NAJNOVIJE
Samopopisano više od milijun građana

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, do sada se ukupno samopopisalo više od 1 043 000 građana.

(Subota, 25 Rujan 2021 07:47)
Održana premijera filma Vučedolska jarebica

U kino dvorani Cinestara Vukovar održana je premijera drugog filma iz filmskog serijala „Vučedolske tajne“ – „Vučedolska jarebica“.
Naime, u tijeku je snimanje znanstveno-povijesnog serijala od ukupno 5 filmova o naprednoj vučedolskoj kulturi koja je dominirala Europom prije 5000 godina. Filmovi se snimaju prema scenariju arheologa, prof. dr. sc. Aleksandra Durmana, u režiji Darka Puharića, a bave se najznačajnijim detaljima iz života Vučedolaca, geografskim i povijesnim elementima, kao i onim metafizičkim, religioznim i mitološkim elementima.

(Petak, 24 Rujan 2021 21:36)
Poludnevni boravak za djecu u Brezi Vukovar

Podružnica Breza Vukovar osnovana je u studenom 2018. godine i provodi uslugu poludnevnog boravka za djecu u dobi od 7 do 14 godina za koju stručne službe procjenjuju da su djeca u riziku. S početkom nove školske godine, s grupom mališana nazvanom Vukovarski malci  započela je i nova godina provedbe poludnevnog boravka. 

(Petak, 24 Rujan 2021 18:18)
Iz Vukovara poručeno: Nulta stopa tolerancije na nasilje nad ženama i nasilje u obitelji!

Povodom Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama, članovi i članice vukovarsko-srijemskog Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji održali su u Vukovaru sastanak te ukazali da je obilježavanje toga dana senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.

(Petak, 24 Rujan 2021 18:11)
Nizak vodostaj Drave kod Osijeka, obustavljena plovidba

Vodostaj Drave kod Osijeka već danima je toliko nizak da se može hodati po koritu rijeke. S tim u vezi je posljedično i zabrana plovidbe. Posljednji je put tako nizak vodostaj zabilježen 2003 godine, a zbog čega je tomu tako, pojasnio je Ivica Nađ, voditelj Centra obrane od poplave sektora B pri Hrvatskim vodama u Osijeku – Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu.

(Petak, 24 Rujan 2021 17:58)
U pripremi je novi korona protokol za škole

Četvrti val koronavirusa u našoj zemlji uzima maha, a koronabrojke su i dalje četeroznamenkaste, prenosi Media servis. Preminulo je 12 osoba. Među novozaraženima dominiraju djeca i mladi, na današnjeg 1291 novozaraženog, 260 ih je školske dobi. Upravo zato najavljen je novi koronaprotokol za škole. A za sedam dana bez Covid potvrda zdravstveni i socijalni radnici neće moći na svoje radno mjesto.

(Petak, 24 Rujan 2021 16:50)
Novi krug javnog cijepljenja 29.rujna u Vinkovcima

Iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Doma zdravlja Vinkovci pozivaju sve zainteresirane punoljetne osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije, a koje se do sada nisu cijepile protiv COVID-19,  da se odazovu na cijepljenje. 

(Petak, 24 Rujan 2021 16:25)

Okrugli stol za učitelje ukrajinskog jezika i kulture po modelu C.

Ukrajinska zajednica RH pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirala je u Vukovaru Okrugli stol za učitelje ukrajinskog jezika i kulture po modelu C.

U Hrvatskoj danas živi oko 2.000 pripadnika ove manjinske zajednice, a u model C uključeno je 66 učenika, koji nastavu na ukrajinskom jeziku prate dva ili pet sati tjedno.

Nastava je organizirana u četiri osnovne škole u Hrvatskoj, a na području naše županije provodi se u vukovarskoj Osnovnoj školi Antuna Bauera i područnoj školi u Petrovcima.

- Okrugli stol smo organizirali s ciljem pokretanja postupka stvaranja jedinstvenog programa za Ukrajinski jezik i kulturu po modelu C u Hrvatskoj kroz razmjenu iskustva u radu učitelja/nastavnika koji predaju navedenu nastavu pri osnovnim školama, te radi pripreme udžbenika, priručnika i radnih bilježnica neophodnih za pomoć u radu nastave Ukrajinski jezik i kultura po modelu C, kojih do sada nema - rekla je tajnica Ukrajinske zajednice u RH i UKPD Ivan Franko Vukovar, Marija Semenjuk Simeunović.

Voditeljica  okruglog stola bila je Oksana Martinjuk, koja ukrajinski jezik i kulturu predaje u Brodsko-posavskoj županiji. Autorica je početnice koja se koristi u nastavi ukrajinskog jezika.

- Udžbenik se zove Rodni jezik i svi ga koristimo. Međutim, službeno on nije udžbenik već knjiga koju sam izdala za izučavanje ukrajinskog jezika za početnike, djecu nižih razreda. Nemamo dovoljan broj knjiga kako bi podijelili djeci i koriste ih samo učiteljice. No, trebalo bi već promijeniti i usavršiti te prilagoditi suvremenim standardima – kaže Martinjik.

Naglasila je Martinjuk, navodeći brojne probleme koji opterećuju ovaj vid nastave.  Između ostalog, slab interes roditelja da njihova djeca pohađaju nastavu na ukrajinskom jeziku i pismu. U vrijeme online nastave pokazalo se da je problem i to što roditelji nisu informatički pismeni, naročito u seoskim sredinama. Okruglom stolu nazočio je i Nandor Čapo, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti obrazovanja Republike Hrvatske. Prema njegovim riječima više od 10.000 učenika, pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, uključeno je u neki vid manjinskog obrazovanja, po modelu A,B ili C.

Pročitano 260 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija