NAJNOVIJE
Vinkovci: objavljen natječaj za stipendiranje srednjoškolaca

Grad Vinkovci objavio je Natječaj za dodjelu učeničkih stipendija redovitim učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Vinkovaca za tekuću školsku godinu.

(Subota, 25 Rujan 2021 07:49)
Samopopisano više od milijun građana

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, do sada se ukupno samopopisalo više od 1 043 000 građana.

(Subota, 25 Rujan 2021 07:47)
Održana premijera filma Vučedolska jarebica

U kino dvorani Cinestara Vukovar održana je premijera drugog filma iz filmskog serijala „Vučedolske tajne“ – „Vučedolska jarebica“.
Naime, u tijeku je snimanje znanstveno-povijesnog serijala od ukupno 5 filmova o naprednoj vučedolskoj kulturi koja je dominirala Europom prije 5000 godina. Filmovi se snimaju prema scenariju arheologa, prof. dr. sc. Aleksandra Durmana, u režiji Darka Puharića, a bave se najznačajnijim detaljima iz života Vučedolaca, geografskim i povijesnim elementima, kao i onim metafizičkim, religioznim i mitološkim elementima.

(Petak, 24 Rujan 2021 21:36)
Poludnevni boravak za djecu u Brezi Vukovar

Podružnica Breza Vukovar osnovana je u studenom 2018. godine i provodi uslugu poludnevnog boravka za djecu u dobi od 7 do 14 godina za koju stručne službe procjenjuju da su djeca u riziku. S početkom nove školske godine, s grupom mališana nazvanom Vukovarski malci  započela je i nova godina provedbe poludnevnog boravka. 

(Petak, 24 Rujan 2021 18:18)
Iz Vukovara poručeno: Nulta stopa tolerancije na nasilje nad ženama i nasilje u obitelji!

Povodom Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama, članovi i članice vukovarsko-srijemskog Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji održali su u Vukovaru sastanak te ukazali da je obilježavanje toga dana senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.

(Petak, 24 Rujan 2021 18:11)
Nizak vodostaj Drave kod Osijeka, obustavljena plovidba

Vodostaj Drave kod Osijeka već danima je toliko nizak da se može hodati po koritu rijeke. S tim u vezi je posljedično i zabrana plovidbe. Posljednji je put tako nizak vodostaj zabilježen 2003 godine, a zbog čega je tomu tako, pojasnio je Ivica Nađ, voditelj Centra obrane od poplave sektora B pri Hrvatskim vodama u Osijeku – Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu.

(Petak, 24 Rujan 2021 17:58)
U pripremi je novi korona protokol za škole

Četvrti val koronavirusa u našoj zemlji uzima maha, a koronabrojke su i dalje četeroznamenkaste, prenosi Media servis. Preminulo je 12 osoba. Među novozaraženima dominiraju djeca i mladi, na današnjeg 1291 novozaraženog, 260 ih je školske dobi. Upravo zato najavljen je novi koronaprotokol za škole. A za sedam dana bez Covid potvrda zdravstveni i socijalni radnici neće moći na svoje radno mjesto.

(Petak, 24 Rujan 2021 16:50)

U Vinkovcima predstavljeno dvojezično izdanje Gospođice Julije

U Vinkovcima predstavljeno dvojezično izdanje Gospođice Julije Foto: Gradsko kazalište Joza Ivakić

U vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića, u utorak je predstavljeno dvojezično izdanje knjige "Gospođica Julija" Augusta Strindberga tiskano u nakladi toga kazališta i u prijevodu Miše Grundlera - prenosi HINA. 

Predstavljajući izdanje, urednica knjige Anica Bilić iz Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima podsjetila je da je Gradsko kazalište Joze Ivakića "Gospođicu Juliju" izvelo premijerno prošle godine u koprodukciji s HNK iz Osijeka.

- Ovo je prvi prijevod sa švedskog na hrvatski jezik. Svi dosadašnji prijevodi ovoga dijela na hrvatski bili su preko njemačkog jezika kao jezika posrednika - rekla je dodajući da je knjiga tiskana dvojezično kako bi je mogli koristiti i poznavatelji švedskog jezika, studenti skandinavistike, dijaspora i kazalištarci.

- Knjiga je višestruko korisna i zbog činjenice da je 'Gospođica Julija' temeljna naturalistička drama ili tragedija skupa s programskim tekstom odnosno uvodom Augustra Strindberga koji utemeljuje naturalistički teatar - istaknula je Bilić.

Predstavljanju knjige nazočila je švedska veleposlanica Diana Madunić, koja je ocijenila kako je knjiga "Gospođica Julija" primjer na koji se način mogu približiti Hrvatska i Švedska.

Ravnatelj Gradskog kazališta Joze Ivakića Zdenko Rečić rekao je kako se nada da će svi oni koji će čitati ili proučavati ovu knjigu, moći doći do većih saznanja o Augustu Strindbergu.

- Izdavanjem ove knjige zaokružili smo cijeli projekt 'Gospođice Julije'" - rekao je Rečić dodajući kako će gradske vlasti Vinkovaca svim umjetničkim akademijama u Hrvatskoj te Filozofskim fakultetima u Zagrebu i Osijeku poslati po pet primjeraka knjige kako bi studenti mogli proučavati Strindberga. Podsjetio je i da je prije točno sto godina "Gospođica Julija" izvedena u HNK u Zagrebu u režiji Vinkovčanina Joze Ivakića čije ime nosi vinkovačko Gradsko kazalište.

- Nakon sto godina, imamo promociju ove knjige i time zaokružujemo cijelu priču - istaknuo je Rečić.

Prevoditelj Mišo Grundler izrazio je zadovoljstvo obavljenim prevoditeljskim poslom rekavši kako je uvijek bolje kada se izravno prevodi s jezika originala na drugi jezik nego s jezika posrednika.

- Kada prevodite s jezika posrednika uvijek se nešto gubi od originala. Sada smo dobili tekst kakav je pisao August Strindberg i nadam se da će biti od velike koristi svima koji ga budu čitali - rekao je Grundler.

Pročitano 204 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija