NAJNOVIJE
Plenković zatražio županovu ostavku

HDZ je najoštrije osudio ponašanje svog člana, vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića koji je pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću. Predsjednik stranke Andrej Plenković razgovarao je s njim i zatražio da podnese ostavku, priopćeno je iz stranke.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 13:35)
Biciklistička karavana krenula iz Vukovara prema Ljubljani

Na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru održan je kulturni program u povodu jubilarne 20. biciklističke karavane Put prijateljstva Vukovar–Ljubljana koja se održava u organizaciji Hrvatskog društva Ljubljana.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 08:28)
Sušac: Pripremo se za osnivanje glazbene škole

U Gradskoj vijećnici u Vukovaru zamjenik gradonačelnika Filip Sušac primio je polaznike Glazbenih odjela i Odjela suvremenog plesa Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 08:23)
Hrvatska - Albanija 2:2

U drugoj utakmici grupne faze Europskog prvenstva Hrvatsa i Albanija odigrale su 2:2. Povela je Albanija golom Qazima Lacija u 11. minuti, a izjednačio je Andrej Kramarić u 74. minuti na dodavanje Ante Budimira. Samo dvije minute kasnije nakon akcije Budimira i Luke Sučića albanski branič Klaus Gjasula je postigao autogol. U 95. minuti isti igrač postiže gol za izjednjačenje. U posljednjoj utakmikci grupne faze Hrvatska u ponedjeljak igra s Italijom

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 07:58)
Održana promocija knjige Sandre Paović "Volim život"

U zagrebačkoj Laubi održana je promocija knjige Sandra Paović „Volim život“ autora Željka Žutelije. Knjiga u kojoj Sandra iskreno priča o svojem djetinjstvu, sportskim uspjesima, progonstvu iz ratom razorenog rodnog Vukovara i prometnoj nesreći koja je obilježila i promijenila njezin život. Ovom knjigom Sandra želi prenijeti svoje životno i sportsko iskustvo - osobito mlađim naraštajima, ali i ljudima zrele dobi – kako bih ih ohrabrila u ostvarenju njihovih životnih ciljeva i svladavanju vlastitih tegoba i nedoumica. Želi ih potaknuti da u sebi otkrivaju i osnažuju najbolji dio sebe i nepokolebljivo teže ostvarenju svojih ciljeva. Svojim dolaskom predstavljanje su podržali mnogi cijenjeni uzvanici i prijatelji; Tomislav Paškvalin, povjerenik predsjednika Republike Hrvatske za sport, Martina Bienenfeld, direktorica TZ grada Zagreba, Tanja Ališić, viša stručna savjetnica za posebne programe sporta grada Zagreba, sportaši Ivica Kostelić, Ana Sršen, Zoran Primorac, Dubravko Šimenc te mnogi drugi uvaženi i dragi gosti, a uzvanicima se video porukom javio i Gost iznenađenja. Iako je jako želio da bude nazočan na promociji, Sandrin prijatelj i naš veliki tenisač Marin Čilić zbog sportskih obveza nije mogao biti u Laubi, ali nije propustio priliku da se gostima obrati video porukom.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 07:57)
U prometnoj nesreći u Vinkovcima sudjelovala 4 vozila

Policijska uprava Vukovarsko-srijemska izvijestila je da je jučer u 21,26 sati zaprimljena dojava da se u Vinkovcima na državnoj cesti D-46 (južna obilaznica) dogodila prometna nesreća u kojoj su sudjelovala četiri vozila. Jedan od sudionika nesreće, župan Vukovarsko-srijemske županije, upravljao je osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola u organizmu od 0,84 g/kg. Također, 29-godišnjem vozaču u drugom osobnom automobilu vinkovačkih registracijskih oznaka, koji je sudjelovao u ovoj nesreći, utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu od 2,12 g/kg. Nekoliko je osoba zatražilo liječničku pomoć u OŽB Vinkovci.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 07:53)
U vukovarskoj OŠ Nikole Andrića održan preventivni program o pravima djece „Mogu, hoću, znam“

U dvorištu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru, Ravnateljstvo policije, uz potporu Policijske uprave vukovarsko-srijemske i Policijske uprave brodsko-posavske, provelo je preventivni program naziva „MOGU, HOĆU, ZNAM“ s ciljem sprječavanja kriminaliteta na štetu djece i povećanja njihove sigurnosti u prometu jer djeca kao najranjivija skupina društva trebaju posebnu zaštitu.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 13:01)

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba „Koga smo zaboravili”

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba „Koga smo zaboravili” Foto: Klaudija Boras

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba „Koga smo zaboravili”.

U mjesecu obljetnice oslobađanja nacističkog logora smrti Auschwitz, kada se širom svijeta obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta Europski dom Vukovar u Gradskom muzeju Vukovar otvorio je izložbu „Koga smo zaboravili?“, te su tim povodom održali i panel diskusiju koja je pripremljena su u sklopu projekta „Koga smo zaboravili? Nasljeđe Židova u našem gradu“ kojeg podupire program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV), a vodi ga Europski dom Vukovar, u suradnji s partnerima iz Hrvatske i Njemačke. Nakon otvorenja, suautori izložbe, učenici i učenice Gimnazije Vukovar predstavili su sadržaj izložbe, pojasnila je viša savjetnica na navedenom projektu, Maja Buljubašić.

- Brojne aktivnosti koje su provedene u suradnji s učenicima Gimnazije Vukovar, prikazane su u obliku izložbe. Sadržaj izložbe su rezultati istraživanja koje su provodili učenici 2. i 3. razreda Gimnazije. Cilj projekta je istraživanje židovske zajednice koja je nekada oblikovala Vukovar, ali i događaja koji su doveli do nestanka ove zajednice u Holokaustu kao i upoznavanje šire javnosti sa židovskom poviješću u Vukovaru. Moram pohvaliti učenike koji su sudjelovali u istraživanju s obzirom da je bilo jako teško doći do podataka i informacija o židovskoj zajednici. Zaista su se potrudili i uspjeli doći do rezultata kojima danas svjedočimo – ispričala je Buljubašić.

Izložba se sastoji od tri glavna dijela. Prvi dio izložbe daje pregled kulture i tradicije te povijesti Židova u Vukovaru i regiji. U drugom dijelu prikazano je osam pojedinačnih biografija židovskih građana i građanki koji su živjeli u Vukovaru prije Drugog svjetskog rata. Treći dio je izložba fotografija učenika Gimnazije Vukovar i Fotokluba Vukovar zajedno s profesionalnim fotografom Dariom Matićem, a koja prikazuje židovska mjesta u Vukovaru danas.
- Tenja Banjeglav iz Documente, učenicima je predstavila biografsku metodu, riječ je o metodi istraživanja lokalne povijesti, kulture i života kroz osobne priče i rekonstrukcije biografija. Ta vrsta istraživanja vrlo je vrijedna i važna za usočavanje s prošlošću jer daje mogućnost suosjećanja sa sudbinama pojedinaca koji su do tada bili dio statističkih podataka u nekim izvješćima. Naglasak u biografijama stavljen je na utjecaj povijesti na živote pojedinaca, ali i na njihov utjecaj na društvo. Učenici su izradili ove biografije uz podršku Vlatke Surme Szabo iz Gradske knjižnice Vukovar. Također sastavni dio izložbe su fotografije židovskih mjesta u Vukovaru danas i njihova komemoracija, a mentor izrađivanja fotografijaa je Dario Matić, koji je sudjelovao u postavi izložbe – pojasnila je.

Nakon izložbe održana je panel diskusija na kojoj su sudjelovali Ljiljana Dobrovšak, znanstvena savjetnica iz Instituta Ivo Pilar iz Zagreba, Hrvoje Volner, izvandredni profesor Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku, Danijel Matijević, suosnivač Centra za istraživanje Holokausta i genocida na jugoistoku Europe iz Rijeke te povjesničar Tomislav Vuković, autor obilaska grada Židovski Osijek. Panel diskusiju moderirat će Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Matijević je istaknuo kako je njegova stručnost Židovska povijest u Vukovaru, naročito u vrijeme Holokausta te je o tome govorio na panel diskusiji.
- Govorio sam o periodu Holokausta iz perspektive studija genocida i naravno druge kampanje nasilja, genocid protiv Srba i Roma. Fokus je na Vukovaru kao primjer kako se to sve odvijalo u lokalnim zajednicama – rekao je Matijević.
Ljiljana Dobrovšak na panel diskusiji govorila je o doseljavanju Židova u Vukovar.
- Riječ je bilo o židovskoj zajednici koja je nastala u Vukovaru, a koja se u dokumentima spominje već u 18. stoljeću, a prema nekim podacima 1840. godine nastaje židovska zajednica.
zaključila je.

Pročitano 435 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija