NAJNOVIJE
U ponoć isteječe rok za predaju izbornih lista

Danas, u ponoć, istječe rok do kojega političke stranke, koalicije i birači mogu Državnom izbornom povjerenstvu predati kandidacijske liste i kandidature za parlamentarne izbore koji će se održati 17. travnja.

(Petak, 29 Ožujak 2024 08:42)
Tomislav Zadro, sin Blage Zadre, na listi HDZ-a

Na kandidacijskoj listi HDZ-a u našoj 5. izbornoj jedinci, čiji je nositelj Marin Piletić, ministar rada i mirovinskoga sustava, nalaze se i kandidati s područja Vukovarsko-srijemske županije.

(Petak, 29 Ožujak 2024 08:38)
Srpski kulturni centar otvoren u Slavonskom Brodu

Srpsko narodno vijeće je, povodom 200. obljetnice rođenja Branka Radičevića, u Slavonskom Brodu otvorilo Srpski kulturni centar koji nosi ime toga srpskoga pjesnika.

(Petak, 29 Ožujak 2024 08:36)
Danas je Veliki petak

Danas je Veliki petak, kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Na ovaj se dan kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i same smrti.

Veliki petak, jedini je dan u godini kad Katolička Crkva ne slavi misu, ali postoje obredi.

To je dan spomena Kristove muke, razapinjanja i smrti pa liturgija ne predviđa slavljenje svete mise, no kršćanska se zajednica okuplja kako bi promišljala o velikom otajstvu zla koje pritišće čovječanstvo. Svi katolički vjernici na Veliki petak od 18 do 60 godina poste, a za starije od 14 godina obvezan je i nemrs. Nemrs znači da se taj dan ne jede meso, a post  da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede. Na Veliki petak obično se jede riba.

(Petak, 29 Ožujak 2024 08:02)
BSK do pobjede u sudačkoj nadoknadi

Jučer su u 24. kolu SuperSport Prve nogometne lige odigrane dvije utakmice. BSK Bijelo Brdo je na svom terenu pobijedio Sesvete 2:1, strijelac oba pogotka za BSK bio je bivši igrač Vukovara 1991 Franco Capitani u 50' i prvoj minuti sudačke nadoknade drugog poluvremena, pogodak za goste postigao je Mirko Sušak u 30' minuti. U drugom susretu Dugopolje i Dubrava Tim kabel odigrali su 0:0. Orijent i Vukovar 1991 su u srijedu odigrali također 0:0. Danas igraju Cibalija – Zrinski Osječko i Solin – Jarun dok će Croatia Zmijavci i Šibenik igrati 2. travnja

(Petak, 29 Ožujak 2024 07:37)
Luka Čarapović osvojio jedno treće i dva četvrta mjesta za Hrvatsku reprezentaciju

U Beogradu je 23. i 24. ožujka održan susret plivačkih reprezentacija Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Za Hrvatsku je nastupilo ukupno 54 plivača i plivačica od kojih je 26 mlađih juniora i juniora, te 28 juniorki i mlađe juniorki. Predstavnici Plivačkog kluba Vukovar bili su Luka Čarapović i trener Ivan Koščević. Hrvatska je dominirala u svim kategorijama, te završila u ukupnom poretku 1. Luka je plivao u 3 discipline 200 m mješovito, 100 m i 50 m leđno. Zauzeo je 3. mjesto i 2 x 4. mjesto. Ukupno je Hrvatska osvojila 7 pehara.

(Petak, 29 Ožujak 2024 07:30)
Vinkovačkoj bolnici predan aparat za praćenje stanja oboljelih od dijabetesa 1

Na inicijativu Udruge djece i mladih oboljelih od dijabetesa „InŽulini” Županja, Vukovarsko-srijemska županija osigurala je financijska sredstva u iznosu od 2,187,50 eura kojima je kupljen aparat za određivanje HbA1c iz kapilarne krvi za potrebe Odjela za pedijatriju Opće županijske bolnice Vinkovci.

(Četvrtak, 28 Ožujak 2024 14:13)

Arheološki park Vučedol osnažiti će kulturnu baštinu Vukovara

Arheološki park Vučedol osnažiti će kulturnu baštinu Vukovara Arhiva

Muzej vučedolske kulture nositelj je projekta Arheološki park Vučedol kojega provodi u suradnji sa partnerima Ministarstvom kulture i medija, Gradom Vukovarom, Turističkom zajednicom grada Vukovara i Lučkom upravom Vukovar.

Vrijednost projekta je 118 milijuna kuna, od čega je 85% osigurano iz nepovratnih sredstava Europske unije. Projekt se sastojati od više aktivnosti koje obuhvaćaju  izgradnju, rekonstrukciju i revitalizaciju samog arheološkog lokaliteta, komunalne i ugostiteljske infrastrukture te turističku promociju.
- Projekt arheološkog parka obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sadržaja na samome lokalitetu. Muzej se nalazi u središtu samoga projekta, a uz njega će se još naći izgradnja znanstveno-istraživačkoga centra sa info punktom, rekonstrukcija Vučedolskog naselja, rekonstrukcija megarona na Vučedolskom gracu, rekonstrukcija sjenica na Vučedolskom otoku, zatim izgradnja planetarija, muzejskoga trga i prostora za prapovijesne životinje i rekonstrukcija postojećeg restorana u kojemu se nadamo da će posjetitelji moći kušati vučedolska jela. U suradnji sa Lučkom upravom će se izgraditi putničko pristanište za manje turističke brodove, a u suradnji sa Gradom Vukovarom izgraditi će se komunalno pristanište za manja plovila naših sugrađana, govori Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture.

Ovaj projekt značajno će doprinijeti gospodarskoj revitalizaciji i razvoju grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i šire regije kroz unapređenje kulturne, turističke infrastrukture i ponude što će doprinijeti promociji turizma u gradu Vukovaru.
- Nadamo se da će ovaj strateški projekt u kulturi Vlade Republike Hrvatske revitalizirati i osnažiti kulturnu baštinu Vukovara. Želimo da šira javnost postane svjesna važnosti i značaja Vučedolske kulture kao civilizacije trećeg tisućljeća prije Krista. Ovaj kompleks će omogućiti daljnja sustavna arheološka istraživanja, prezentaciju lokaliteta i različitih sadržaja, osnaživanje znanstvene zajednice. Isto tako kompleks će omogućiti kvalitetan kulturni i turistički posjet ovome kraju, a vjerujemo da će dati impuls razvoju grada Vukovara, kaže Hutinec.

Osim projekta Arheološkog parka Muzej Vučedolske kulture aktivni je sudionik kulturne manifestacija Noć muzeja te su iz muzeja svim zainteresiranima pripremili obilje digitalnih sadržaja za 16. Po redu Noć muzeja koja se ove godine održava u digitalnom obliku.

- Muzej je kroz cijelu prošlu godinu pod posebnim radnim režimom. Bili smo zatvoreni pet tjedana od sredine ožujka do kraja travnja. Tijekom čitave godine smo imali posjetitelje  ali ne onolikom opsegu kao inače. U tom periodu kreirali smo čitav niz digitalnih sadržaja koje smo objavljivali na našim web stranicama i društvene mrežama. Ovogodišnja Noć muzeja na nivou Hrvatske dogovorena je kao virtualna noć muzeja i zapravo tijekom radnoga dana od 10 do 18 sati moguće je posjetiti muzej pod svim epidemiološkim mjerama koje su propisane. Od 18 sati svi zainteresirani će na našim web stranicama i društvenim mrežama i youtube kanalu moći pratiti naš program koji uključuje virtualnu šetnju stalnim muzejskim postavom, interaktivna kviz nagrada igra, moći će se pogledati naša izložba ulazeći u dom pod 360 stupnjeva, pročitati muzejski online magazin Adorant i posjetiti izložbu 'Putokazi ispod Oriona' koju smo realizirali u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, zaključila je Hutinec.

Pročitano 1090 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija