Ispiši ovu stranicu

Živa street art scena u Hrvatskoj

Panelisti na sinoćnjoj diskusiji o uličnoj umjetnosti Panelisti na sinoćnjoj diskusiji o uličnoj umjetnosti Foto: Marija Molnar

Na panel diskusiji Street art u Hrvatskoj, održanoj u okviru VukovART-a, sudjelovali su organizatori nekoliko festivala ulične umjetnosti u našoj zemlji – Pavle Tandara iz Bjelovara, Marko Boko iz Bola na Braču te Josip Tutavac i Ivan Aničić iz Opuzena. 

Mnogi gradovi sve više prepoznaju važnost ulične umjetnosti i sudjeluju u raznim takvim projektima u svojim lokalnim zajednicama, a u Vukovaru su se mogla čuti iskustva organizatora festivala 43 Jam Bjelovar, Grafiti na gradele i Zen Opuzen.

Da je ulična umjetnost u Hrvatskoj sve prisutnija i da ju javnost sve rjeđe veže uz huliganstvo, istaknuo je jedan od panelista Marko Boko, organizator festivala Grafiti na gradele koji se održava na Braču. 

- Scena postoji i vrlo je živa, uz dakako razlike između grafita, street arta i murala. Uglavnom je zaživjela u većim urbanijim središtima, međutim upravo tijekom ove panel diskusije pokazat ćemo da postoje inicijative i u manjim sredinama poput Opuzena, Vukovara, Bjelovara ili Bola na Braču koje uspjevaju okupiti umjetnike i umjetnice. U Hrvatskoj imamo nekoliko umjetnika koji su postigli i svjetsku slavu, neki od njih su prisutni na ovogodišnjem VukovART-u, neki su bili na prijašnjima, prolazili su i kroz naše festivale, trudimo se s njima raditi, zajedno rasti i razvijati se. Ono što je dobro je činjenica da se na ovu vrstu umjetnosti počelo gledati pozitivnije i ne svrstava nas se više isključivo u koš vandalizma. Uspjeli smo nešto raditi i na mainstream razini pa nas tako zovu gradovi i tvrtke, no u svemu tome važno je zadržati autorski pečat i kreativni proces stvaranja – istaknuo je Boko. 

 

 

 

Pročitano 804 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar