NAJNOVIJE
Hrvatska žena Vinkovci osigurala besplatne pametne narukvice za starije osobe

Društvo “Hrvatska žena” Vinkovci u okviru projekta financiranog iz sredstava Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, pruža novu uslugu besplatnih pametnih narukvica s GPS lokatorom za starije osobe.

Iz Društva pojašnjavaju kako je riječ o korisnoj narukvici koja omogućava provjeru krvnog tlaka, otkucaje srca, dnevni broj koraka i točnu lokaciju na kojoj se starija osoba nalazi. Isto tako ako je osoba u opasnosti, primjerice ako padne i ne može sama ustati ili ako osjeti neke ozbiljne zdravstvene tegobe, pomoću narukvice može nazvati kontakt osobu ili aktivirati SOS funkciju.

Besplatnu podjelu narukvica “Hrvatska žena” najavila je za utorak, 27. veljače,  od 10 do 12 sati, u prostorijama Društva, a predviđena je i edukacija i podrška profesora informatike za korištenje narukvice. Više informacija i prijave: 032 540 663 / [email protected]

(Petak, 23 Veljača 2024 07:18)
Sumnja u trovanje ugljičnim monoksidom

Zbog sumnje u trovanje ugljičnim monoksidom u osječkom Kliničkom bolničkom centru u srijedu navečer zaprimljeno je dijete u pratnji majke - izvijestila je osječka policija u četvrtak.

Operativno dežurstvo 1. osječke policijske postaje sinoć malo prije 21 sat zaprimilo je dojavu iz osječkog KBC-a da je zaprimljeno dijete u pratnji majke i da sumnjaju u trovanje ugljičnim monoksidom prilikom kupanja u kupaonici. 

Policija provodi izvide kako bi se utvrdile sve okolnosti navedenog događaja, koji se dogodio u stanu u središtu Osijeka, o čemu će se pravovremeno izvijestiti javnost - pojasnili su iz osječko-baranjske Policijske uprave.

(Četvrtak, 22 Veljača 2024 14:25)
U Vukovaru održana demonstracijska aktivnost o korištenju poljoprivrednih aplikacija i servisa

Kako bi se poljoprivrednike potaknulo na samostalno korištenje digitalnih alata, savjetnici Ministarstva poljoprivrede održavaju niz edukacija diljem Hrvatske pa je jedna takva organizirana i za poljoprivrednike s vukovarskoga područja.

(Četvrtak, 22 Veljača 2024 14:23)
Živimo Destinaciju Vinkovci

Turistička zajednica grada Vinkovaca krajem prošle godine započela je novi projekt pod nazivom Živimo Destinaciju Vinkovci.

Projekt je započeo zahvaljujući potpori Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije putem Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja.

- Započeo je kao projekt Održivi Vinkovci, koji je sadržavao niz aktivnosti, a iz svih se kristaliziralo uspostavljanje modela kontinuirane i funkcionalne suradnje turističke zajednice, kao institucije koja upravlja razvojem destinacije, te ključnih dionika privatnih iznajmljivača. Oni naime u svom poslovanju izravno i aktivno sudjeluju u kreiranju i podržavanju razvoja destinacije stoga smo upravo prema njima uputili poziv i usmjerili fokus - pojasnila je Martina Matković direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca te naglasila kako turistička zajednica osim što djeluje za turiste prvenstveno mora djelovati na svom terenu i educirati i usmjeravati svoje lokalno stanovništvo u onom turističkom smjeru za koji smatraju da je potrebno i poželjno.

Matković je pojasnila i kako se s projektom nastavlja i to kroz ključne aktivnosti - posjet dionika kulturnim institucijama i kušaonicama, edukacije dionika na temu digitalnog marketinga, edukacije na temu aktivnosti turističke zajednice te povećanje vidljivosti akcije Volim Vinkovce.

(Četvrtak, 22 Veljača 2024 13:56)
Policijski službenici pronašli razne vrste opojnih droga

IZ Policijske uprave vukovarsko-srijemske izvijestili su kako su policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, u utorak, 20. veljače, zatekli tri osobe u nezakonitom posjedovanju droge.

U Vukovaru je prilikom policijskog postupanja, kod 20-godišnjaka iz Tenje pronađeno i oduzeto 372 grama droge amfetaminskog tipa tzv. „speed“, 0,3 grama droge amfetaminskog tipa tzv. „ecstasy“, 1,8 grama marihuane i jedna digitalna vaga.

U Vinkovcima je kod 30-godišnjaka, prilikom policijskog postupanja pronađeno i oduzeto 102,7 grama marihuane, dvije digitalne vage i jedan mobilni telefon.

Također, prilikom policijskog postupanja na odmaralištu uz autocestu A-3, kod 62-godišnjaka iz Zagreba je pronađeno i oduzeto 1 147 grama kokaina.

Osumnjičenici su, uz kaznenu prijavu, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predani pritvorskom nadzorniku.

(Četvrtak, 22 Veljača 2024 13:44)
Počeo on-line upis učenika u prvi razred osnovne škole

Danas je u Hrvatskoj, tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, počeo on-line upis učenika u prvi razred osnovne škole.

(Četvrtak, 22 Veljača 2024 11:39)
DZS: Inflacija u siječnju 4,1 posto

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u siječnju 2024. u odnosu na siječanj 2023. u prosjeku su više za 4,1%. U odnosu na prosinac 2023., u prosjeku su niže za 0,4%, priopćili su iz Državnog zavoda za statistiku. 

- Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Restorani i hoteli, za 10,0 posto (doprinos porastu od +0,51 postotni bod), Hrana i bezalkoholna pića, za 6,5 posto (+1,72 postotna boda), Zdravlje, za 5,5 posto (+0,17 postotnih bodova), Obrazovanje, za 5,4 posto (+0,04 postotna boda), Razna dobra i usluge, za 4,6 posto (+0,29 postotnih bodova), Rekreacija i kultura, za 3,9 posto (+0,20 postotnih bodova), Alkoholna pića i duhan te Odjeća i obuća, po svakoj skupini za 3,8 posto (doprinos porastu od +0,19 postotnih bodova u skupini Alkoholna pića i duhan te +0,24 postotna boda u skupini Odjeća i obuća), Prijevoz, za 3,7 posto (+0,51 postotni bod), te Komunikacija, za 3,0 posto (+0,16 postotnih bodova).

Na mjesečnoj razini, najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Zdravlje, za 2,1 posto (doprinos porastu od +0,07 postotnih bodova), Hrana i bezalkoholna pića, za 1,3 posto (+0,34 postotna boda), Komunikacija, za 0,8 posto (+0,04 postotna boda), Razna dobra i usluge, za 0,7 posto (+0,04 postotna boda), te Restorani i hoteli, za 0,3 posto (+0,02 postotna boda). Porast cijena na mjesečnoj razini ublažio je pad cijena u skupinama Odjeća i obuća, za 13,1 posto (doprinos padu od -0,84 postotna boda, sezonsko sniženje odjeće i obuće), te Prijevoz, za 0,3 posto (-0,04 postotna boda).

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), na godišnjoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Hrana, piće i duhan, za 6,1 posto, Usluge, za 5,9 posto, te Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,9 posto, dok je pad cijena prisutan u komponenti Energija, za 0,4 posto. Na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Hrana, piće i duhan, za 1,1 posto, te Usluge, za 0,7 posto, dok je pad cijena prisutan u komponentama Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 3,2 posto, te Energija, za 0,5 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u siječnju 2024. u odnosu na siječanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 4,8 posto. U odnosu na prosinac 2023. (na mjesečnoj razini), u prosjeku su niže za 0,3 posto‘‘, priopćili su iz DZS-a.

(Četvrtak, 22 Veljača 2024 11:38)

Poziv na radionicu „Božićno svjetlo”

Poziv na radionicu „Božićno svjetlo” Foto: Tko se boji sutra još?

Udruga Tko se boji sutra još? Vukovar započela je s radom 2020. godine, a samo dva mjeseca kasnije započela je s projektom „Bakina škrinja”.

Projekt „Bakina škrinja“ čini niz kontinuiranih kreativnih radionica koje se organiziraju jednom tjedno za roditelje djece s teškoćama u razvoju radi ispunjavanja društvenog života, razmjenu iskustava, rasterećenja, druženja i slično.

- Kroz naš projekt „Bakina škrinja” mi se nalazimo svaki tjedan s našim korisnicima, roditeljima djece i mladih s teškoćama u razvoju, u nedostatku psihološke pomoći, organiziramo njima njihovo slobodno vrijeme, za druženje, za neka nova upoznavanja i za koristan rad. Obično su to naše kreativne radionice reciklaže. Kroz tri godine, gotovo od kada i postojimo, odradili smo preko 120 radionica s našim korisnicima. Još dodatno 20-tak radionica s vanjskim suradnicima odnosno s pojedincima lokalne zajednice. Zaista smo kroz te tri godine napravili brojne ručne radove – rekla je predsjednica Udruge tko se boji sutra Još? Vukovar Maja Prakaturović.

Udruga, sada već tradicionalno, kroz prosinac organizira brojne aktivnosti i radionice za vanjske sudionike.

- Naša udruga krajem godine organizira radionicu za vanjske sudionike kroz naš trogodišnji projekt Bakina škrinja i kroz suradnju Gradskog muzeja Vukovar-Muzej za sve. Ove godine, osim sudjelovanja u radionici, zainteresirani će imati priliku sudjelovati i na tematskoj izložbi trogodišnjeg rada našeg projekta gdje ćemo izložiti nekakav opus rada, s ciljem da ljudi vide što mi možemo i kako možemo. Pozivam sve da nam se pridruže u četvrtak u Gradskom muzeju Vukovar, od 17 do 19 sati, na radionici pod nazivom „Božićno svjetlo”. Za sudjelovanje je potrebno rezervirati mjesto na 098/636-408 ili na mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Mjesta su ograničena, a ulaznica je jedna čista, ali stara staklenka – rekla je Prakaturović pojašnjavajući kako je reciklaža starih odbačenih predmeta te njihova prenamjena, glavni cilj projekta.

- Radimo reciklažu, doslovno nemamo materijala u kući koji se ne može ponovno iskoristiti. Svi naši suveniri su rađeni reciklažnim tehnikama te tako ponovno imaju dodatnu vrijednost. Kroz projekt Bakina škrinja na izložbi 7. prosinca prikazat ćemo preko 36 artikala, a to će se moći vidjeti u Gradskom muzeju Vukovar, a tamo će svi posjetitelji imati priliku vidjeti što mi sve radimo. Svake subote možete nas pronaći na štandovima u gradu, a uključeni smo sada u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Vukovara i na Adventu. Podržite naš rad, a sva sredstva koja prikupimo kroz prosinac biti će uložena u opremanje novog prostora kojega smo dobili od Grada Vukovara, jedna zaista lijepa priča – ispričala je Prakaturović.

VOLONTERI 

Udruga Tko se boji sutra još? Vukovar predstavlja organiziranu instituciju koja pruža pomoć i podršku obiteljima djece s teškoćama u razvoju.

- Udruga radi isključivo na volonterskoj bazi. Osobno imam sasvim nekakav drugi posao kojim se bavim. Ovo je nešto što volim, što dajem zajednici, svome djetetu, ali i drugoj djeci. Volontiranje je lijepo, oplemenjuje i puni dušu. Naša je bit da potičemo ne samo mlade, nego pojedince u lokalnoj zajednici da nam se priključe u volontiranju, da nam se pridruže. Ne mora to biti u našoj udruzi, može bilo gdje. Budite za pomoć drugima. Posebno je kada vidite gdje se ugradi to Vaše slobodno vrijeme – naglasila je Maja podsjetivši kako je za svoje volontiranje dva puta nagrađena i to od strane Proni centra i Dkolektiva.

Pročitano 296 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija