Ispiši ovu stranicu

Festival glumca počinje u Vukovaru 5. rujna

Vukovar je grad domaćin Vukovar je grad domaćin FG

Vukovar je ovogodišnji grad domaćin Festivala glumca, a svečano otvaranje je u subotu, 5. rujna, u Hrvatskom domu predstavom "Dekorater" Nine Kleflin i Kazališta Lectirium iz Zagreba, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu. 

Taj tradicionalni kazališni festival trajat će do 13. rujna, a sve  predstave  u  konkurenciji  izvest  će  se  u Vukovaru, Županji, Vinkovcima, Iloku i Otoku.

Nedim Prohić, izbornik 27. festivala glumca, rekao je kako je njegovo izborničko putovanje Hrvatskom započelo prije devet mjeseci, s 63 naslova i tisuće kilometara ispred njega, a već nakon 20 odgledanih predstava zaključio je da je to bila iznimno dobra kazališna sezona. Dodao je kako je imao čast i privilegiju svjedočiti stanju kompletnog hrvatskog glumišta, pred kojim je neizvjesna budućnost nakon ovih milenijskih  katastrofa.

Na Festivalu će se izvesti "Tri sestre" Bobe Jelčića (zagrebački HNK), "Ja od jutra nisam stao" Nane Šojlev (Satiričko kazalište Kerempuh), "Cabaret preko veze" Ivana Lea Leme (Kazalište Moruzgva i Kerempuh), "Flex" Ivana Penovića (Kunsteatar i UO Punctum), "(Dis)funkcija glave" Ivana Lea Leme (PUO Velika Gorica, Scena Gorica) i "Laponija" Nenni Delmestre (splitski HNK).

Tu su i "Domaši" Ana Marije Veselčić (Gradsko kazalište lutaka i Umjetnička akademija u Splitu), "Čini barona Tamburlana" Krešimira Dolenčića (varaždinski HNK), "Kabanica" Vinka Radovčića (Udruga za kulturu i umjetnost Drama Plus, u koprodukciji sa zadarskim HNK), "Ako kažeš, gotov si" Krešimira Dolenčića (Gradsko kazalište Žar ptica), "Štajga" Jasmina Novljakovića (Gradsko kazalište Joza Ivakić, Vinkovci) te "Huligan" u režiji Paška Vukasovića (Kazalište Mala scena).

Joško Ševo, predsjednik Festivalskoga vijeća, podsjetio je da se festival trebao održati u svibnju, ali je odgođen zbog epidemije koronavirusa.

Petnaest predstava pratit će i ocjenjivati stručni ocjenjivački sud u čijem sastavu su isključivo glumci, Branka Cvitković, Pere Eranović i Vjekoslav Janković.

Dodijelit će se nagrade, četiri ravnopravne nagrade Fabijan Šovagović za  najbolja glumačka ostvarenja, nagrada Ivo Fici za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina, nagrada Nada Subotić za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina, nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade, jedna nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini te nagrada Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca i nagrada Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu.

Dodjela nagrada i priznanja održat će se 13. rujna u  Gradskom muzeju Vukovar.

Pročitano 833 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun