Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Vinkovčani se prisjetili bana Josipa Šokčevića

Polaganje vijenaca kod banove spomen ploče Polaganje vijenaca kod banove spomen ploče Foto: Novosti

U povodu 209. obljetnice rođenja hrvatskog bana Josipa Šokčevića, vinkovačke i vukovarsko-srijemske županijske vlasti te udruge „Hrvatski sokol“ i Vinkovački šokački rodovi, prisjetile su se bana Šokčevića,  jednog od trojice najvećih hrvatskih banova 19. stoljeća.

Kod banove spomen-ploče na kapeli sv. Marije Magdalene na gradskom groblju vijence su položila izaslanstva grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, vinkovačkog Povijesnog i športskog društva „Hrvatski sokol“ i Udruge Vinkovački šokački rodovi.

Predsjednik „Hrvatskog sokola“ Zlatko Virc rekao je da je ban Šokčević jedan od trojice najvećih hrvatskih banova 19. stoljeća te ima izuzetan doprinos u političkom, gospodarskom i kulturnom razvoju hrvatskih krajeva.

Gradonačelnik Ivan Bosančić podsjetio je na Šokčevićev doprinos razvoju željeznice, napose izgradnji pruge Vinkovci-Vukovar čime su se Vinkovci započeli razvijati kao željezničko čvorište.

Šokčević je rođen 1811. u Vinkovcima. Banom je imenovan 1860. godine i tu je dužnost obavljao do 1867.  Za njegova banovanja hrvatski jezik uveden je u službenu uporabu (1861.), a na njegovu inicijativu na središnjem zagrebačkom trgu postavljen je kip banu Josipu Jelačiću. Središnji vinkovački trg od 1997. godine nosi banovo ime.

Pročitano 720 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI