Ispiši ovu stranicu

Prvih pet godina Muzeja vučedolske kulture

Brojni sadržaji na rođendanskom slavlju Brojni sadržaji na rođendanskom slavlju Foto: MVK

Muzej vučedolske kulture obilježio je pet godina od otvorenja stalnog muzejskoga postava, događajem naslovljenim Naših velikih 5. Priredili su brojne sadržaje za djecu i odrasle, a ovaj je rođendan bio i odlična prilika prisjetiti se svega što se u ovih pet godina u ovoj ustanovi događalo.

Vučedolski je muzej posvećen samo jednoj prapovijesnoj kulturi i u tom je smislu sasvim posebna muzejska priča u Hrvatskoj. Prije četiri su godine pokrenuli i Festival vučedolske kulture pa je jučerašnje obilježavanje svojevrstan nastavak te tradicije, doduše ovoga puta prilagođeno aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Program je započeo izložbom dječjih radova mobila Zvijezde u muzeju, u suradnji s vukovarskim osnovnim školama. Djela su nastala prije epidemije korone uz vodstvo kustostice pedagoginje Mirne Levaković Lombarović.

Posjetitelji su potom mogli vidjeti performans studenata neverbalnog teatra Akademije dramskih umjetnosti Osijek koji posljednjih pola godine surađuju s muzejom. Performans je nastao kroz kolegij Ritual i ples, a pod vodstvom prof.Maje Đurinović i u njemu posjetitelje kroz postav muzeja vode plesači umjetnici pokazujući kako oni doživljavaju muzej i kakva je njihova umjetnička interperetacija vučedolske kulture.Performans je pratila i izložba postera koju je priredila Mirna Šuljug, a koji svakog od tih umjetnika i njegove odnosno njezine plesne koreografije predstavljaju u pop art varijanti.

Predstavljeno je ujedno i posebno izdanje on line magazina Adorant, u kojemu je kroz foto kolaž prezentirano sve ono najznačajnije u prvih pet godina postojanja muzeja. Kako se u muzeju dosta toga radi što nije uvijek vidljivo posjetiteljima, muzealci su na ovaj način pokušali to prikazati kroz on line digitalne sadržaje. Posjetitelji su ujedno mogli sudjelovati i u radionicama iznenađenja koje su održane u prostorima Radionica starih zanata, a program je nastavljen druženjem i kušanjem rođendanske torte. 

- Zahvaljujemo svim suradnicima koje smo kroz ovih pet godina ugostili u našem muzeju, svima kod kojih smo se predstavili, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu i nadamo se da će naš muzej nastaviti biti povezan sa svojim sugrađanima i jednim širim kulturnim krugom. Vjerujem i kako ćemo kroz projekt Arheološkog parka tu poveznicu s građanima još više učvrstiti i postati još vidljiviji – istaknula je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

Iz muzeja najavljuju za srpanj i kolovoz radionice za posjetitelje, sukladno epidemiološkoj situaciji. 

 



 

 

Pročitano 916 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar