Ispiši ovu stranicu

Predstavljena Kronika Franjevačkog samostana u Vukovaru

Predstavljena Kronika Franjevačkog samostana u Vukovaru Foto: Marija Molnar

Knjiga Kronika Franjevačkoga samostana u Vukovaru zajednički je projekt Državnoga arhiva u Vukovaru i Franjevačkoga samostana Vukovar, a izdanje je ostvareno uz pomoć Ministarstva kulture, Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatske franjevačke provincije sv.Ćirila i Metoda. Važan je to arhivski i povijesni izvor za istraživače prošlosti Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i šireg srijemskoga prostora. Izvornik se čuva u Franjevačkome samostanu u Vukovaru u četiri knjige, od kojih je jedna nestala tijekom II svjetskog rata. Ovim projektom, priređivači su odlučili krenuti u sustavno objavljivanje tog izvora,  a prvi svezak obuhvaća razdoblje od 1722. do 1780. godine. Predstavljen je danas u Franjevačkome samostanu u Vukovaru.

- Riječ je o samostanskim kroničarskim zapisima koji dokumentiraju život u samostanu, Vukovaru i šire tijekom tog razdoblja, a radi se o važnom vremenu koje je nastupilo nakon odlaska osmanlijske vlasti s ovog područja i njegovom postupnom integriranju u okvire tadašnje Habsburške monarhije. Prvi zapis iz 1722. godine odnosi se na molbu građanstva Vukovara i potvrdu tadašnjege magistrata vukovarske općine da su franjevci na ovom prostoru u kontekstu katoličkog pastoralnog djelovanja oduvijek skrbili za narod i vjernike, a kronika završava 1780.godinom krajem koje umire Marija Terezija što je u kronici detaljno i opisano. Ujedno time završava i jedna značajna epoha ne samo u kontekstu hrvatske nego europske i svjetske povijesti – istaknuo je na predstavljanju knjige Petar Elez, ravnatelj Državnoga arhiva u Vukovaru, koji je uz fra Ivicu Jagodića, župnika župe sv.Filipa i Jakova jedan od priređivača knjige.

- Drago nam je da možemo predstaviti zapise braće franjevaca jer se u Kronici nalaze povijesni izvori i dokumenti iz kojih možemo iščitavati kako su živjeli ljudi u tom vremenu – istaknuo je fra Jagodić, dodavši da posebnu vrijednost za širu čitalačku publiku predstavlja činjenica da je kronika objavljena u izvornom latinskom tekstu te usporednom hrvatskom prijevodu.

Zadovoljstvo objavljenom kronikom na predstavljanju je izrazio i mons.Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit.

- Pozdravljam publiciranje ove kronike i nadam se da će poslije prvoga sveska izaći još dva predviđena – rekao je Hranić.

Na predstavljanju je o knjizi govorio i dr.sc.Dražen Kušen, ravnatelj Državnoga arhiva u Osijeku.   

Pročitano 843 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar