NAJNOVIJE
Vodni val u Vukovar stiže 28. rujna, opasnosti od poplave nema

I dok se dio Europe bori s poplavama, u Hrvatskoj pa ni u Vukovaru takvih opasnosti nema.

(Utorak, 17 Rujan 2024 17:26)
Hrana i poljoprivreda Panonske Hrvatske

U Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije održan je Strateški forum za regionalni lanac vrijednosti Hrana i poljoprivreda Panonske Hrvatske s ciljem poduzetničkog otkrivanja u okviru procesa industrijske tranzicije Panonske Hrvatske.

(Utorak, 17 Rujan 2024 15:19)
Otvorena izložba fotografija o Fincu koji je postao Šokac

U Državnom arhivu u Vukovaru povodom Dana europske baštine 2024. u organizaciji Državnoga arhiva u Vukovaru i Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru otvorena je izložba fotografija Jyrki Honkamaki – Finac koji se u Hrvatskoj osjeća kao kod kuće.

Izložene su većinom njegove privatne fotografije iz vremena kada je u Vukovaru bio kao vojnik Unprofora te kasnije kada je u ovaj kraj dolazio kao turist, rekao je Petar Elez, ravnatelj arhiva.

Honkamaki je postao redoviti posjetitelj Županjskoga sijela, Vinkovačkih jeseni, pokladnih jahanja, a redovito dolazi i na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Okupljene je pozdravila i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Vukvoaru Lidija Miletić.

Izložba će biti otvorena mjesec dana.

(Utorak, 17 Rujan 2024 13:28)
U okviru Vukovarskog vodotornja otvorena suvenirnica

U okviru Vukovarskog vodotornja - simbola hrvatskog zajedništva svečano je otvorena suvenirnica.

(Utorak, 17 Rujan 2024 13:11)
U pokušaju bijega od policije vozač sletio u kanal, pet osoba prevezeno u bolnicu

Policijska uprava brodsko-posavska zaprimila je dojavu da je u blizini naplatne postaje kod Nove Gradiške, došlo do slijetanja teretnog automobila poljskih nacionalnih registracijskih oznaka u kojem se nalazilo više stranih državljana.

(Utorak, 17 Rujan 2024 12:56)
U Osijeku obilježena 33. obljetnica osvajanja Bijele vojarne

U organizaciji Udruge veterana 106. brigade Osijek obilježen je Dan osvajanja vojarne JNA "Milan Stanivuković" ili Bijele vojarne u Osijeku, 17. rujna 1991. godine.

(Utorak, 17 Rujan 2024 12:43)
Iz dvorišta obiteljske kuće otuđen osobni automobil

Policijski službenici vukovarsko-srijemske policije, jučer su zaprimili kaznenu prijavu oštećenog 54-godišnjaka, u kojoj je naveo da mu je nepoznati počinitelj u vremenskom razdoblju od 13. do 16. rujna iz dvorišta obiteljske kuće u Tovarniku otuđio neregistrirani osobni automobil.

(Utorak, 17 Rujan 2024 11:23)

U okviru Vinkovačkih jeseni počinju festival „Slovenija u Slavoniji” i Folklorne večeri

U okviru 59. Vinkovačkih jeseni, koje se održavaju od 13. do 22. rujna, na Trgu Vinkovačkih jeseni u 16 sati počinje festival „Slovenija u Slavoniji” na kojemu će čak 350 Slovenaca podijeljenih u 16 skupina pokazati folklor i običaje svojih krajeva. Nastupe slovenskih folkloraša može se pratiti u šatoru na Trgu Vinkovačkih jeseni danas i sutra. Na Slavonskom sokaku nastupa TS San, potom s početkom u 19 sati slijede Folklorne večeri i koncert Parnog valjka.

U subotu, 14. rujna bit će održana međužupanijska dječja smotra folklora s nastupom 14 skupina iz cijele Hrvatske i gostiju Dječjih vinkovačkih jeseni, Hrvata iz Urugvaja.
U nedjelju, 15. rujna, preko 2.000 djece nastupit će u mimohodu Dječjih Vinkovačkih jeseni.

Svečanost otvorenja je u petak 20. rujna. Pod motom „Ruke šokačkih uspomena” slavonski glumci i glumice, pod redateljskom palicom Marka Sabljakovića, ukazat će na bogatstvo šokačke i slavonske tradicije koje brojni naraštaji baštine kako bi ih prenijeli na one koji tek dolaze.
U subotu, 21. rujna, prvi je dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora s nastupom 15 skupina, a u nedjelju, 22. rujna, odmah nakon mimohoda je drugi dio s 9 skupina i navečer treći dio sa 16 skupina.

- U glavnom i najatraktivnijem programu Vinkovačkih jeseni, svečanom mimohodu, ove godine imamo 70 skupina, 27 zaprega i 56 jahača - istaknuo je Stjepan Đurković, tajnik Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti VSŽ.

Za večernju zabavu ove se godine brinu redom: Parni valjak, Zsa Zsa koja će u nedjelju nastupiti i na Dječjim Vinkovačkim jesenima, Vatra, TS Caprio, TS Garavi, Klapa Rišpet i Ivo Amulić, Z++, Slavonske lole, Ivan Šebalj i The Bechars te za kraj grupa Dalmatino.

Novitet ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni je Turistički vlakić koji će voziti svaki dan kroz Dugu ulicu.
Vinkovačke jeseni traju do 22. rujna.

 

 

Pročitano 127 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija