NAJNOVIJE
Zaklada „Hrvatska za djecu” sufinancirala opremanje dječjeg igrališta u Općini Lovas

Lovasko dječje igralište, smješteno u neposrednoj blizini vatrogasnog doma, ovih je dana dobilo novi izgled. Naime, igralište je nadograđeno novim igralima i pripadajućom antistresnom podlogom, pogodnom za sigurnost najmlađih stanovnika Općine Lovas. Dodatno opremanje igrališta sufinancirala je Zaklada „Hrvatska za djecu“ sa 15.000,00 eura. Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.287,50 eura. Razliku iznosa, kao i pripremne radove za postavljanje igrala, betoniranje ploče postolja s rubnjacima, financirala je Općina Lovas vlastitim proračunskim sredstvima.
- U središtu Lovasa ovime smo dobili još jedno lijepo i moderno dječje igralište. Ono što nas dodatno raduje je to što se, naročito u večernjim satima, brojna djeca na igralištu skupljaju i igraju. Prostor je dodatno ozelenjen sadnicama koje smo sadili uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, projekta kroz koji smo na području cijele Općine posadili 900 sadnica - rekla je Tanja Cirba načelnica Općine Lovas.
Zaklada „Hrvatska za djecu“ svake godine financira projekte usmjerene na dobrobit djece i mladih i podršku istima kroz različite sadržaje koji su od vitalne važnosti za njihov rast i razvoj.

Cirba je naglasila kako je ovo tek jedno od četiri igrališta koja se grade ove godine na području Općine.
- U tijeku je i izgradnja vanjskog stolnoteniskog igrališta u naselju Opatovcu, streetball u športskom centru Lovas, a uskoro se očekuje i početak izgradnje ugovorenog malonogometnog igrališta s umjetnom travom. Stvaranje što kvalitetnijih uvjeta za naše najmlađe i dalje je naš prioritet - pojasnila je Cirba te se zahvalila Razvojnoj agenciji TINTL koja u suradnji s općinskim službama uspješno priprema i prijavljuje projekte.

Pored navedenih projekata, prema riječima Cirbe, na području Općine u tijeku je provedba i drugih projekata.
- Ovih smo dana započeli i obnovu Doma kulture u Lovasu sredstvima Ministarstva kulture i medija i općinskim sredstvima. Također, nastavljamo i s radovima na uređenju užeg središta naselja Lovas, pripadajućih nogostupa, rasvjete i odvodnje čija se realizacija financira sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i proračunskim sredstvima - pojasnila je Cirba. 

(Četvrtak, 18 Srpanj 2024 10:10)
Završen ljetni rok za upis na fakultete, najveći interes za studij glume, fizioterapiju, sestrinstvo i kriminalistiku

Pravo upisa na neki od studija u ljetnom upisnom roku za akademsku godinu 2024./2025. u Hrvatskoj ostvarilo je 23.540 kandidata i kandidatkinja, pokazale su konačne rang-liste objavljene u srijedu na mrežnoj stranici postani-student.hr a prenosi HINA

(Četvrtak, 18 Srpanj 2024 09:29)
Nema novih slučajeva afričke svinjske kuge

Iz Ministartsva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva priopćeno je da nema novih zabilježenih slučajeva afričke svinjske kuge (ASK). Priopćenje prenosimo u cijelosti:

(Četvrtak, 18 Srpanj 2024 09:07)
Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ dobilo 26 OPG-ova koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici Vukovar

Ove je godine certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ dobilo 26 OPG-ova koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici Vukovar, a njihovim vlasnicima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima s područja grada Vukovara i okolnih mjesta uručili su ih gradonačelnik Ivan Penava, njegov zamjenik Filip Sušac i Igor Antolović, upravitelj službe vlastitog pogona Gradske tržnice Vukovar.

(Srijeda, 17 Srpanj 2024 15:11)
NCVVO objavio konačne rezultate državne mature, negativnih ocjena više nego lani

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je konačne rezultate državne mature u ljetnom roku.

Ukupan broj pristupnika koji imaju rezultate ispod praga prolaznosti je veći nego prošle školske godine te je u gimnazijama iznosio 928, odnosno 8,7 posto, a u strukovnim školama 7330, odnosno 48,5 posto - izvijestio je u srijedu ravnatelj Vinko Filipović. Veći je i ukupan broj negativnih ocjena. 

- Ove godine ih je bilo 19.754, uspoređujemo ih uvijek naravno s prethodnom godinom, ali kao ilustracija obzirom da smo ovih dana imali priliku slušati različite komentare u smislu katastrofe i slično, nisam zadovoljan rezultatima. podsjetit ću kako je u predpandemijskoj 2019. godini, broj negativnih ocjena bio gotovo isti kao što je ove godine. U strukturi negativnih ocjena 3.209 je kod gimnazijalaca, a 14.394 kod učenika strukovnih škola.

(Srijeda, 17 Srpanj 2024 14:26)
Na graničnim prijelazima kontrolom detektirano pet vozila s nevažećom prometnom dozvolom

U protekla 24 sata, na graničnim prijelazima Bajakovo, Županja i Tovarnik, ukupno je pet vozila, koja su pristupila izlaznoj graničnoj kontroli, zatečeno u prekršaju isteka važenja prometne dozvole, radi čega je navedenim vozilima zabranjen izlaz iz Hrvatske, a vozači su odgovarajuće prekršajno sankcionirani.

U tri slučaja radilo se o isteku važenja prometne dozvole do 15 dana, a za vozača koji upravlja takvim vozilom, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama predviđena je novčana kazna od 90 eura.

U preostala dva slučaja (Tovarnik, Županja), važenje prometne dozvole isteklo je za više od 15 dana, za što je spomenutim zakonom za vozače predviđena novčana kazna od 260 eura. U ovim slučajima su i privremeno oduzete registracijske pločice vozila.

Također, sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, predviđena je novčana kazna od 30 do 130 eura ako vozač vozila na zahtjev ovlaštene službene osobe ne predoči policu osiguranja ili drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o osiguranju odnosno ako ne predoči Europsko izvješće o nesreći.

- Prije putovanja u inozemstvo preporučujemo građanima da provjere valjanost svoje isprave za prelazak državne granice i vozačke dozvole, kao i važenje prometne dozvole i police obveznog osiguranja odnosno tehničku ispravnost vozila kojim pristupaju graničnoj kontroli - poručili su iz PU vukovarsko-srijemske. 

(Srijeda, 17 Srpanj 2024 11:48)
Dvojica osumnjičena za prijevare

Policijski službenici PP Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Prijevara na štetu dvoje državljana Sjeverne Makedonije - izvijestili su iz PU vukovarsko-sijemske. 

Naime, osumnjičeni 40-godišnjak je tijekom listopada i studenog 2023. godine, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, doveo u zabludu oštećenike glede najma stana, te ih naveo da mu za najam uplate nekoliko tisuća eura, iako ne posjeduje niti raspolaže navedenim stanom.

O utvrđenim okolnostima bit će dostavljeno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu. Zbog sumnje u počinjenje prijevare, dovršeno je i kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom koji je 12. srpnja na prijevaran način od 79-godišnjaka uzeo bankovnu karticu i PIN broj te s njegovog bankovnog računa isplatio više stotina eura.

Danas, 17. srpnja, osumnjičeni 30-godišnjak predan je pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske, dok je kaznena prijava protiv njega upućena nadležnom državnom odvjetništvu.

(Srijeda, 17 Srpanj 2024 11:45)

14. Međunarodna konferencija o akvakulturi - Održivi razvoj akvakulture

14. Međunarodna konferencija o akvakulturi - Održivi razvoj akvakulture Foto: Sandra Grgić

Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s Institutom Ruđera Boškovića, Hrvatskim veterinarskim institutom, Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek, Veleučilištem “Lavoslav Ružička” u Vukovaru i Sveučilištem u Dubrovniku, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede održava u Vukovaru 14. međunarodnu konferencija o akvakulturi - Održivi razvoj akvakulture. Riječ je o tradicionalnom susretu gospodarstvenika, znanstvenika, predstavnika državne uprave i ostalih povezanih sudionika iz područja akvakulture.

Dragan Kovačević potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam uoči početka konferencije istaknuo je kako se danas hrvatsko ribarstvo nalazi pred brojnim izazovima, od digitalizacije, zelene tranzicije pa do klimatskih promjena.
- Suša nam je prošle godine nanijela velike štete u pojedinim mikro lokacijama toplovodnog uzgoja tako da vjerujemo da će ova konferencija biti dobra platforma za jedno sinergijsko djelovanje države, gospodarstva i znanosti u rješavanju ključnih pitanja. Hrvatsko ribarstvo ima strateški značaj za hrvatsku poljoprivredu i prehrambenu industriju. S jedne strane, zemlja smo koja ne proizvodi dovoljno hrane, koja u vanjskotrgovinskoj razmjeni ima veliki vanjskotrgovinski deficit, ali s druge strane sa zadovoljstvom možemo konstatirati kako proizvodi ribarstva u razmjeni bilježe višegodišnji suficit. Prošle smo godine imali suficit od 65 milijuna eura, uvezli smo ribljih proizvoda u vrijednosti od 247 milijuna eura, ali smo istovremeno i izvezli u vrijednosti od 312 milijuna eura. Kontinuirano nam raste broj zaposlenih u akvakulturi, broj investicija, proizvodni kapaciteti i prihodi naših proizvođača. Važno je i naglasiti kako u Hrvatskoj imamo apsurd, a to je činjenica da smo s jedne strane mediteranska zemlja, zemlja koja ima dobar potencijal u uzgoju ribe, dobre rezultate i dobru vanjskotrgovinsko razmjenu, ali s druge strane prosječna potrošnja ribe po stanovniku je 23 kilograma i ispod smo prosjeka Europske unije – pojasnio je Kovačević.

Ravnatelj Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede Ante Mišura podsjetio je kako je akvakultura strateška gospodarska grana Republike Hrvatske.  

- Ako gledamo rast akvakulture u posljednjih nekoliko godina možemo vidjeti da ima značajnu budućnost i veliki potencijal. Trenutno se nalazimo u jednom izazovnom razdoblju jer koristimo dva fonda, onaj 2014.-2020. završavamo, a u ovome 2021.-2027. započinjemo korištenje. U oba imamo na raspolaganju 340 milijuna eura. Također, napravili samo i Nacionalni plan razvoja akvakulture do 2027. godine kroz koji želimo imati održivu akvakulturu usklađenu s okolišnim ciljevima. Akvakultura ima veliki socioekonomski značaj, pogotovo u ruralnim područjima i na otocima gdje se stanovništvo zapošljava kroz cijelu godinu i ima veliku sinergiju s drugim djelatnostima – rekao je Mišura.

Ksenija Vukman predsjednica Grupacije slatkovodnog uzgoja Udruženja ribarstva HKG pojasnila je kako je na području Republike Hrvatske trenutno u funkciji oko 12.000 hektara slatkovodnih ribnjaka.
- Do prije desetak godina više od polovice ribnjaka u Hrvatskoj bilo je bez proizvodnje i zaraslo. Unazad desetak godina napravljene su višemilijunske investicije, ribnjaci su stavljeni u funkciju, pokrenuta je proizvodnja, vratila nam se bioraznolikost na ribnjacima i otvorena je prva tvornica za preradu slatkovodne ribe. Nakon više godina stagnacije i pada proizvodnje konačno smo dočekali i rast. U 2021. godini ukupna proizvodnja slatkovodne ribe povećana je za 46 posto sa velikim naglaskom na toplovodnu ribu gdje je povećanje bilo gotovo 60 posto – rekla je Vukman.

Predsjednik Grupacije marikulture Udruženja ribarstva HKG Ivan Leko govorio je o stanju marikulture u Republici Hrvatskoj.

- 2021. godina završena je s rekordnom proizvodnjom u marikulturi. Postignuti su rekordi u proizvodnji tune gdje smo prešli 5000 tona, brancina preko 9000 tona dok proizvodnja školjki stagnira. U 2022. godini očekivanja su da ćemo prikazati daljnji rast i zapravo se približiti ispunjenju brojki koje su postavljene u ciljevima Nacionalnog programa za razvoj akvakulture za 2027. godinu – naglasio je Leko.

Na konferenciji sudjeluju, uz brojne proizvođače i znanstvenike i predstavnici Vukovarsko srijemske županije i Grada Vukovara.

Konferencija se od 2007. godine održava u Vukovaru, prvo pod nazivom Međunarodno savjetovanje o slatkovodnom ribarstvu, potom Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o ribarstvu, a prethodila su joj dva Nacionalna znanstveno-stručno savjetovanja s međunarodnim sudjelovanjem, koja su održana u Bizovcu u periodu 1999-2002. 

Pročitano 409 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija