Ispiši ovu stranicu

Muzeju vučedolske kulture i arheološkom lokalitetu Vučedol dodijeljena Oznaka europske baštine

Muzeju vučedolske kulture i arheološkom lokalitetu Vučedol dodijeljena Oznaka europske baštine Foto: arhiva HRV

Iz Ministarstva kulture i medija izvijestili su kako je Europska komisija Muzeju vučedolske kulture i arheološkom lokalitetu Vučedol dodijelila je Oznaku europske baštine (European Heritage Label).

To je druga Oznaka europske baštine dodijeljena hrvatskim muzealcima. Prvi nositelj toga prestižnoga europskog muzeološkog i baštinskog priznanja od 2016. godine je Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo, a od danas to prestižno europsko muzeološko i baštinsko priznanje za 2021. godinu nosi i Muzej vučedolske kulture i arheološki lokalitet Vučedol. 

U obrazloženju se među ostalim navodi da je muzej zadovoljio sve kriterije Oznake europske baštine, a posebno zbog toga što "ojačava komunikaciju upravo europske dimenzije prema široj europskoj publici, s ciljem doprinosa boljem razumijevanju vučedolske kulture u europskom kontekstu, na temelju znanstvenih istraživanja vrijedne arheološke baštine".

Navodi se i kako će uz svoje redovite aktivnosti "muzej intenzivirati razmjene izložbi, razvijati edukacijsku ponudu, ali i dalje usavršavati muzejsko osoblje te omogućiti ciljanoj publici sudjelovanje u terenskim istraživanjima pod vodstvom arheologa".

Pročitano 629 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI