ON AIR . . . . . .

Milaković: "Najveće pitanje za Srbe u Hrvatskoj je ostati i opstati!"

Kažu da su u Vukovaru pobijedili nepobjedivo Kažu da su u Vukovaru pobijedili nepobjedivo Foto: Marija Molnar

Čelnici Demokratskoga saveza Srba (DSS), povodom godinu dana od osnutka stranke, održali su u Vukovaru konferenciju za medije na kojoj su se ovrnuli na prvih godinu dana rada, postignute rezultate na proteklim lokalnim izborima, izrazili zabrinutost za stanje u srpskoj zajednici te govorili o o ciljevima i planovima rada u idućem razdoblju.

DSS je u proteklih godinu dana na političkoj sceni ostavio dojam ozbiljne konkurencije SDSS-u, a što pokazuje i pobjeda njihovog kandidata Srđana Milakovića za zamjenika vukovarskoga gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine nad kandidatkinjom SDSS-a.

-U Vukovaru je naš kandidat Milaković pobijedio nepobjedivo! - istaknuo  je Siniša Ljubojević na konferenciji za medije. U javnosti su poznati i kao kritičari politike SDSS-a, ukazuju na klijentelizam u srpskoj politici, marginalizaciju srpskih institucija i dr.

-U sredinama gdje je DSS izašao na lokalne izbore, postigli smo izvrsne rezultate. Imamo dožupane, Miroslava Grozdanića u Požeško-slavonskoj županiji i dr.Dušana Bjelajca u Sisačko-moslavačkoj, jednog zamjenika načelnika, vijećnike u Okučanima, Dvoru, Glini, Ogulinu, Benkovcu, Gračacu, Plaskom, Krnjaku, Vojniću, Vukovaru. Najvažnija DSS-ova osvojena pozicija je zamjenik gradonačelnika Vukovara koju obnaša Srđan Milaković – istaknuo je predsjednik DSS-a Jovica Radmanović.

Zamjenik predsjednika DSS-a i zamjenik vukovarskoga gradonačelnika ispred srpske nacionalne manjine Srđan Milaković ukazao je na brojne probleme srpske zajednice u Hrvatskoj, no danas je, tvrdi Milaković najveće pitanje za Srbe u Hrvatskoj "ostati i opstati".

-Problemi na kojima je naglasak svakako su proporcionalna zastupljenost u zapošljavanju koja se ne ostvaruje onako kako je zakon predvidio, izgradnja infrastrukture ondje gdje ne postoji, veća prisutnost u javnim medijima, poboljšanje prava u obrazovanju i kulturi radi očuvanja nacionalnoga identiteta. Neke pretpostavke smo stvoril, a našim širenjem na idućim parlamentarnim izborima stvorit ćemo i ostale - istaknuo je Milaković. Na upit o još uvijek neriješenom pitanju dvojezičnih ploča u Vukovaru, odgovorio je kako je to stavljeno na stranu jer je trenutno takva situacija svima u interesu.

Siniša Ljubojević pak istaknuo je i kako je trenutno u Hrvatskoj na djelu polarizacija Srba između SDSS-a i DSS-a. -Politički predstavnici Srba u Hrvatskoj do sada su nas vodili ka getoizaciji i asimilaciji. Naš je cilj integracija Srba u opći i društveni život u Hrvatskoj, da Srbi u Hrvatskoj ostanu, opstanu i razvijaju se – naglasio je i podsjetio kako je u Hrvatskoj do 1941. godine živjelo gotovo milijun Srba, a danas ih je oko 170 tisuća. Za većinu problema srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj odgovornima smatra srpske političke predstavnike. -Sa svim su hrvatskim vladama trgovali, no rezultate te trgovine narod nije osjetio – zaključio je Ljubojević.

 

 

Pročitano 1108 puta
Ocijeni sadržaj
(89 glasova)
Objavljeno u Politika

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija