Ispiši ovu stranicu

Otvorena izložba Zlatne ruke – ratnice-čuvarice nematerijalne kulturne baštine.

Otvorena izložba Zlatne ruke – ratnice-čuvarice nematerijalne kulturne baštine. Foto: MORH

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje jučer je u Galeriji MORH-a  Zvonimir  otvorena izložba ratnih fotografija i ručnih radova odnosno zlatoveza udruge Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije pod nazivom Zlatne ruke – ratnice-čuvarice nematerijalne kulturne baštine.

Kako je priopćeno iz Ministarstva obrane RH, otvorenju su nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Mario Banožić, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, savjetnica u Kabinetu ministra Tatjana Pogarčić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić i predsjednica udruge Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije Ljiljana Poje.

- Zahvaljujući inicijativi Vlade na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, 18. studenog ćemo obilježiti Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Ovo će biti ujedno prvi puta da ovaj važan dan u hrvatskoj povijesti obilježavamo kao državni blagdan. Zato mi je drago što će naši građani, u sklopu obilježavanja ovog važnog blagdana, moći pogledati i ovu izložbu ratnih fotografija i ručnih radova o stradanjima i teškoj sudbini našeg naroda početkom devedesetih godina. Ovom izložbom, a i mnogim drugim manifestacijama u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, čuvamo sjećanje na sve hrabre hrvatske branitelje i naše poginule građane, ali isto tako čuvamo i sve one vrijednosti Domovinskog rata na kojima je stvorena današnja moderna i demokratska Republike Hrvatska. Nikada nećemo zaboraviti Vukovar i sve one građane koji su stradali samo zato što su bili Hrvati i samo zato što su htjeli živjeti u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj - rekao je ministar Banožić.

Ljiljana Poje pak prisjetila se 1991. godine i početaka Domovinskog rata, istaknuvši zadovoljstvo što su neke od prijateljica, braniteljica koje su prošle torture i pakao Domovinskog rata iz tog vremena i danas ovdje. - Cilj udruge, ali i ove izložbe je upravo podsjetiti na žrtvu Vukovara i branitelja. Ovu izložbu radimo u vrijeme sjećanja na dane Vukovara, na dane kada smo svi plakali, molili se i pitali hoće li stvarno naš Vukovar pasti. I on je pao. Međutim mi koji smo preživjeli, koji živimo, nastojimo svim silama dokazati da smo vrijedni članovi ovoga društva. Naša Udruga pronašla se u ovim radovima, a s ovom izložbom po svijetu pronosimo glas o našim braniteljima, o tome kakvi smo ljudi i da smo još uvijek vrijedni članovi ovoga društva - istaknula je Poje.

Udruga Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije osnovana je 2010. godine u Vukovaru, a izložbama po svijetu prenosi priče braniteljica i branitelja, dok zlatovezom čuva nematerijalnu kulturnu baštinu. 

Pročitano 941 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar