NAJNOVIJE
Uzrok požara je pregrijani produžni kabl

Uzrok požara u obiteljskoj kući u Fruškogorskoj ulici u osječkoj Retfali tehnički je kvar, odnosno pregrijavanje produžnoga kabla, izjavila je Dijana Ljubas, glasnogovornica Policijske uprave osječko-baranjske.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 15:02)
Najbolje za najbolje

Najbolje za najbolje projekt je kojega provode osječka gradska uprava, Osijek Software City i osječko Sveučilište, a kroz koji će se studenticama i studentima Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Medicinskog fakulteta, Informatologije te Odjela za matematiku i fiziku omogućiti stipendiranje.

Ova će se stipendija, za razliku od ostalih, dodjeljivati već početkom studiranja što znači da će unutar pet godina studiranja dobitnica ili dobitnik stipendije do kraja studija dobiti ukupno 27 tisuća eura. 

Uz stipendiju student može raditi i preko studentskog ugovora za tvrtku od koje prima stipendiju što bi moglo dodatno dobro doći financijski, ali i iskustvom po završetku studiranja. Po završetku studija tvrtka koja je stipendirala studenta, studentici ili studentu ponudit će i radno mjesto.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin govoreći o projektu rekao je kako je to jedinstven pilot-projekt kojemu je cilj tržišno orijentiranom stipendijom povezati poduzetnike i studentice i studente. Kako je pojasnio, gradski dio stipendije iznosi 300 eura mjesečno, a tvrtke trebaju dati još najmanje 150 eura. 

- Radi se o jednoj novoj vrsti stipendije jer je riječ o odnosu studenata i njihovih budućih poslodavaca. Ovim smo projektom htjeli povećati atraktivnost studiranja u gradu Osijeku i privući maturante iz grada Osijeka, šireg područja grada Osijeka, ali i izvan granica Republike Hrvatske. Uvjet prijave za ovaj način stipendiranja nije hrvatsko državljanstvo ili prebivalište u gradu Osijeku tako da se prijaviti svi mogu. Prvi način povećanja atraktivnosti je iznos stipendiranja koji je najmanje 450 eura mjesečno svih 12 mjeseci u jednoj godini, a drugi je taj što se ova stipendija studentici ili studentu isplaćuje već od prve godine – pojasnio je Vulin.

Na mrežnoj stranici www.najzanaj.osijek.hr može se prijavljivati za stipendije, odnosno za postupak kojim tvrtke odabiru studente. Nakon što tvrtka odabere studenticu ili studenta, ona ili on s pismom namjere odlaze u osječku gradsku upravu ostvariti svoja prava na stipendiju.

- Javni poziv za stipendiranje otvoren je 25. srpnja i traje godinu dana. Ove je godine ovo pilot projekt za kojega smo u proračunu osigurali sredstva za 66 stipendija, a siguran sam da će sljedeće godine biti i više. S ovim projektom ćemo nastaviti i dalje jer na njega gledamo, ne kao klasično stipendiranje, već potporu gospodarstvu jer smo svjesni činjenice da nam u određenim sektorima iz godine u godinu sve više nedostaje radne snage – naglasio je Vulin.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 13:31)
U Vukovaru se do 12.kolovoza održava Kino pod zvijezdama

Hrvatski dom Vukovar i ove godine organizirao je Kino pod zvijezdama, a traje od 8.-12. kolovoza 2022. 

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 12:51)
Raste broj zaraženih virusom SARS-CoV-2

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su evidentirana 1872 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 12 osoba. Broj aktivnih slučajeva zaraze je 7710. Među njima je 607 pacijenata na bolničkome liječenju, a na respiratoru su 22. U samoizolaciji se nalazi 3591 osoba.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 11:57)
Jučer evidentirana dva požara - na silosu u Otoku i na farmi u Ivankovu

Jučer su na području naše policijske uprave zabilježena dva požara na građevinskim objektima.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 09:32)
Učenik Vladimir Grubić drugi na Sportskim igrama mladih

Učenik trećeg razreda osnovne škole Nikola Tesla iz Mirkovaca Vladimir Grubić zauzeo je drugo mjesto na Sportskim igrama mladih u Rijeci, u disciplini 60 metara sprint.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 08:09)
Policajci educirali radnike u turizmu

Na poziv Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske održali su u Vinkovcima edukaciju za turističke djelatnike, predstavnike ugostiteljskih objekata za smještaj odnosno kuća za odmor i turističkih zajednica.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 08:07)

Nova predstava vinkovačkoga kazališta

Konferencija za novinare Konferencija za novinare GKJI

Na konferenciji za novinare povodom premijere predstave „Privatni životi“ redatelja Hrvoja Korbara ravnatelj Gradskoga kazališta „Joza Ivakić” Vinkovci Zdenko Rečić rekao je da je mladi redatelj Hrvoje Korbar s autorskim timom napravio odličan posao. 

„U tome su pomogle iskusne glumice Martina i Katarina, koje su već radile u našem kazalištu što im je i bila referenca i preporuka da ih angažiramo. Kada uz njih dvije pridodamo dva „lava“ – iskusnog Vladimira i mladog Vedrana iz našeg ansambla, uz odličan tekst, što drugo očekivati nego novu komediju u našem kazalištu, no hoće li biti hit, odlučit će publika. Važna karika u cijelom procesu stvaranja predstave su Boris, Dražen, Zorko i Dražen – najbolja kazališna tehnika te uredi našeg kazališta. Svima čestitke i hvala na dobro odrađenom poslu“ – rekao je Rečić.

Redatelj Korbar kaže da se u predstavi radi o dva bračna para na medenom mjesecu da bi se na tom odmoru ustanovilo da su muž iz jednog para i žena iz drugog para bivši supružnici. Oni se ponovno susreću, bježe od svojih novih supružnika koji ih traže i tako ulaze u začarani krug strastvene ljubavi.

„Komedija se najviše bavi prikazom bračnih, partnerskih i romantičnih odnosa. Noël Coward je jedna od najpoznatijih figura teatra prošloga stoljeća. Obilježio je gotovo cijelo stoljeće svojim dramskim i komičnim tekstovima. Vrlo svestran autor koji je gotovo u svim svojim tekstovima igrao glavne uloge pa tako i na praizvedbi ovoga djela. Ostavio je veliki opus glazbenih brojeva te filmova koje je režirao. Vrlo osebujna osoba engleskog teatra. Privatni životi su platforma za sjajne glumačke kreacije, na kojima sam sa veseljem radio sa Martinom, Katarinom, Vladom i Vedranom te sam posebno zadovoljan da je svatko od glumaca ostvario zanimljive i duhovite uloge u kojima će zasigurno uživati vinkovačka publika na premijernoj izvedbi. Poruka predstave je da romantične ljubavi nema; ljubav je nešto vrlo dinamično; odnosi su prostor u kojem se svašta može dogoditi. Radi se o tekstu u kojem se zaista svatko može prepoznati ili prepoznati neke svoje odnose, situacije, ljubomore, bivše supružnike…“ – ispričao je Korbar.

U predstavi igraju Vladimir Andrić, Katarina Baban, Martina Stjepanović Meter i Vedran Dakić.

Premijera je predstave u srijedu 29. lipnja u 20 sati.

 

Pročitano 84 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija