NAJNOVIJE
Obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Ujedinjeni narodi proglasili su 3. prosinac Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, nakon čega je UN-ova Komisija za ljudska prava pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje toga dana s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu. Iz tog razloga, taj se dan obilježava i u Republici Hrvatskoj.

(Petak, 03 Prosinac 2021 06:02)
Skriveni eter ratnog izvještavanja u Osijeku

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku 3. prosinca u 17 sati počinje predstavljanje knjige Međunarodni press centar – skriveni eter ratnog izvještavanja u Osijeku autorice Gordane Lessinger.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 20:28)
Osječani obilježavaju 700. godišnjicu Danteove smrti

U galeriji Waldinger u Osijeku otvorena je izložba likovnih radova šestorice umjetnika nazvana Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 20:27)
Osječani slave Dan grada

U okviru proslave Dana grada, održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća grada Osijeka na kojoj se gradonačelnik Ivan Radić posebno osvrnuo na rekordan proračun odnosno najveći proračun ikada donesen u povijesti grada.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 18:25)
U Iloku završena druga faza projekta Zaželi

Održana je završna konferencija projekta Zaželi-Grad Ilok, faza II, vrijednog nešto više od 3,6 milijuna kuna i financiranog sredstvima Europskoga socijalnoga fonda te državnoga proračuna RH.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 17:28)
Beroš: Zasad ne razmišljamo o uvođenju obveznog cijepljenja

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je nakon sjednice Vlade kako se zasad ne razmišlja o uvođenju obveznog cijepljenja protiv covida-19, ali sve mjere ovise o epidemiološkoj situaciji, a moguć je i peti val pandemije ako se ne postigne dovoljna razina procijepljenosti, prenosi HINA.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 16:54)
Izabrani promotori nenasilja za 2021. godinu

Uz podršku obitelji Tunjić, Ravnateljstva policije, Grada Županje i Vukovarsko-srijemske županije, Policijska uprava vukovarsko-srijemska organizirala je u Županji preventivno-edukativni program In memoriam Miroslav Tunjić – Živim život bez nasilja.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 16:47)

Započele 15. vukovarske adventske svečanosti

Paljenje prve adventske svijeće Paljenje prve adventske svijeće Marija Molnar

U Vukovaru su pod sloganom "Vukovar - svjetlo baštine" započele 15. vukovarske adventske svečanosti u sklopu kojih će se, tijekom iduća četiri tjedna, održati niz glazbenih koncerata i izložbi tematski vezanih uz vrijeme Adventa ili Došašća.

Pozdravljajući sudionike svečanosti u obnovljenom Dvorcu Eltz ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić je istaknula kako su ovogodišnje Vukovarske adventske svečanosti posvećene obnovi kulturne baštine Vukovara koju simboliziraju četiri svjetla na adventskom vijencu: svjetlo povijesne baštine, svjetlo kulturne baštine, svjetlo neuništivosti života i svjetlo budućnosti, baštinjeni žrtvom Vukovara.

Podsjetila je kako je u sklopu obnove kulturne baštine Vukovara obnovljen i u Domovinskom ratu teško stradali Dvorac Eltz, u tijeku je obnova barokne jezgre Grada Vukovara, a pri kraju izgradnja muzeja vučedolske kulture na Vučedolu kao doprinosa budućoj baštini Vukovara.

Prvu svijeću na adventskom vijencu upalio je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo poručivši kako mu je želja da u narednih pet godina Vukovar po razvijenosti bude među prvih pet gradova u Hrvatskoj.

U župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova održan je prigodan predbožićni program nakon kojega su sudionici gradskim ulicama prošli s upaljenim svijećama do Dvorca Eltz u čijem je perivoju održana prigodna svečanost uz pjevanje božićnih pjesama.

Posjetitelji su imali prigodu razgledati i izložbu radova učenika vukovarskih osnovnih škola i vrtića na temu "Kultruna baština Vukovara", te filatelističku izložbu sakralnih motiva Hrvatskog filatelističkog društva Vukovar.

Pročitano 2426 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija