NAJNOVIJE
U sve dijelove Vukovarsko-srijemske županije stiže mobilno kino

Županijski Upravni odjel za turizam i kulturu provodi svoj najnoviji projekt pod nazivom Slavonsko mobilno kino (SMOKI) koji će dovesti u svaki, pa i najudaljeniji kutak naše županije, kino projekcije.

(Petak, 29 Ožujak 2024 12:40)
U Vinkovcima podijeljeno 1200 posnih obroka
U Vinkovcima podijeljeno 1200 posnih obroka
U Vinkovcima je održana tradicionalna podjela posnih obroka. Ova podjela nastala je u organizaciji Grada Vinkovaca, Nezavisnog sindikata DZZP Vinkovci, Srednje strukovne škole Vinkovci. Građanima se obratio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić te im uputio čestitke povodom blagdana Uskrsa. Ukupno je podijeljeno 1200 porcija posnoga obroka. 
(Petak, 29 Ožujak 2024 11:57)
U nedjelju počinje ljetno računanje vremena

Ljetno računanje vremena u 2024. godini počinje 31. ožujka u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 računa kao u 3 sata, izvijestio je u petak Državni zavod za mjeriteljstvo.

Uredbom Vlade RH određeno je da će ljetno računanje vremena završiti 27. listopada u 3 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata. Osim promjene vremena, na snagu stupaju i promjene za vozače. Od 31. ožujka većina vozila danju ne treba imati upaljena svjetla. No, to ne vrijedi za motocikle i mopede, istaknula je Martina Halas, policijska službenica za odnose s javnošću PU vukovarsko-srijemske
- Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je kako na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svijetla u razdoblju od 1.studenog do 31. ožujka. Dakle, obveze prestaje 1. travnja. Podsjećamo i da je korištenje zimske opreme na snazi do 15. travnja 2024.-
istaknula je Halas te upozorila na pojačanu gužvu na prometnicama povodom blagdana Uskrsa.
- Podsjećamo vozače i savjetujemo ih povodom uskrsnih blagdana jer očekujemo kao i svake godine povećanje prometa na cestama i stvaranje prometnih gužvi, stoga pozivamo sve vozače da poštuju prometne propise i međusobno tolerantno ponašanje kako bi blagdani prošli u najboljem mogućem redu – zaključila je.
zaključila je. Iz MUP-a stiže još jedan savjet vozačima, a to je da ukoliko planirate putovati izvan Republike Hrvatske, potrebno je prethodno se upoznati s pravilima koja su na snazi u drugim zemljama, jer primjerice, u nama susjednoj zemlji Sloveniji na snazi je još uvijek obvezno korištenje upaljenih svjetala na automobilu 24 sata na dan tijekom cijele kalendarske godine.

 

(Petak, 29 Ožujak 2024 10:42)
Policija pojačano nadzire promet

Zbog očekivanoga povećanja intenziteta prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, posebice u središtima gradova, na graničnim prijelazima i autocestama, policja poziva sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi uskrsni blagdani protekli sa što manje stradalih na prometnicama.

(Petak, 29 Ožujak 2024 10:16)
Provaljeno u pet ugostiteljskih objekata u Cerni

U noći sa srijede na četvrtak provaljeno je u pet ugostiteljskih objekata u Cerni iz kojih je otuđen novac.

(Petak, 29 Ožujak 2024 10:15)
U ponoć isteječe rok za predaju izbornih lista

Danas, u ponoć, istječe rok do kojega političke stranke, koalicije i birači mogu Državnom izbornom povjerenstvu predati kandidacijske liste i kandidature za parlamentarne izbore koji će se održati 17. travnja.

(Petak, 29 Ožujak 2024 08:42)
Tomislav Zadro, sin Blage Zadre, na listi HDZ-a

Na kandidacijskoj listi HDZ-a u našoj 5. izbornoj jedinci, čiji je nositelj Marin Piletić, ministar rada i mirovinskoga sustava, nalaze se i kandidati s područja Vukovarsko-srijemske županije.

(Petak, 29 Ožujak 2024 08:38)

Penava zatvorio 10. Vukovar film festival

Gradonačenik Penava zatvorio 10. VFF Gradonačenik Penava zatvorio 10. VFF Foto: Dario Njavro

Uz spektakularni vatromet gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava na terasi Agencije za vodne putove svečano je zatvorio 10. Vukovar film festival.

Festival je zatvoren hrvatskim filmom "Zbog tebe" redatelja Anđela Juraska, a održavao se šest dana tijekom kojih su, na deset lokacija u Vukovaru, Osijeku, Valpovu i Belom Manastiru, prikazana 84 filma podijeljena u 13 kategorija. U natjecateljskom programu prikazano je osam dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova i dvanaest dokumentarnih filmova. Ove godine, kao i prošle, bila su dva žirija. Jedan žiri za kratke i dugometražne igrane filmove, a u njemu su bili glumica Anja Šovagović Despot, producentica Anita Juka te filmski kritičar Igor Tomljanović. Žiri za dokumentarni film je međunarodni, a činili su ga redatelji Borislav Kolev i Hubert Canaval, kao i redateljica Anne Schlitz.

Svake godine organizatori nastoje iznenaditi novostima, a ove godine odlučili su se za novi program „Odabrao Đelo Hadžiselimović“, program uglavnom dokumentarnih filmova koje je izabrao upravo Đelo Hadžiselimović. Još jedan novitet jubilarnog film festivala bila je i nova nespecifična lokacija na kojoj su prikazivani filmovi, koja je ujedno i nova vukovarska atrakcija, brod „Bajadera“ na kojemu su gledatelji uz piće i uživanje u kokicama i filmovima plovili Dunavom za vrijeme projekcija.

Za najbolji dugometražni igrani film ocjenjivački sud proglasio je film "Matura", redatelja Christiana Mungiu. Isti ocjenjivački sud za najbolji kratkometražni film proglasio je film "Sve će biti u redu", redatelja Patricka Vollratha. Najboljim dokumentarnim filmom odabran je film "Zabrana s neba", redatelja Andrea Schwartza. Nagradu "Krsto Papić" za poseban pojedinačni doprinos hrvatskom filmu dobio je hrvatski glumac Ivo Grgurević, a nagradu za životno djelo glumica Marija Kohn.

Gradonačelnik Penava prigodnim govorom čestitao je svim nagrađenima, ali i stručnom žiriju čiji zadatak nije bio nimalo lak. Penava se zahvalio direktoru festivala Igoru Rakoniću te istaknuo: - Ove godine Vukovar film festival pokazao se kao vrhunska manifestacija. Emocija koja je prisutna je pozitivna, festival je unio živost i radost u grad Vukovar. Već sada se radujem 11.Vukovar film festivalu - rekao je Penava.

Direktor festivala Igor Rakonić rekao je kako su utisci festivala odlični te da je posjećnost bila izvrsna. Rakonić se zahvalio gradu Vukovaru, svim sponzorima i gostima kojih je bilo oko stotinjak. - Festival je odradilo preko dvjesto ljudi, a posebno hvala volonterima kojih je bilo preko sedamdeset te se nadam kako će u budućnosti netko od njih i preuzeti vodstvo Vukovar film festivala. Izuzetno sam zadovoljan izborom žirija za nagrađivane filmove, to bi bio i moj izbor - kaže Rakonić.

Od popratnih festivalskih programa ove godine bilo je rekordnih pet filmskih radionica. To su Dunavska scenaristička radionica pod vodstvom scenaristice Sanje Kovačević, Festivalska radionica pod vodstvom redatelja Ivana Salaja, Stop animacija za najmlađe redatelja Zvonimira Rumboldta, Radionica slame pod vodstvom kipara Nikole Fallera te radionica stripa pod vodstvom stripomana Davora Schunka. Ovogodišnja festivalska party zona odvijala se u prostoru bivšeg kina u Radničkom domu u središtu Vukovara gdje su nastupili sjajni bendovi kao što su The Frajle i Soulfingersi. Događaj je ispraćen uz spektakularni vatromet koji je oduševio sveprisutne.

Organizatori VFF-a su Discovery film and video distribution, Grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar.

 

 

 

 

Pročitano 3138 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija