ON AIR . . . . . .

Imamo li ili ne dovoljno asistenata?

Čelništvo GO SDP Vukovar održalo je konferenciju za novinare kako bi  javno upitalo gradonačelnika Ivana Penavu zašto u dječjim vrtićima nema dovoljan broj asistenata za djecu s poteškoćama u razvoju. Prema podacima dobivenim iz vrtića Dječji vrtić Vukovar 1 u tekućoj pedagoškoj godini  ima 24 djeteta s posebnim potrebama i tri asistenta dok  Dječji vrtić Vukovar 2 ima 1 dijete s poteškoćama u razvoju  i jednog asistenta.

-U Vukovaru se ulaže samo u beton, a sve je manje novca za obrazovanje i pomoć mladima iako je gradonačelnik naglasio kako su im prioritet  djeca vrtićke i osnovnoškolske dobi, rekao je  potpredsjednik GO SDP Vukovar i gradski vijećnik Darko Buljan.

Potpredsjednica GO SDP Vukovar i vijećnica SDP-a u Gradskome vijeću Grada Vukovara Biljana Gaća rekla je da, ako u Gradskome proračunu nema dovoljno novca za asistente, potreban iznos osiguraju iz europskog socijalnog fonda, poput primjerice Varaždina.
- Ima raznih mogućnosti, samo treba raditi i aplicirati, zaključuje Gaća.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar 1 Mirjana Kulić pojasnila je kako je riječ o nesporazumu jer se ne radi o 24 djece s poteškoćama u razvoju, nego o 24 djece s posebnim potrebama.
 -Nepotrebno je dignuta prašina, jer nam je Grad osigurao onoliko asistenata koliko smo tražili. Imamo troje djece sa zdravstvenim teškoćama i neurološkim oštećenjima i s njima asistenti rade „jedan na jedan“ jer drugačije nije niti moguće. U ostalim slučajevima riječ je o djeci kojoj asistenti nisu potrebni, jer se radi o mališanima s posebnim potrebama u procesu prilagodbe, s posebnim potrebama u socioekonomskom razvoju i razvoju navika (pretjerani apetit, odbijanje hrane, lako otklanjanje pažnje, agresivnost, emocionalni ispadi),  djeci s posebnim potrebama u zdravlju (djeca koja su alergična na hranu, djeca sa smetnjama vida, respiratornim smetnjama te ona koja su neuhranjena ili pretila...) kao i darovitoj djeci. Takvoj djeci nije potreban asistent, imamo stručni tim defektologa i logopeda koji su za svako dijete napisali pojedinačne programe koji se realiziraju u suradnji s odgojiteljicama, naglasila je ravnateljica.

 

Na konferenciji za novinare čelnici vukovarskog SDP-a istaknuli su i da je, prema odgovoru iz Grada, Grad Vukovar mjesečno studentima sufinancirao kartu Vukovar-Osijek  s 837,76 kuna, a ne 1.500 kuna te da nisu trebali u potpunosti ukinuti sufinanciranje međugradskog prijevoz, već ga i dalje provoditi, ali prema određenim kriterijima. Izrazili su i nezadovoljstvo radom čelnika resornog ministarsta, Županije i Grada jer  nisu iskoristili mogućnost i od 42 milijuna kuna osiguranih za obnove osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj niti jedna kuna ne ide za obnovu vukovarske škole Nikole Andrića.  Gaća je rekla i da se dio od gotovo 5milijuna kuna koji se daju za sport i sportske manifestacije preusmjere u obrazovanje.

Pročitano 718 puta
Ocijeni sadržaj
(87 glasova)
Objavljeno u Politika

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija