Ispiši ovu stranicu

Otvoreni 47. Đakovački vezovi

Đakovački vezovi Đakovački vezovi Foto: djakovo.hr

Scenskom slikom "Divna Marija žito poženjela, žito požnjela, tri vijenca splela", ispred katedrale, večeras su, zbog kiše, s pola sata zakašnjenja otvoreni 47. Đakovački vezovi. Smotru je otvorio đakovački gradonačelnik i predsjednik smotre Zoran Vinković.

"Vezovi su smotra koja je Republiku Hrvatsku uvela u EU; započeli su u RH, a završit će u nedjelju, 7. srpnja, u Uniji", rekao je Vinković i dodao kako su oni su oduvijek dio Europe kojoj nude bogatstvo tradicije ukorijenjene u narodu.

Smotra je svečano otvorena u nazočnosti đakovačkih nadbiskupa mons. dr. Marina Srakića i mons. dr. Đure Hranića te brojnih hrvatskih biskupa koji će sutra nazočiti Srakićevoj predaji nadbiskupske službe Hraniću, potom osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i drugi uzvanici te brojni Đakovčani i njihovi gosti.

Vezovi program nastavljaju sutra, a središnji dio je nedjeljni svečani mimohod svih sudionika središtem grada. Ove godine u mimohodu će biti oko 4.500 sudionika iz 60 folklornih skupina iz zemlje i svijeta, pa i s Novog Zelanda, odakle dolazi i skupina Maora i Samoanaca, koji u Đakovo stižu zajedno s novozelandskim Hrvatima okupljenima u Folklorni ansambl "Kralj Tomislav".

U povorci će biti i preko 50 okićenih svatovskih zaprega te preko 60 jahača. Smotra će biti svečano zatvorena u nedjelju navečer izborom najljepših narodnih nošnji.

(Hina)

Pročitano 2408 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Portal HRV