Ispiši ovu stranicu

GMV uselio u obnovljeni Dvorac Eltz

Obnovljeni Dvorac Eltz Obnovljeni Dvorac Eltz Foto: Arhiva

Uprava i djelatnici Gradskog muzeja Vukovar preselili su se, nakon četiri godine privremenog boravka u Ružičkinoj kući, u obnovljeni Dvorac Eltz, koji je stalno sjedište te muzejske ustanove od 1966. godine, osim razdoblja progonstva tijekom Domovinskog rata i poslijeratne obnove dvorca, potvrđeno je danas iz Muzeja.

Aktivnosti preseljenja počele su odmah nakon što je u sklopu Noći muzeja 25. siječnja svečano otvoren prvi dio stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar.

Tijekom Domovinskog rata dvorac Eltz je pretrpio velika oštećenja, a zbirke koje su se tu čuvale također su stradale: dio je potpuno uništen, dio je nepovratno nestao, a dio je odvezen u Srbiju. Nakon dugogodišnjeg truda i diplomatskih aktivnosti Ministarstva kulture RH taj dio zbirke vraćen je u Vukovar 13. prosinca 2001. U vrijeme progonstva muzej djeluje u Muzeju Mimara u Zagrebu, a u Vukovar se vraća 2008. godine.

Nakon višegodišnje obnove Dvorca Eltz, koji je obnovljen u sklopu projekta "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok –Vukovar-Vučedol" financiranog sredstvima Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i zajmom Razvojne banke Vijeća Europe, 25. siječnja ministrica kulture Andrea Zlatar Violić otvorila je svečano prvi dio stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar.

Pročitano 2460 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac