NAJNOVIJE
Stradalnička udruga zaposlila 10 žena i brine o 70 starih i nemoćnih korisnika

Udruga obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata provodi Zaželi program zapošljavanja žena – faza II pod nazivom Nikad nije kasno. Vrijedan je nešto više od 928 tisuća kuna i zapošljava 10 žena koje pomažu 70 starijih i nemoćnih korisnika i korisnica s području Vukovara.

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 17:07)
Podjela paketa hrane za korisnike zajamčene minimalne naknade s područja Općine Bogdanovci

Općina Bogdanovci u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Vukovar započela je s trećom podjelom humanitarne pomoći iz EU-projekta „Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje 2“.

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 16:51)
Predstavljena knjiga Totem straha 2

U Vinkovcima je održan 3. festival dječje knjige na kome je predstavljena nova knjiga Vladimira Bakarića Totem straha 2 Božićna pustolovina.

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 16:36)
Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije kao uzor

Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije sudjelovala je na ovogodišnjoj Konferenciji županija održanoj virtualno u organizaciji Hrvatske zajednice županija.

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 16:34)
Suverenisti 24. listopada počinju prikupljati potpise za referendum o euru

Hrvatski suverenisti prije dva mjeseca krenuli su s inicijativom Zaštitimo hrvatsku kunu, kojoj su se u međuvremenu priključili Hrvatska stranka prava, Neovisni za Hrvatsku, Generacija obnove i istaknuti pojedinci.

Suverenisti smatraju kako se o odricanju monetarnog suvereniteta mora očitovati hrvatski narod stoga 24. listopada počinju s dvotjednim prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma o ulasku u eurozonu.

Saborski zastupnik Marijan Pavliček ponovio je neslaganje s tezom vladajućih kako su hrvatski građani o ulasku u eurozonu odlučili ulaskom u EU. Najavio je štandove na 250 lokacija, uvjeren kako će se prikupiti dovoljan broj potpisa.

- Nitko nije znao koji su sve uvjeti ulaska u EU, niti se tada postavljalo pitanje ulaska u eurozonu – rekao je Pavliček.

Izabrani predsjednik organizacijskog odbora Referendumske inicijative, saborski zastupnik Marko Milanović Litre pojasnio je kako će referendumsko pitanje glasiti.

- Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba koja glasi: Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu. Ovo pitanje usmjereno je na vraćanje demokracije u Hrvatsku, na vraćanje povjerenja građana u politiku. Želimo zajedno s građanima stvarati budućnost Hrvatske, da građani budu uključeni u sve procese bitne za budućnost države - poručio je Milanović Litre.

Potporu inicijativi došli su dati Nikica Augustinović i Frano Čirko, predsjednici Hrvatske stranke prava i Generacije obnove.

Frano Čirko pozvao je sve kojima je pitanje uvođenja eura važno da im se prijave kao volonteri, posebno mlade koji, kaže, najviše i pristupaju toj inicijativi.

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 16:10)
U Hrvatskoj oko 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa

Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće, koji se obilježava 28. rujna, udruga Prijatelji životinja upozorava da velik broj pasa nikada nije cijepljen, iako je cijepljenje protiv bjesnoće obavezno kao i označavanje mikročipom.

Njihova peticija urodila je plodom i od ove godine psi se više ne moraju cijepiti svakih godinu dana, nego u skladu s uputom proizvođača cjepiva.

- Savjesni skrbnici pasa trebaju sada samo prva dva puta cijepiti psa svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva, koji jamče imunost najmanje dvije, pa i tri godine. Dakle, više ne postoji isprika za skrbnike koji nikada nisu niti odveli psa veterinaru na cijepljenje čineći tako veliku štetu i ljudima i životinjama - navode Prijatelji životinja.

Pritom ističu da je cijepljenje povezano s označavanjem psa mikročipom jer je svaki nemikročipirani pas ujedno i necijepljen protiv bjesnoće.

Naime, Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. godine propisano je da gradovi i općine moraju organizirati i provesti kontrolu mikročipiranja pasa na svojem području, odnosno obići sva kućanstva i provjeriti jesu li svi psi označeni mikročipom.

- Prema dostupnim podacima Mreže za zaštitu životinja, čiji rad koordiniramo, 44 % jedinica lokalne samouprave još uvijek nije provelo kontrolu mikročipiranja pasa, koja je preduvjet za kontrolu cijepljenja skrbničkih pasa. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj još uvijek i do 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa, što je poražavajuće - upozorili su. 

Dodaju da se godinama zalažu da veterinari, veterinarska inspekcija, komunalni redari i lokalne zajednice provode sustavnu kontrolu cijepljenja i mikročipiranja pasa koja bi obuhvatila sve pse u Hrvatskoj.

- Nažalost, u praksi takva kontrola izostaje. Jedan dio građana potpuno izbjegava cijepljenje i mikročipiranje pasa, i upravo je njihova neodgovornost i kršenje zakona uzrok porasta broja napuštenih životinja. Stoga smatramo i da se mikročipiranje štenaca ne bi trebalo vezati uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće kada navrše 90 dana, kao što je to sada, već apeliramo na Ministarstvo poljoprivrede da učini daljnji pozitivni korak i propiše da psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 45 dana od dana rođenja, dakle, prije prvog cijepljenja - predložili su Prijatelji životinja.

Tvrde da nije problem samo sa skrbničkim psima, već u Hrvatskoj nema obaveze sustavne kontrole ni lovačkih pasa, iako je to vrlo opasno s obzirom na to da ti psi mogu lako doći u izravan doticaj s divljim životinjama. Ne vrši se provjera svih pasa koji odlaze u lovišta i često lovci na jednog mikročipiranog i cijepljenog psa imaju još jednog ili više njih koji nisu u evidenciji niti zaštićeni protiv bjesnoće.

Neprovođenje kontrole mikročipiranosti i procijepljenosti pasa od strane komunalnih redara i veterinarskih inspektora ne samo da ugrožava cijelu zajednicu već i izravno utječe na priljev novih napuštenih životinja, svakodnevnu patnju pasa i mačaka i veliko opterećenje za lokalne zajednice, udruge za zaštitu životinja i pojedince koji ih nastoje zbrinuti i udomiti.

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 15:48)
Otvoren Sajam cjeloživotnog učenja

Tjedan cjeloživotnog učenja koje na nacionalnoj razini organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u našem gradu započeo je u ponedjeljak, 27. rujna, otvorenjem Sajma cjeloživotnog učenja na Gradskom trgu. U narednim danima građane očekuje preko trideset događanja u organizaciji brojnih pojedinaca i organizacija u našoj županiji.

 

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 15:45)
Jasenka Vrdoljak

Jasenka Vrdoljak

Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 13:05

Drvni klaster Slavonski hrast provodi projekt pod nazivom „Pronađi posao u drvnom sektoru!“. Glavni cilj projekta je provedba aktivnosti dosega i obrazovanja NEET osoba (NEET engl. Not in Employment, Education or Training) – mladih osoba između 18 i 29 godina koje nisu zaposlene, ne obrazuju se niti usavršavaju na području Vukovarsko-srijemske županije, te poticanje njihova zapošljavanja ili samozapošljavanja u drvnom sektoru.

Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 11:57

U tijeku su opsežni radovi na izgradnji stuba fra Marka Kurolta u Vukovaru, koje je posjetio gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima.

Riječ je o radovima na izgradnji stubišta i prilazu franjevačkom samostanu, crkvi sv. Filipa i Jakova, a ujedno i Gimnaziji Vukovar, a osim same izgradnje novih stuba projektom se grade mjesta za odmor vukovarskih gimnazijalaca, vjernika, svih građana i posjetitelja Vukovara. Projektom je obuhvaćeno i potpuno okolno hortikulturno uređenje te javna rasvjeta. Namjena novoprojektiranih stuba je sigurna i ugodnija infrastrukturno-pješačka komunikacija.

- Završetkom projekta dio grada će dobiti novu dimenziju i ambijent u jednom od najljepših, uzvišenih dijelova grada. Riječ je o doista vizualno reprezentativnom i lijepom projektu, koji je ujedno i tehnički vrlo zahtjevan, a samim time i financijski izdašan. Uz lijep izgled, pri projektiranju smo se potrudili i sadržajno omogućiti izgradnju mjesta za ugodno provođenje slobodnog vremena i druženje – izjavio je gradonačelnik Penava.

Izvođač radova je tvrtka Planum-građenje d.o.o. iz Vukovara, a u tijeku se opsežni zemljani i betonski radovi, te radovi na vodoopskrbi i elektrotehnici. Glavni inženjer radova Boris Benić je pojasnio kako je riječ o kompliciranim i zahtjevnim radovima te kako je potrebno posebno voditi računa o sigurnosti uzvišenog dijela, odnosno, pokosa.

Radovi su započeli 15. lipnja 2021.,, a završetak radova se planira za 15. studeni 2021.

Vrijednost ugovorenih radova je 4.652,094,04 kuna.

Specifičnost ovih stuba krije se i u tome da su ovo prve stube na području grada Vukovara kojima je određeno ime. U znak zahvale zbog iznimnih zasluga spašavanja i čuvanja kulturnih dobara grada Vukovara, knjižničnog i kulturno - sakralnog blaga tijekom ratnih stradavanja, ove stube nose ime fra Marka Kurolta.

Četvrtak, 23 Rujan 2021 06:23

Održana radionica o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća

Redatelja i scenarista dokumentarnog filma naziva Vučedolska jarebica, primio je gradonačelnik Ivan Penava

Predstavljena knjiga "Vukovarsko kazalište u vukovarskoj kulturi 1884. - 1941." autorice, Antonije Bogner-Šaban.

Večeras je u Vukovaru premijera dokumentarnog filma Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca

Dnevnik 1 HRV-a uređuje i vodi Jasenka Vrdoljak

Srijeda, 22 Rujan 2021 17:08

Gust promet, onečišćenje zraka i buka uzrokovana gustim prometom razlog su što je 22. rujna dan u kojem obilježavamo Europski dan bez automobila.

Srijeda, 22 Rujan 2021 17:30

Redatelja i scenarista dokumentarnog filma naziva Vučedolska jarebica, primio je gradonačelnik Ivan Penava

Na sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Vukovar prezentirani su rezultati poslovanja

Danas se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Na području naše županije samopopisano preko 18 tisuća građana

Predstavljena knjiga "Vukovarsko kazalište u vukovarskoj kulturi 1884. - 1941." autorice, Antonije Bogner-Šaban

Dnevnik 2 HRV-a uređuje i vodi, Jasenka Vrdoljak.

Utorak, 21 Rujan 2021 16:29

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima organizirala je 20. rujna u Zagrebu okrugli stol 'Manje prepoznati oblici nasilja u obitelji - što moramo znati da bismo pomogli?', u povodu 22. rujna Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu prije 22 godine.

Ponedjeljak, 20 Rujan 2021 18:40

U Vukovaru su održani 18. Dani ukrajinske kulture

Dan nacionalnih manjina održati će se 26.rujna u Vukovaru, a domaćin je Vijeće mađarske nacionalne manjine

U Osijeku su održani 5. Dani slovačke kulture, a održana je i 11. bjelobrdska pudarina

Mozaik 8 HRV-a uređuje i vodi Jasenka Vrdoljak.

Petak, 17 Rujan 2021 13:09

Muzej vučedolske kulture je nositelj projekta „Arheološki park Vučedol“, vrijedan nešto više od 117 milijuna kuna od kojih 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Tim će se sredstvima na jedan suvremen način na cijelom prostoru muzeja rekonstruirati život od prije 5 tisuća godina.

- Uz muzejski trg, parkirališne i pristupne ceste, rekonstrukciju restorana, znanstveno – istraživački centar sa prostorima za studente, obrade materijala, depoe, radne i izložbene prostore, rekonstruirat će se naselje sa šest vučedolskih kuća. Biti će tu i Megaron ljevača bakra na Gracu i planetarij – rekla je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, Mirela Hutinec dodajući kako će ovakvi sadržaji zasigurno staviti Vučedol na kulturnu turističku kartu Europe.

Partneri na projektu su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Vukovar, TZ Grada Vukovara i JU Lučka uprava Vukovar. Turistička zajednica radit će na projektu vidljivosti europskog projekta i promidžbi cijeloga parka. Lučka uprava radi putničko pristanište za male turističke i putničke brodove, Grad Vukovar gradi parkiralište, pristupnu cestu, okretište i pristanište za čamce na Dunavu.

 

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija