLOVNA
Vijećnici u Gradskom vijeću Grada Vukovara 

- Svaka politička opcija treba raditi i razmišljati o dobrobiti grada i građana te nuditi svoje vizije. U Vukovaru to nije slučaj. Žalosti me činjenica što u našem gradu nema kvalitetne političke opozicije. S kvalitetnom opozicijom i s njihovim konstruktivnim radom koji bi trebao biti usmjerene u interesu građana i vladajući tj. pozicija bila bi u položaju još intenzivnije raditi na pronalasku još boljih rješenja - kaže gradonačelnik.

Penava je i konstatirao da dio vukovarskih političkih stranaka uslijed bezidejnosti i vizije projekata koje donose dobro Vukovaru, svoje djelovanje, nažalost, baziraju na niskoj i neprihvatljivoj razini.

- Temelje ga na destruktivnom ponašanju i ocrnjivanju projekata koji su u tijeku. To ne doprinosi razvoju grada. Ima i onih političkih opcija koje svoj rad baziraju na podnošenju prijava državnim institucijama koje bivaju odbačene jer su neutemeljene i izmišljene. Tako da na vukovarskoj opozicijskoj političkoj sceni svakodnevno svjedočimo destrukciji u smislu ne nuđenja ničega novoga, nepronalaženju novih rješenja koja mogu dovesti do poboljšanja života u Vukovaru - rekao je Penava.

Zaključio je kako vrlo često u našem političkom prostoru dominira čisti politički populizam koji je isključivo u interesu stranačke ili osobne samopromocije, a nikako u interesu građana.

- Uz opozicijske stranke koje participiraju u radu Gradskog vijeća, postoji i vladajuća koalicija, tako da bih u konačnici suradnju s političkim strankama ocijenio zadovoljavajućom - zaključio je Penava. 

Pročitano 1523 puta
Ocijeni sadržaj
(177 glasova)
Objavljeno u Politika

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija