NAJNOVIJE
Posvećen obnovljeni katolički križ u Ulici Šamac u Vukovaru

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac sa suradnicima obišao je obnovljeni križ u Ulici Šamac.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:18)
U Dunavu pronađeno tijelo utopljenika

U 13-46 sati policija je zaprimila dojavu da je u rijeci Dunav u Vukovaru uočeno mrtvo tijelo.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:16)
Vukovarsko-srijemska županija nagradila najuspješnije na Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima uručene su nagrade i priznanja najboljim društvima na 25. Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina održanoj u Vinkovcima 8. i 9. lipnja ove godine u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije. Ukupni pobjednik smotre je mješovita skupina KUD-a „Slavko Janković” Rokovci-Andrijaševci koja će predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na državnoj smotri, Festivalu dječjeg folklora Hrvatske, koja će u listopadu biti održana u Vinkovcima.

(Petak, 26 Srpanj 2024 13:57)
Za namjerno izazivanje prometne nesreće određen istražni zatvor od mjesec dana

Osumnjičeni 57-godišnjak, koji je u namjerno izazvanoj prometnoj nesreći želio usmrtiti suvozačicu u automobilu, prvo je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske dok je kaznena prijava protiv njega upućena Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:50)
Policija otkrila mladića koji je otuđio motocikl u Vukovaru

Policijski službenici PP Vukovar su kriminalističkim istraživanjem utvrdili kako je 25-godišnjak iz Vukovara u vremenu od 19. do 23. srpnja iz pomoćnog objekta nenastanjene obiteljske kuće 46-godišnjaka u Vukovaru otuđio neregistrirani motocikl koji je potom prodao nepoznatoj osobi iz Zagreba čime je vlasnika oštetio za nekoliko tisuća eura.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:48)
Ozlijeđen alkoholizirani biciklist na cesti prema Pačetinu

Jučer i danas na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježene su četiri prometne nesreće, tri s materijalnom štetom (Tovarnik, Vukovar, Vinkovci) te jedna s ozlijeđenom osobom (cesta Bršadin-Pačetin) gdje je sinoć oko 20 sati lakše ozlijeđen 29-godišnji biciklist koji je, zbog utjecaja alkohola u organizmu (2,28 g/kg), prilikom skretanja s ceste Bršadin-Nuštar udesno na cestu prema Pačetinu, izgubio nadzor nad biciklom i sletio u cestovni kanal.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:46)
Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja korita rijeke Dunav

Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra, 27. 7. , tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja dijela korita rijeke Dunav u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:31)

Dodjelom nagrada završen 2. Festival slavonskih kazališta

Nagrađen i sudionici i članovi žirija Nagrađen i sudionici i članovi žirija GKJIV

Izvedbom predstave Slučaj maturanta Wagnera Gradskoga kazališta Požega i proglašenjem najboljih predstava i glumaca u dvorani Mladost u Županji završen je 2. Festival slavonskih kazališta na kome je sudjelovalo pet kazališta iz Virovitice, Županje, Osijeka, Vinkovaca i Požege.

Domaćin je festivala Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci, no zbog obnove matične zgrade vinkovačkog kazališta festival je održan u Županji. Ravnatelj kazališta Vladimir Andrić kaže da je u tri festivalska dana predstave vidjelo oko tisuću posjetitelja.

Najboljom predstavom za djecu proglašena je odabirom publike županjska predstava Vlak u snijegu. Najbolja je predstava za odrasle, također odabirom publike, Budala za večeru. Po odluci prosudbenoga povjerenstva najbolja je glumica Antonija Stanišić Šperanda za ulogu Lucije u predstavi Slučaj maturanta Wagnera. U obrazloženju piše da je ona „Unijela u osjetljivu ulogu, energiju i napetost potrebnu za gradnju lika zabrinute majke. Uloga složena, a već iz njezine intonacije shvaćaš da nesvjesno sluti nesreću”.

Najbolji je glumac odlukom žirija Vladimir Andrić za ulogu radnika-seljaka u predstavi Emigranti. Andrić gradi slojevitu ulogu naoko jednostavnog dramskog lika, ograničena intelekta i ne odviše bogate mašte kao dojmljivu studiju karaktera, izdižući lik tzv. malog čovjeka iznad banalnosti i pridajući mu univerzalnu vrijednost, stoji u obrazloženju.

Najboljom dječjom predstavom žiri je proglasio predstavu Vlak u snijegu s obrazloženjem da „Praktična režija i lijep rad s djecom čine ovu predstavu privlačnom ne jedino djeci, nego i roditeljima. Hrvatski klasik u starom-novom ruhu”.

Slučaj maturanta Wagnera najbolja je večernja predstava po odluci žiriji koji je ovako obrazložio odluku: „Vješt redatelj i nadahnuti glumci oživjeli su već pomalo zaboravljen tekst hrvatskog klasika. Obiteljska drama koja prerasta u tragediju razvija se neumitno, ali ne i nametljivo. Ujednačena gluma cijelog ansambla, odlični kostimi i scena pridonose prirodnosti izvedbe.”

Posebno priznanje žiri je dodijelio Ivi Slavić za ulogu Marlene u predstavi Budala za večeru jer se „duhovita mlada glumica upustila u rizik i kreirala magičnu malu ulogu pomućene žene na granici između razmaženosti i psihoze”.

Posebno priznanje za doprinos kazališnoj umjetnosti dodijelila je Mreža slavonskih kazališta Miranu Hajošu za „ideju o pokretanju Festivala slavonskih kazališta s ciljem povezivanja profesionalnih kazališta s našeg područja u jednu mrežu s naglaskom na međusobnoj suradnji i jačanju slavonskih kazališta na kazališnoj karti Hrvatske”.

Kazalište Virovitica domaćin je sljedećega festivala koji će se održati u srpnju.

Pročitano 388 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija