NAJNOVIJE
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)
Otvaranjem birališta u Australiji počeli izbori za Hrvatski sabor

Otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora koji se u inozemstvu održavaju dva, a u Hrvatskoj jedan dan, u srijedu, 17. travnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:09)
Danas i sutra izborna šutnja

Nakon mjeseci neslužbene i 16 i pol dana službene promidžbe u kojoj su političke stranke i kandidati uvjeravali birače da baš njima trebaju dati 'ulaznicu' za Hrvatski sabor na izborima u srijedu, 17. travnja, u Hrvatskoj je u ponoć nastupila dvodnevna izborna šutnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:07)

U Vukovaru otvorena 4. izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

U Vukovaru otvorena 4. izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije Foto: Sandra Grgić

U organizaciji Saveza Rusina Republike Hrvatske i Vijeća rusinske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, u robnoj kući u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Vukovaru otvorena je četvrta izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

Dubravka Rašljanin predsjednica Saveza Rusina Republike Hrvatske pojasnila je kako je nastala ova izložba.
- Izuzetno mi je drago što smo po četvrti put uspjeli organizirati ovu izložbu. Izložbu smo pokrenuli u vrijeme pandemije koronavirusa i otežanog kretanja građana i to na način da su lutke u prirodnoj veličine obučene u narodne nošnje nacionalnih manjina, a posjetitelji su razgledavanjem izložbe imali priliku pogledati tek dio njihove bogate tradicije manjinskih zajednica sa istoka Hrvatske. Manifestacija je iz godine u godinu sve posjećenija i ja se nadam da će ovo postati tradicija – naglasila je Rašljanin te pojasnila koji je osnovni cilj izložbe.
- Cilj 4. Izložbe narodnih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije je upoznavanje šire javnosti s narodnim nošnjama nacionalnih manjina u Vukovarsko-srijemskoj županiji organiziranih u Vijeća i predstavnike koje čine Bošnjaci, Mađari, Rusini, Slovaci, Srbi, Albanci, Nijemci i Ukrajinci – pojasnila je Rašljanin.

Narodna nošnja, tradicijski je odjevni predmet koji obuhvaća sve odjevne predmete za svakodnevne i svečane prilike te za sva godišnja doba, pokrivala s načinom češljanja, obuća, nakit i druge vrste ukrašavanja lica i tijela. Narodna nošnja i u moderno doba ostaje prepoznatljivim simbolom nacionalnoga identiteta, korištenog osobito pri međunarodnim i državnim svečanostima, sportskim priredbama i sl., te kao kostim pri izvođenju glazbeno-plesnoga folklornog naslijeđa.

Na izložbi je izloženo četrnaest nošnji albanske, bošnjačke, mađarske, njemačke, rusinske, slovačke, srpske i ukrajinske manjine. 

Otvorenju izložbe, uz brojne uzvanike, nazočile su i pročelnica Upravnoga odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Tamara Kalistović i pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i imovinu Grada Vukovara Marina Vlajčić.

Pročitano 512 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija